Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Κάθε μέρα φυλακίζονται πέντε άτομα για χρέη και ο εφοπλιστής

του Σάββα Ιακωβίδη (s.iacovides@simerini.com)
Η Κύπρος είναι κράτος δικαίου; Αν είναι, τότε γιατί τα μεγάλα ψάρια τρυπούν τα δίχτυα και διαφεύγουν, ενώ η δυστυχής μαρίδα εγκλωβίζεται και τιμωρείται; Θα έχετε, ασφαλώς, διαβάσει τη σχετική ειδησεογραφία, όπως την κατέγραψε και η «Σ». Πολλοί συμπατριώτες μας οδηγούνται στη φυλακή επειδή, εξαιτίας της κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας, αδυνατούν να ανταποκριθούν σε χρέη, επιδόματα, διατροφή, κτλ. Η Νομική Υπηρεσία, εκτελώντας χρέη πυροσβεστικά, επιχειρεί να αναστέλλει ή να παρατείνει τη διαδικασία αποπληρωμής ώστε να αποφεύγεται η καταφυγή στο έσχατο μέτρο της σύλληψης, καταδίκης και εγκλεισμού στη φυλακή. Πηγή της Εισαγγελίας επισήμανε πως κάθε μέρα κατατίθενται πάνω από 50 αιτήσεις πολιτών για παρέμβαση της Εισαγγελίας ώστε να αποτραπεί η φυλάκισή τους.
Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013, 220 άτομα οδηγήθηκαν στη φυλακή, όπως δήλωσε ο αν. διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Γ. Τρυφωνίδης. Και πότε όλα αυτά τα προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά δράματα; 
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής παρελαύνουν όλοι οι μεγαλόσχημοι και παχυλά αμειβόμενοι τραπεζών, με τα εξωφρενικά «μπόνους» και τις ασήκωτες ευθύνες για την καταβαράθρωση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.
Τους έχετε δει και έχετε διαβάσει τι λένε. Ούτε μία συγγνώμη. Ούτε ένα mea culpa. Ούτε μίαν απολογία. Καμία ανάληψη ευθύνης. Π.χ., ο καθ’ ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος για το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα,
Διοικητής της ΚΤΚ, κατηγορείται για μέγιστες και κατ’ ισχυρισμόν εγκληματικές ευθύνες για την
κατερείπωση του τραπεζικού συστήματος. Κρατούσε τη Λαϊκή στον αναπνευστήρα για να την παραδώσει ετοιμοθάνατη στην επόμενη κυβέρνηση. Και δεν μπορεί να του κάνει κανείς τίποτε! Έχει το ακαταδίωκτο επειδή έχει την υποστήριξη της ΕΚΤ - τώρα και της Βουλής, που τον κατηγορούσε για παραπληροφόρηση. Ο Δ. Χριστόφιας κατηγορείται για την ανατίναξη και σώρευση της οικονομίας και του τόπου σε ερείπια. Μας προκαλεί με το… κεφάλι του ψηλά!
Ουδεμία ενοχή, ουδεμία καταγγελία και, φυσικά, ούτε ένα mea culpa.
Υψηλόβαθμοι και μεγαλόσχημοι τραπεζίτες, που αποτελούσαν dream-teams, έπαιρναν αποφάσεις δισεκατομμυρίων, ασχολούνταν με αγοραπωλησίες ομολόγων, κτλ. και έθαψαν την οικονομία, κάνουν τους Κινέζους. Δεν ευθύνονται για… τίποτε. Προφανώς φταίνε εξωγήινοι ή ο Γιαννής και ο Κωστής, που τους εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους και σήμερα τους κούρεψαν γουλί και δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Οι πολίτες αναμένουν απονομή δικαιοσύνης και αντ΄ αυτής διαισθάνονται πως ήδη αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η νέα ατιμωρησία.
Πάλι οι πολίτες θα πληρώσουν τα σπασμένα εγκλημάτων οικονομικών, κρατικών, πολιτειακών, κομματικών και τραπεζικών ανεύθυνων, αρπάγων, λυμεώνων. Διορίστηκαν Ερευνητικές Επιτροπές αντί ποινικών, χάθηκε χρόνος, τεκμήρια εξαφανίστηκαν, βρίθουν από παντού φτηνές δικαιολογίες και αλληλοκατηγορίες. Μέχρι πρόσφατα, μερικοί κουφιοκεφαλάκηδες μυκτήριζαν την Ελλάδα και το κατάντημά της.
Η Κύπρος, δυστυχώς, την ξεπέρασε σε βρομιά, απατεωνιά, δυσωδία και εγκλήματα. Τουλάχιστον η Ελλάδα φυλακίζει κλέφτες και απατεώνες. Μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον Β. Παπαγεωργόπουλο και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Παπακωνσταντίνου, προχθές συνελήφθη ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης, για επισφαλείς δανειοδοτήσεις, που δόθηκαν από τράπεζα σε εταιρείες του. Στην Κύπρο αποκαλύπτεται ότι δόθηκαν σε επιχειρηματίες, φίλους και γνωστούς μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων και… πόσοι συνελήφθησαν; Κανείς! Δικαιοσύνη που αργεί και εθελοτυφλεί, δεν είναι δικαιοσύνη. Είναι κοροϊδία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: