Σελίδες

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Αιτήματα της ομογένειας προς την αυστραλιανή πολιτεία

Τη διαβεβαίωση ότι η στάση της Αυστραλίας στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ παραμένει αμετάβλητη έλαβαν εκπρόσωποι της ομογένειας στις συναντήσεις που είχαν τόσο με τον (πρώην) υπουργό Μετανάστευσης, Μπρένταν Οκόνορ, όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, αλλά και την υπαρχηγό του Συνασπισμού, Τζούλι Μίσοπ στην Καμπέρα.

Τα ζητήματα που τέθηκαν από το Εθνικό Ελληνοαυστραλιανό Συμβούλιο στον υπουργό Μετανάστευσης αλλά και στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσαν εθνικά θέματα όπως την ονομασία της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό, αλλά και θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον «Νέο Κόσμο» για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Οκόνορ εκ μέρους των Εργατικώνκαι ο κ. Άμποτ εκ μέρους του Συνασπισμού, επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι η Αυστραλία δεν πρόκειται να αλλάξει τη μέχρι τώρα πολιτική της στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν εντούτοις την ανησυχία τους για προσπάθειες βουλευτών και των δύο κομμάτων για την αναγνώριση του ονόματος «Μακεδονία» από την Αυστραλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι θέσεις των δύο κομμάτων στο Κυπριακό, που επανέλαβαν ότι η πολιτική της Αυστραλίας παραμένει σταθερή και σ' αυτό το ζήτημα.

Όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής της Λήμνου στις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την εκστρατεία των ANZACS στην Καλλίπολη (2015) τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησαν και από τα δύο κόμματα να εξετάσουν σοβαρά το θέμα, με γνώμονα πάντα τον σημαντικό ρόλο του ελληνικού νησιού στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Τα μέλη του Συμβουλίου αναφερόμενα στο θέμα της ελληνοαυστραλιανής οικονομικής συνεργασίας τόνισαν στους εκπροσώπους και των δύο κομμάτων ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει διοργανωθεί καμία αποστολή υψηλόβαθμων στελεχών τόσο από κυβερνητικής όσο και από επιχειρηματικής άποψης στην Ελλάδα και ζήτησαν τη διοργάνωση μίας τέτοιας αποστολής, με στόχο την περαιτέρω οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναμενόταν, κατά τη συνάντηση θίχτηκε και το θέμα της χορήγησης του δικαιώματος τουριστικής βίζας εργασίας σε Έλληνες νέους. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησαν και από τις δύο πλευρές να δεσμευτούν για την αύξηση του ετήσιου αριθμού νέων με εργατική τουριστική βίζα από Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή είναι 500 ετησίως, άμα τη υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Ζήτησαν, επίσης, να αυξηθεί και ο αριθμός των ειδικευμένων Ελλήνων που επιλέγουν να έρθουν στην Αυστραλία κάνοντας χρήση της εργατικής βίζας 457. Και οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι τίθενται θετικά προσκείμενες στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Όσον αφορά το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας, αλλά και των αυξανόμενων αναγκών στην φροντίδα των ελληνικής καταγωγής ηλικιωμένων, το Εθνικό Συμβούλιο ζήτησε από όλες τις πλευρές τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: