Σελίδες

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Οι Τζιχαντιστές άνοιξαν μέτωπο με το Ισραήλ


Σύροι αντάρτες κατέλαβαν συνοριακό πέρασμα στα υψίπεδα του Γκολάν
Επιβεβαίωσε το γεγονός ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού. Το Ισραήλ ανησυχεί μήπως το Γκολάν μετατραπεί σε ορμητήριο για επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον ισραηλινών στόχων
Σύροι αντάρτες κατέλαβαν χθες συνοριακό πέρασμα επί της γραμμής εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία στα υψίπεδα του Γκολάν, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού.
Ο ισραηλινός στρατός "επιβεβαιώνει ότι το συνοριακό πέρασμα της Κουνέιτρα έπεσε στα χέρια των ανταρτών", μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι είναι η πρώτη φορά που αντικαθεστωτικοί μαχητές καταλαμβάνουν συνοριακό πέρασμα κοντά στην κατεχόμενη από το Ισραήλ ζώνη του Γκολάν, αλλά δεν είναι σαφές αν θα κατορθώσουν να κρατήσουν τη θέση τους. "Οι αντάρτες κατέλαβαν το πέρασμα κοντά στην παλιά πόλη Κουνέιτρα. Ισχυρές εκρήξεις και σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στην περιοχή", δήλωσε ο Ραμί Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.
Το Ισραήλ ανησυχεί μήπως το Γκολάν, το οποίο κατελήφθη το 1967, κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, μετατραπεί σε ορμητήριο για επιθέσεις τζιχαντιστών, που λαμβάνουν μέρος στη σύρραξη στη Συρία, εναντίον ισραηλινών στόχων.
Επεισόδια
Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσού επιβεβαίωσε ότι
σημειώθηκαν επεισόδια στο σημείο διέλευσης της Κουνέιτρα, πάνω στη γραμμή εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, που τέθηκε υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. "Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση στα Υψίπεδα του Γκολάν που είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Αναπροσαρμόσαμε σε πραγματικό χρόνο τη θέση της δύναμης του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως την ασφάλεια του προσωπικού μας", δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
"Υπήρξαν πυρά", διευκρίνισε ο Λαντσού, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε ότι οι Σύροι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το σημείο διέλευσης, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτά τα επεισόδια αυτά θέτουν σε κίνδυνο την παρουσία της FNUOD, της δύναμης των 1.200 κυανοκράνων του ΟΗΕ που από το 1974 επιτηρούν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας στα υψίπεδα του Γκολάν, ο Λαντσού απάντησε: "Όχι, είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας η δύναμη του ΟΗΕ να μπορεί να συνεχίσει την αποστολή της υπέρ της σταθερότητας της περιοχής".

Ανησυχίες Ρωσίας για ξένη επέμβαση

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, η κυβέρνηση της οποίας αντιτίθεται έντονα στο να προχωρήσει μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εξέφρασε την ανησυχία του χθες ότι ορισμένες δυνάμεις, τις οποίες δεν κατονόμασε, ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη σύρραξη ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν μια επέμβαση. «Το ζήτημα (της καταγγελθείσας χρήσης) των χημικών όπλων έχει γίνει αφορμή να γίνονται εικασίες και προκλήσεις», είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Φινλανδίας.
«Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο κάποιος να θελήσει να το χρησιμοποιήσει για να δηλώσει ότι ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή και είναι αναγκαία μια ξένη επέμβαση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αντάρτες που μάχονται εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ συνελήφθησαν στο τουρκικό έδαφος έχοντας στην κατοχή τους το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν.
Η Γαλλία ανέφερε την Τρίτη ότι έκανε εργαστηριακούς ελέγχους που αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων στη διετή εμφύλια ένοπλη σύρραξη, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες είχαν χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή», που εάν παραβιαστεί θα χρειαστεί αντίδραση από μέρους τους.

Βομβαρδισμοί στο Κουσέιρ

Ο συριακός στρατός βομβάρδισε χθες μια κοινότητα στην επαρχία Χομς όπου κατέφυγαν εκατοντάδες πολίτες και τραυματίες μετά την ανακατάληψη από τις δυνάμεις του καθεστώτος της πόλης Κουσέιρ, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ο στρατός βομβαρδίζει την Μπουάιντα αλ Σαρκίγια με πυραύλους», ανέφερε το Παρατηρητήριο, το οποίο βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών, στρατιωτικών και ιατρικών πηγών σε όλη τη Συρία. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, υπάρχουν «εκατοντάδες πολίτες και τραυματίες» οι οποίοι είχαν προσφύγει στη συγκεκριμένη κοινότητα, στα βόρεια της Κουσέιρ, μετά την κατάληψη της πόλης από τις τακτικές δυνάμεις. Επίσης, «τουλάχιστον 500 τραυματίες» έχουν μεταφερθεί εκεί από την αρχή της επιχείρησης ανακατάληψης, τη 19η Μαΐου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Η Κουσέιρ έχει καταστραφεί εντελώς, έχει εγκαταλειφθεί εντελώς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.
Το καθεστώς «καλεί τους κατοίκους της Κουσέιρ να επιστρέψουν ενώ η πόλη είναι συντρίμμια, πώς μπορούν να γυρίσουν;», διερωτήθηκε ο ίδιος. Η πόλη είχε στο παρελθόν 25.000 κατοίκους, αλλά χιλιάδες την εγκατέλειψαν τις τελευταίες εβδομάδες. «Οι αντάρτες πρόβαλαν σφοδρή αντίσταση αλλά δεν είχαν τα μέσα για να αντισταθούν», είπε ο Άμπντελ Ραχμάν, κάνοντας λόγο περί έλλειψης μέσων των αντικαθεστωτικών μαχητών.
Η Κουσέιρ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει τη Δαμασκό με τα παράλια, ανακτήθηκε χθες από τον στρατό, ο οποίος τη σφυροκοπούσε επί εβδομάδες κι είχε εμπλακεί σε μάχες με τους αντάρτες, στις οποίες συμμετείχαν στο πλευρό του μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: