Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Για γέλια και για κλάματα ερώτηση για την ΕΥΠ στη Βουλή…

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης αναφορικά με καταγγελίες για παράτυπες αποσπάσεις «γαλάζιων υπαλλήλων» στην ΕΥΠ κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς.

Κατά την υποκειμενική μας γνώμη, η ερώτηση, πέραν του προφανούς, της απόπειρας προσπορισμού κομματικού οφέλους για μια υπηρεσία που όλοι οφείλουν να την αντιμετωπίζουν όσο γίνεται πιο «διακριτικά», προκαλεί και το γέλιο, αφού το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ όψιμο και προκαλεί ιλαρότητα το να εξαντλείται σε τέτοια ζητήματα. Αλήθεια, μήπως να ψαχτούν οι βουλευτές μπας και βρουν κάποιον άμεσο συνεργάτη τους που τον διόρισαν – μετέταξαν με… ΑΣΕΠ;
Ώρα να τελειώνει αυτό το κακόγουστο αστείο, διότι είναι αθλιότητα να δουλευόμαστε όλοι μεταξύ μας, αφού ο κοσμάκης που περιμένει να ενημερωθεί από κάθε λογής «έγκυρους» (δεν εξαιρούμε ούτε τα μούτρα μας από την κατηγορία) δεν μπορεί να ξέρει το ενίοτε δυσώδες παρασκήνιο 

της πολιτικής μας ζωής, από το οποίο οι παρεπιδημούντες τη… δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ, μπορούν με ασφάλεια να γράψουν με το ζόρι το 10% για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλάκις.
Καλά, τίποτα άλλο επί της ουσίας της λειτουργίας της υπηρεσίας δεν βρήκε ο βουλευτής να ρωτήσει τόσο καιρό, αλλά «επαναστάτησε» διαβάζοντας ένα δημοσίευμα στο διαδίκτυο.
 Είναι σίγουρος ότι
κινητοποιήθηκε από μόνος του; 

Διότι τελευταία είναι πολύ της μόδας η προσέγγιση βουλευτών και το… εγκεφαλικό «πιπίλισμα» με σκοπό να πειστούν ότι κάτι – οτιδήποτε, πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και να εκτεθούν αυτοί για λογαριασμό τρίτων.

Και η κατάθεση της ερώτησης, εκτός από τη δαπάνη ωρών του μηχανισμού ενός υπουργείου ή μιας υπηρεσίας για να απαντήσει, εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιου άλλου, που είτε θέλει να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς, είτε να εκδικηθεί για κάτι που έχασε, είτε δια της… παρενόχλησης, να ανοίξει την πόρτα που έχει κλείσει. Και για να έχει κλείσει σημαίνει ότι κάποτε ήταν ανοικτή, αλλά για κάποιους λόγους κρίθηκε ως επιβεβλημένο να κλείσει.

Το να χρησιμοποιούνται βέβαια οι βουλευτές ως «οχήματα» μάλλον δεν αποτελεί και μεγάλη τιμή για τη Δημοκρατία, η οποία τελευταία βάλλεται, όπως φαίνεται όμως εκτός από φανερά, συμβαίνει και συγκεκαλυμμένα. Κι από ότι ακούγεται ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν ήταν ο μόνος που… ενημερώθηκε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο κόμμα-στόχος.

Εμείς, έχοντας πολλές φορές στηλιτεύσει πράγματα που δεν τα θεωρούμε σοβαρά, στηριζόμενοι στον εξειδικευμένο χαρακτήρα του «defence-point.gr» στα θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφαλείας γενικότερα, οπότε είναι αυτονόητο πως είναι στελεχωμένο με άτομα που διαθέτουν ειδική γνώση στα θέματα αυτά, πάντα ασκήσαμε κριτική αποφεύγοντας συστηματικά να αναφερθούμε σε ονόματα ή να προσφέρουμε «έτοιμη τροφή» προς παν ενδιαφερόμενο… «έξω από δω» για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της υπηρεσίας. Εξακολουθούμε να ευελπιστούμε, ότι αυτά τα αυτονόητα θα τηρηθούν κάποια στιγμή από τον… ιδιαζόντως ημιμαθή στην πλειοψηφία του πολιτικό μας κόσμο.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Έγκυρος διαδικτυακός ιστότοπος –Κουτί της Πανδώρας– αποκάλυψε προσφάτως το μείζον ζήτημα ασφάλειας που έχει προκύψει στην ΕΥΠ, όταν ο Διοικητής της ΕΥΠ, προσωπική επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού, απέσπασε στην Υπηρεσία δύο άτομα, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν επαγγελματικές ιδιότητες που να δικαιολογούν την απόσπαση, αλλά και επιπλέον χειρίζονται απόρρητες και διαβαθμισμένες πληροφορίες χωρίς να έχουν τέτοιο θεσμικό δικαίωμα.

Οι δύο υπάλληλοι φαίνεται να αποσπάστηκαν από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κανένας δεν γνωρίζει από πού πληρώνονται, καθώς δεν προβλέπονται οι δύο συγκεκριμένες θέσεις από το οργανόγραμμα. Οι δύο αυτοί ‘επιβεβλημένοι υπάλληλοι’ δεν είναι χαρακτηρισμένοι και εξουσιοδοτημένοι να χειρίζονται θέματα εθνικής ασφάλειας, όπως συμβαίνει με υπαλλήλους που χειρίζονται διαβαθμισμένα υλικά και πληροφορίες. Παρ’ όλα αυτά έχουν στη διάθεσή τους οποιαδήποτε πληροφορία απευθύνεται στον Διοικητή, ανεξαρτήτου περιεχομένου και σημασίας.

Η υπάλληλος μάλιστα, που εκτελεί χρέη ιδιαιτέρας γραμματέως της Διοίκησης, φαίνεται ότι συχνά γίνεται εξωθεσμικά εντολέας για πολλά πράγματα που εξελίσσονται στην ΕΥΠ, εξ ου και ο χαρακτηρισμός ‘διευθυντής Ειρήνη’, που της αποδίδουν,

Επειδή η κομματική λειτουργία ενέχει τον κίνδυνο να αποβεί σε βάρος της ασφάλειας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, αφού τα άτομα αυτά είναι ανειδίκευτα, και μάλιστα ενδιάμεσοι της υπηρεσίας με τον Διευθυντή, και χειρίζονται πληροφορίες που δεν πρέπει να γνωρίζουν πολίτες,

Επειδή η διαχείριση της κυβέρνησης σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας στερείται σοβαρότητας και ως εκ τούτου καθίσταται επικίνδυνη,

Επειδή όταν τα κριτήρια τοποθέτησης σε αυτήν την κρίσιμη υπηρεσία είναι κομματικά και δεν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες και προϋποθέσεις, υποβαθμίζονται και απαξιώνονται οι λοιποί υπηρετούντες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι διαρροής πληροφοριών εθνικής ασφάλειας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υπηρεσία και ακολούθως και τη χώρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Διαψεύδει ο Υπουργός την ως άνω είδηση, την προερχόμενη από το συγκεκριμένο διαδικτυακό ιστότοπο;

2. Σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί για την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΕΥΠ και την αποφυγή του κίνδυνου διαρροής σημαντικών μυστικών πληροφοριών;».


Δεν υπάρχουν σχόλια: