Σελίδες

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Picture 0 for Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
Έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας αποδεικνύει ότι η λίστα Λαγκάρντ έφθασε επίσημα στην Ελλάδα και μάλιστα για να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές για φορολογικούς σκοπούς. Πρόκειται για το έγγραφο με το οποίο στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 εστάλη στον Πρέσβη στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνη η λίστα Λαγκάρντ.

Στο έγγραφο ο Διευθυντής, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Ζαν Μαρί Φενέτ, υπογραμμίζει: «Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω οδηγίας και με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς».
Με άλλα λόγια, οι Γάλλοι έστειλαν επίσημα το CD της λίστας Λαγκάρντ, διά του πρέσβη Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου κάνοντας χρήση της φορολογικής σύμβασης Ελλάδας - Γαλλίας για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών και όχι «άτυπα και εμπιστευτικά» όπως ισχυριζόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Γίνεται δηλαδή σαφές ότι το περιεχόμενο της λίστας μπορεί να χρησιμοποιηθεί
εμπιστευτικά μόνο για φορολογικούς σκοπούς, αφήνοντας εκθέτους τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου όσο και τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, οι οποίοι επέμειναν να κάνουν λόγο για «παράνομο προϊόν και άρα μη αξιοποιήσιμο».
Το ότι είναι επίσημη διαβίβαση εγγράφου προκύπτει και από το θέμα του εγγράφου του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι: «Διοικητική συνδρομή προβλεπόμενη στο άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και στο άρθρο 2 της από 19 Δεκεμβρίου 1977  Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε».
Σημειώνεται ότι το γαλλικό έγγραφο κάνει αναφορά σε επιστολή του πρέσβη Κ. Χαλαστάνη στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, όταν ο τελευταίος είχε καταθέσει ότι έμαθε για την λίστα σε μεταγενέστερο χρόνο. Το έγγραφο όμως του Κ. Χαλαστάνη δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά και δεν είναι στη διάθεση της επιτροπής.
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο στοιχείο «καταρρίπτει παταγωδώς» τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για νομικούς λόγους καθώς ήταν ανεπίσημο έγγραφο, το οποίο διακινήθηκε μεταξύ μυστικών υπηρεσιών.

Η Προκαταρκτική Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει ως μάρτυρες τους πρώην υπουργούς Γιάννη Ραγκούση – οποίος θα προσέλθει την Πέμπτη - και Φίλιππο Σαχινίδη καθώς και τον εκδότη – δημοσιογράφο Μάκη Κουρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: