Σελίδες

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η Αλβανία αφού χρηματοδότησε τον UÇK και λοιπές τρομοκρατικές οργανώσεις, τώρα λέει πως θα πατάξει τους χρηματοδότες της τρομοκρατίας

Η Αλβανία αφού χρηματοδότησε το UÇK και λοιπές τρομοκρατικές οργανώσεις, τώρα λέει πως θα πατάξει τους χρηματοδότες της τρομοκρατίας
Κάθε χώρα στα Βαλκάνια έχει πρόσβαση σε δύο καταλόγους του ΟΗΕ που περιέχουν τα ονόματα προσώπων, ομάδων και οντοτήτων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της Αλ-Κάιντα. Ωστόσο, η Αλβανία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και θα καταρτίσει τους δικούς της τοπικούς καταλόγους των επιχειρήσεων και ατόμων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Ο νόμος περιγράφει το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία του τοπικού καταλόγου επιχειρήσεων και ατόμων που φέρονται ως χρηματοδότες της τρομοκρατίας, εξηγεί και επικυρώνει τις διαδικασίες του πώς γίνεται να συμπεριλαμβάνονται άτομα και επιχειρήσεις στον κατάλογο και θεσπίζει μια επιτροπή, η οποία θα δρα και ως συμβουλευτικό όργανο για τον υπουργό Οικονομικών αναφορικά με αυτό το θέμα.
Ο Άρμπεν Ντότσι, ο επικεφαλής της Αλβανικής Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, δήλωσε στους SETimes ότι το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο.
"Το Συμβούλιο Υπουργών θα αποφασίσει ποιος θα περιλαμβάνεται στον κατάλογο και θα ακολουθήσει η κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο κατάλογος θα πρέπει να καταρτιστεί ανά περίπτωση. Οι κατάλογοι διαβιβάζονται στις τράπεζες, στα γραφεία που ασχολούνται με ακίνητα και ούτω καθεξής ... " είπε ο Ντότσι στους SETimes.
Το σχέδιο νόμου πέρασε, επίσης, από την επιτροπή ασφαλείας του κοινοβουλίου και συζητείται επί του παρόντος από...
την επιτροπή νόμων.
Ο Φάτος Κλόσι, ο πρώην επικεφαλής της Αλβανικής Μυστικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι η έγκριση του νόμου αποτελεί ένα θετικό βήμα, αλλά ότι δεν πιστεύει πως θα έχει μεγάλη επίδραση στη χώρα.
"Δεν πιστεύω ότι η τρομοκρατία έχει χρηματοδότες στην Αλβανία. Είναι μια φτωχή χώρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ που έχουν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση από το εξωτερικό και οι άνθρωποι που έρχονται εδώ για να κρυφτούν. Δεν νομίζω ότι η Αλβανία έχει εντοπίσει τέτοια χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εδώ", είπε ο Κλόσι στους SETimes.
Ο Ιλίρ Γκιόνι, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής ασφαλείας, υποστηρίζει την πρωτοβουλία, αλλά προειδοποιεί για τις προκλήσεις που ελλοχεύουν στην εφαρμογή της.
"Κάθε νομική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι πολύτιμη. Εντούτοις, η Αλβανία δεν έχει πρόβλημα με τη νομοθεσία, αλλά με την εφαρμογή της νομοθεσίας", δήλωσε ο Γκιόνι, μέλος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, στους SETimes.
Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση πως εγκρίνει τους νόμους, αλλά δεν τους εφαρμόζει. Η ΕΕ εξέφρασε, επίσης, ανησυχίες σχετικά με το πρόβλημα της εφαρμογής των νόμων στην Αλβανία.
"Η Αλβανία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σταθερό και σύγχρονο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, αλλά συχνά οι νόμοι δεν εφαρμόζονται δεόντως", δήλωσε ο Ετόρε Σεκούι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλβανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι, η διαφθορά, η κουλτούρα της ατιμωρησίας, καθώς και η έλλειψη βιώσιμων και ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων είναι όλα εμπόδια για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Το νέο σχέδιο νόμου υποστηρίζεται και από τους πολίτες.
Η Μέλσι Τόσκα, ταξιδιωτική πράκτορας στα Τίρανα, λέει ότι καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη από την τρομοκρατία και ότι η καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι μέρος του αγώνα.
"Νομίζω ότι είναι καλό, ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Αλβανία συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όλες οι χώρες πρέπει να βοηθούν στην πρόληψη της τρομοκρατίας", είπε η Τόσκα στους SETimes.
Η Μιμόζα Μπάσι, κομμώτρια στα Τίρανα, δεν γνωρίζει πολλά για το νέο σχέδιο νόμου, αλλά είπε ότι όλοι θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς και με αυτό το σκεπτικό αντιλαμβάνεται η ίδια παρόμοιες πρωτοβουλίες.
"Θέλω να αισθάνομαι ασφαλής και, νομίζω, ότι όλοι αυτό θέλουν. Τα μέτρα που βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασφαλείς είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτα", είπε η Μπάσι στους SETimes.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: