Σελίδες

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ζητά δημοψήφισμα. «Όχι» από τον Γκρίλο σε αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών


«Όχι» από τον Γκρίλο σε αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών
Ρώμη: Πολεμική προκαλεί στην Ιταλία η προωθούμενη από την κεντροαριστερά νομοθεσία για την αυτόματη χορήγηση της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα. Ο Μπέπε Γκρίλο παρεμβαίνει λέγοντας ότι ο νόμος μπορεί να ψηφιστεί μόνο μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να «εισπράξει» την απάντηση του μικρού κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel) ότι «αρνείται δικαιώματα όπως οι φασίστες». 
Με παρέμβαση στο προσωπικό του μπλογκ, ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) αναφέρει ότι «αν θεωρηθεί αναγκαίο να αλλάξουν οι ισχύοντες κανόνες, τότε πρέπει να επιλεγεί η οδός του δημοψηφίσματος κι όχι αυτό να γίνει με πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας βουλευτών».
Η παρέμβαση Γκρίλο αποτελεί απάντηση στην νέα υπουργό αρμόδια για την ενσωμάτωση των μεταναστών Σεσίλ Κιέντζ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει μάχη για να ψηφιστεί νόμος που να προβλέπει την αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας στα...
παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα.
Ο Γκρίλο προσθέτει επίσης ότι «στην Ιταλία υπάρχει ήδη ένας νόμος που επιτρέπει στα παιδιά με αλλοδαπούς γονείς τα οποία γεννιούνται και διαμένουν στην χώρα ως το 18ο έτος της ηλικίας τους να ζητούν την ιταλική υπηκοότητα μόλις ενηλικιώνονται».
Την θέση του επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων επέκρινε έντονα ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του μικρού κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel), το οποίο επίσης επέλεξε να μην υποστηρίξει την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα.
«Σε μια χώρα που γνώρισε την ασέβεια των φυλετικών διακρίσεων του φασισμού και του τελευταίου νόμου περί μετανάστευσης του 2002, τον οποίο ενέκρινε η κεντροδεξιά, ο Γκρίλο μας δείχνει σήμερα πως θεωρεί ότι τα οικουμενικά δικαιώματα των πολιτών δεν είναι μια σημαία που πρέπει να κυματίζει ελεύθερα» ανέφερε ο Βέντολα.
Την θέση περί δικαιώματος στην ιταλική ιθαγένεια για κάθε παιδί μεταναστών που γεννιέται στην χώρα συμμερίζεται ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το Αριστερά και Ελευθερία.
Επιφυλάξεις, ωστόσο, εκφράζει μέρος του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ κάθετα αντίθετη είναι ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: