Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η αναβολή της δόσης σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης των Ευρωπαίων ...


Η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης δεν είναι ένα απλό «καψόνι», αλλά εντάσσεται σε μια γενικότερη σκλήρυνση της στάσης των Βρυξελλών και ορισμένων πρωτευουσών της Ευρωζώνης έναντι της κυβέρνησης, εν όψει ενός ιδιαιτέρως θερμού φθινοπώρου, όπου στο «τραπέζι» θα τεθούν κρίσιμα θέματα, όπως είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Το γεγονός ότι αναβλήθηκε η εκταμίευση είναι κάτι που μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, οι οποίοι έχουν σχέση με τη διαδικασία και τους τύπους.
Ωστόσο, αναβολή έστω και για λίγες ημέρες, γιατί δεν τηρήθηκε έγκαιρα μία από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις, συμβαίνει για πρώτη φορά σε χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Μικρό «καψόνι»
Στην εξέλιξη αυτή θα πρέπει να προστεθεί και ένα μικρό «καψόνι», που έχει, όμως, τη σημασία του και είναι η αναβολή για τις αρχές της επόμενης βδομάδας της δημοσιοποίησης της αξιολόγησης της τρόικας με το επιχείρημα ότι δεν έχει δοθεί ακόμη επίσημα το «πράσινο φως» από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας για την εκταμίευση της δόσης.
Επιχείρημα..... έωλο, διότι το γεγονός ότι σήμερα η Ομάδα

Εργασίας της Ευρωζώνης θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις όλων των χωρών είναι σύμφωνες.
Από τη στιγμή που συμφώνησαν οι κυβερνήσεις υπάρχει περίπτωση τα κοινοβούλια των παραπάνω χωρών να απορρίψουν την εκταμίευση, όταν η πλειοψηφία των βουλευτών προέρχεται από τα κυβερνητικά κόμματα; Ασφαλώς όχι.

Θέμα βιωσιμότητας
Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες καταγράφουν τον τελευταίο καιρό μια σαφέστατη σκλήρυνση της στάσης έναντι της χώρας μας, η οποία υποκινήθηκε από το Βορρά, κυρίως το Βερολίνο, αλλά έχει μεταφερθεί και στην Κομισιόν, ενώ η εντολή που έχει δοθεί στους επικεφαλής της κοινοτικής πλευράς της τρόικας είναι να πιέσουν ασφυκτικά την κυβέρνηση.
Κι αυτό διότι το φθινόπωρο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου), θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Ολοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και όσο δεν βρίσκεται λύση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση, επειδή παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους επενδυτές και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Από την άλλη, η έκθεση πλέον των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα έχει φτάσει συνολικά στα 180 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό πολύ μεγάλο για να εγκαταλείψουν τώρα τη χώρα και να την ωθήσουν σε έξοδο από το ευρώ.
Δεν θέλουν επίσης μια επιστροφή σε κλίμα αναταραχής, η οποία θα μπορούσε να παρασύρει και τους άλλους «αδύναμους κρίκους».

Σενάρια και αποφάσεις
Συνεπώς, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι πιθανότητες αποφάσεων μέχρι το τέλος τους έτους, που καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι σαφώς περισσότερες από εκείνες της εγκατάλειψης της χώρας. Θεωρούν επίσης βέβαιο, εάν τελικά επικρατήσει το θετικό σενάριο για την Ελλάδα, ότι το κούρεμα θα είναι έμμεσο, δεν θα αφορά δηλαδή στον «πυρήνα», τα κεφάλαια των δανείων.
Αυτό θα συμβεί, διότι το απευθείας κούρεμα δεν γίνεται δεκτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Δεν μπορεί κανένας, για παράδειγμα, να πει στους Πορτογάλους φορολογούμενους, που έχουν «γονατίσει» από τη λιτότητα, πως θα πρέπει να πληρώσουν για το ελληνικό χρέος, δεδομένου ότι η Πορτογαλία δάνεισε στην Ελλάδα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: