Σελίδες

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Αμερικανοί ακαδημαϊκοί μποϋκοτάρουν τα ισραηλινά πανεπιστήμια



Ομάδα Αμερικανών ακαδημαϊκών του Συλλόγου των Ασιατικών Αμερικανικών Σπουδών (AAAS) αποφάσισε να μποϋκοτάρει τα  ισραηλινά πανεπιστήμια.

Η διατύπωση για το λόγο του μποϋκοτάζ έχει ως εξής:


«Για συνενοχή στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το καθεστώς του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων».

Η ομάδα αποφάσισε να μποϋκοτάρει τα ισραηλινά πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου στο Σιάτλ την περασμένη εβδομάδα. Ο AAAS, που ιδρύθηκε το 1979, ισχυρίζεται ότι τα ισραηλινά πανεπιστήμια παραβλέπουν τις  διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστίνιων φοιτητών και ακαδημαϊκών.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια επαγγελματική ένωση των επιστημόνων, εκτός του αραβικού κόσμου, δέχεται ένα τέτοιο ξεκάθαρο ψήφισμα, υπέρ του μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ενόψει της επίμονης άρνησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εκπαίδευση και στην ελεύθερη επικοινωνία», αναφέρει η Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI).

Όπως αναφέρθηκε από την ισραηλινή  τηλεόραση ‘Πρες’ το μποϋκοτάζ έγινε από τους επιστήμονες και τις οργανώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, προκειμένου να επηρεάσουν την ‘κατασταλτική’ πολιτική που επιφέρουν διακρίσεις κατά των Παλαιστινίων, αναφέρει το ισραηλινό δημοσίευμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: