Σελίδες

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ. «Επιλύουν» το εδαφικό…

Έχουμε έδαφος, έχουμε κράτος. Δεν έχουμε έδαφος, δεν έχουμε κράτος. Αυτήν την τετράγωνη αλήθεια ακόμα, η πολιτική ηγεσία και η εκάστοτε κυβέρνηση, να τη συνειδητοποιήσουν. Ποια είναι τα τέσσερα κύρια συστατικά ενός κράτους; Το έδαφος, ο πληθυσμός, οι διοικητικές δομές και η αναγνώριση. Τι έχουν επιτύχει η κατοχική Τουρκία και οι υποτελείς Τ/κύπριοι; Μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή έχουν ανακηρύξει το παράνομο μόρφωμα της λεγόμενης «ΤΔΒΚ». Κατέχουν παράνομα έδαφος της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουν πληθυσμό, που ενισχύουν συνεχώς με πολιτογράφηση εποίκων εκ Τουρκίας. Έχουν δημιουργήσει διοικητικές δομές. Παράδειγμα: Κάθε φορά που Έλληνες Κύπριοι επιχειρούν να μεταβούν στα κατεχόμενα, απαιτείται να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο σκοπός είναι οι Τούρκοι να υποβάλουν και να επιβάλουν ότι στα κατεχόμενα υπάρχει «κράτος», λειτουργεί άλλη «κρατική δομή», οι Έλληνες είναι… ξένοι που… επισκέπτονται την «ΤΔΒΚ» και, άρα, οφείλουν να επιδεικνύουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να εισέλθουν σε άλλη… χώρα.
Από την επομένη της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αταλάντευτος στόχος της Τουρκίας ήταν η αποκαθήλωση και η διάλυσή της επειδή τελική επιδίωξή της είναι ο πλήρης έλεγχος της νήσου με ή χωρίς την υπογραφή μας. Η Τουρκία το είπε και το επανέλαβε άπειρες φορές: Θεωρεί πως το Κυπριακό είναι λυμένο επί του εδάφους και ό,τι απομένει είναι να συμφωνηθεί η
αναγνώριση ύπαρξης δύο κρατών, δύο λαών, δύο δημοκρατιών και δύο Κοινοβουλίων. Με βάση τη γνωστή πολιτική της, η Άγκυρα επιδιώκει στα κατεχόμενα πληθυσμιακή και ιδιοκτησιακή καθαρότητα. Γι’ αυτό και θέτει σκληρούς περιορισμούς σε πιθανή συμφωνία όσον αφορά μελλοντική εγκατάσταση Ελλήνων Κυπρίων στα κατεχόμενα. 
Απομένει ένα άλλο στοιχείο, εκείνο της γης και της ιδιοκτησίας. Με αφορμή και αποφάσεις του ΕΔΑΔ, που στραγγαλίζουν την ελληνική πλευρά και αποδυναμώνουν το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να διεκδικεί και να νέμεται την περιουσία του, η Τουρκία, διά της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων, επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή προσπάθεια εξαγοράς ε/κ περιουσιών. 
Εξαιτίας και με αφορμή την οικονομική κρίση, εκατοντάδες Ε/κύπριοι καταφεύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή και ξεπουλούν κυριολεκτικά τις περιουσίες τους σε εξευτελιστικές τιμές. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την οικονομική δυσπραγία και ουσιαστικά και μεθοδικά προωθεί επίλυση του εδαφικού! Θα ανέμενε κανείς, όχι σήμερα, αλλά πριν από χρόνια, οι υπεύθυνες κυβερνήσεις, πρώτον, να απαγόρευαν διά νόμου την εκποίηση ε/κ περιουσιών στους Τούρκους. Δεύτερον, να ποινικοποιούσαν τέτοιες πωλήσεις ως πράξεις εσχάτης προδοσίας. Τρίτον, να έπαιρναν μέτρα για ανακούφιση όσων πολιτών αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Ναι, μεν, αναγνωρίζεται το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία, αλλ’ όταν ο τόπος κατέχεται, η περιουσία συνιστά πολιτική πράξη και αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Άρα, το κράτος οφείλει να διαφυλάξει την επικράτειά του.
Τώρα η κυβέρνηση ανακάλυψε πως το ξεπούλημα περιουσιών δυσκολεύει τους πολιτικούς και διαπραγματευτικούς χειρισμούς της. Θα διοριστεί διακομματική επιτροπή για να μελετήσει το πελώριο αυτό ζήτημα που άπτεται της κρατικής κυριαρχίας. Έχουμε την άποψη πως η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να επικαλεστεί την εμπόλεμη κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε από το 1974 και να τερματίσει… χτες αυτό το απίστευτο ξεπούλημα. Ταυτόχρονα, όμως, να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης όσων πραγματικά έχουν οικονομική ανάγκη. Το ξεπούλημα περιουσιών στους Τούρκους αφαιρεί κρατική κυριαρχία, αποδυναμώνει την κρατική, ατομική και συλλογική ανεξαρτησία και ελευθερία και συνιστά πράξη εσχάτης προδοσίας. Αν αυτά τα απλά η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία δεν τα αντιλαμβάνονται, τότε ας αναμείνουν σύντομα την τουρκική «επίλυση» του εδαφικού, ελληνικαίς χερσίν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: