Σελίδες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ζητείστε δουλειά από τον κ. Στουρνάρα

Του Γιώργου Κράλογλου

Όσο καλή πρόθεση και αν επιστρατεύσει κανείς για να κατανοήσει τους λόγους που οδηγούν την κυβέρνηση να προκαλέσει, ακόμη μία φορά, κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία, έστω και χωρίς χειροπιαστό αντίκρισμα, δεν μπορεί να παραβλέψει την υπερβολή που απεικονίζεται στον προϋπολογισμό με προβλέψεις ακόμη και για μείωση της ανεργίας στο 26%.
Ας δούμε την πρόβλεψη αυτή με άλλα λόγια από τα στατιστικά και αυτά του πίνακα...
Μας λένε λοιπόν ότι οι επιχειρήσεις ενώ δεν θα εισπράξουν και το 2014 τα 5 δισ. ευρώ φέσια του κράτους - μπαταχτσή θα κάνουν προσλήψεις για να τους συμπαθήσει ο κ. Στουρνάρας μιας και τον βοηθάνε να εμφανίσει πλεόνασμα...
Μας λένε ακόμη ότι οι επαγγελματίες που χάνουν από το 2014 κάθε μορφής αφορολόγητο θα πούνε μπράβο στην κυβέρνηση και, σαν ευχαριστώ... θα κρατήσουν το παιδί που στέλνουν για δουλειές γραφείου γιατί η «φουκαριάρα» η κυβέρνηση έχει ανάγκη να εμφανίσει επιτυχίες στην οικονομία...
Μας βεβαιώνουν επίσης ότι οι αγρότες που υποχρεώνονται από το 2014 να κρατούν βιβλία εσόδων-εξόδων για να μην χάνει το κράτος έσοδα θα κάνουν, για πρώτη φορά στην ζωή τους, κανονικές προσλήψεις με ασφαλισμένη εργασία και θα κόψουν τα μαύρα μεροκάματα...
Θεωρούν, εξάλλου, ότι οι βιοτέχνες, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους θα είναι κατά δεκάδες χιλιάδες λιγότεροι το 2014, θα αναβάλουν τα λουκέτα και θα αρχίσουν προσλήψεις τρελαμένοι από την χαρά τους που ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα...
Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο αυτές τις θέσεις εργασίας που βλέπει ο κ. Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο και οι οποίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, θα μειώσουν την ανεργία από το 27% στο 26% να είναι και πάλι... στις αγκάλες του κράτους με το σύστημα μια πρόσληψη στην κάθε απόλυση.
Αλλά όταν δεν βλέπουμε απολύσεις πως θα καταπιούμε τις προσλήψεις;
Ίσως όμως στην μείωση της ανεργίας να υπολογίζουν ότι θα συμβάλουν τα κοινωνικά προγράμματα απασχόλησης των 50.000 ανέργων που θα πληρωθούν από το ΕΣΠΑ μέσω των Δημάρχων κατά την προεκλογική περίοδο.
Αλλά το πρόγραμμα αυτό στην πράξη θα είναι άλλη μία επανάληψη των μεθόδων του διεφθαρμένου ελληνικού κράτους που παίζει με τον πόνο του κόσμου και τα λεφτά των φορολογουμένων.
Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι με τα κριτήρια των προσλήψεων και το σύστημα που πάντα επικρατούν τίποτε δεν αποκλείει να προσληφθούν και άτομα που έχουν άλλες δύο δουλειές... αρκεί να ξέρουν να προσφέρουν κομματικές υπηρεσίες στον Δήμο.
Βεβαίως και εδώ μιλάμε για 5μηνη εργασία και στην συνέχεια βαθύτερα στην ανεργία...
Ας μην γελιόμαστε. Με προϋπολογισμό καθαρά φοροεισπρακτικό και υπερφορολογήσεις πολύ λίγη αξία έχουν τα πλεονάσματα και οι αισιοδοξίες...
Έχουμε λοιπόν μία από τα ίδια.
Το ίδιο επιχειρηματικό κλίμα και το ίδιο και χειρότερο φορολογικό περιβάλλον.
Τι μπορεί να συμβεί λοιπόν στην επιχειρηματική κοινότητα για να αλλάξει το σκεπτικό της και να αναστρέψει την μείωση των επενδύσεων που, άλλωστε, προβλέπει και ο ίδιος ο προϋπολογισμός.
Τίποτε απολύτως όσο με στόχο το πλεόνασμα παγώνουμε πόρους δημοσίων επενδύσεων και την ίδια στιγμή, μέσα το 2014, αρχίζει και άγριο κυνηγητό για την είσπραξη (εκτός φόρων) και οφειλομένων εισφορών για τον ΟΓΑ, το ΤΕΒΕ και το ΙΚΑ.
Και ας θυμόμαστε ότι ταυτόχρονα, με το κυνήγι για τις εισφορές θα κορυφωθεί και το κυνήγι της ανασφάλιστης εργασίας με τα γνωστά πρόστιμα η επιβολή των οποίων σημαίνει κλείσιμο της επιχείρησης και... ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος...
Άρα το 2014 ενώ θα έχουμε κρατικό σαφάρι παλαιών και νέων φόρων, παλαιών και νέων ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, ένταξη στο κυνήγι και των αγροτών, φορολογικό χαμό στην αγορά και τις Τράπεζες να «νίπτουν τας χείρας των»... εμείς θα βρούμε δουλειά για 150.000 έως 200.000 άτομα.
Αφού λοιπόν τα πράγματα είναι τόσο αισιόδοξα και τόσο απλά ας σπεύσει ο κ. Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις Πρεσβείες και στα ειδικά Γραφεία αναζήτησης μεταναστών να ανακόψουν το ρεύμα φυγής 400.000 ελλήνων επιστημόνων(τόσες είναι οι αιτήσεις) , νέων πτυχιούχων και εξειδικευμένων εργατών που μαζί με τις οικογένειές τους σχεδόν εκλιπαρούν για μια θέση εκτός Ελλάδος.
Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να μειώσει αυτό το ρεύμα κατά 200.000 και βρει στους υποψήφιους νέους μετανάστες μόνιμη δουλειά στην Ελλάδα θα έχει κάνει τριπλή ,πραγματική, επιτυχία μπροστά στην «χάρτινη» του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: