Σελίδες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η «μαύρη χήρα» της πολιτικής

του ΔΡ. ΝΑΣΙΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ
Εκλογικού Αναλυτή

Έτσι μετονομάστηκε η Μέρκελ από «μητέρα του έθνους» μέσα σε μια εβδομάδα…
2.110.000 ψηφοφόρους πήρε η Άγκελα Μέρκελ από τους Φιλελεύθερους, αφήνοντας έτσι το κόμμα εκτός Βουλής, ενώ οι δύο τελευταίες συνεργασίες της έχουν φέρει μεγάλες απώλειες…
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ η Μέρκελ έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε νοητό ούτε ανθεκτικό σε βάθος χρόνου, αφού δεν θα έχει πλειοψηφία στη Βουλή
Η δυσφορία στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών για τυχόν συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες είναι έντονη, ίσως πιο έντονη από ποτέ. Μια μεγάλη μερίδα προτιμά μάλιστα την αντιπολίτευση παρά τη συγκατοίκηση. Το ίδιο ισχύει φαίνεται και για τους Πράσινους. Οι πληγές από τον μεγάλο συνασπισμό του 2005 από τον οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες απώλεσαν 11% της δύναμής τους είναι ακόμα ανοικτές. Την ίδια ώρα οι Φιλελεύθεροι απώλεσαν 10% και δεν έχουν εισέλθει στη Βουλή. Συνεπώς, οι δύο τελευταίες συνεργασίες της Μέρκελ έχουν φέρει απώλειες. Κυριότερος λόγος για τους

Σοσιαλδημοκράτες αποτελεί ο φόβος διαρροών.
Σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού, Πράσινοι και Αριστεροί θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση, συνεπώς οι Σοσιαλδημοκράτες φοβούνται τυχόν μετακίνηση ψηφοφόρων προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα εκτιμούν ότι εάν η οικονομική κρίση κτυπήσει τη Γερμανία, ως συνεργαζόμενο κόμμα θα επωμιστούν την ευθύνη, κάτι που θα πλήξει περαιτέρω το κόμμα. Σε μια βδομάδα και μόνο η Μέρκελ έχει μετονομαστεί από «μητέρα του έθνους» σε «μαύρη χήρα» της πολιτικής.

Τι προβλέπει ο εκλογικός νόμος
Η νεοσυσταθείσα Βουλή θα πρέπει να συγκληθεί σε διάστημα 30 ημερών από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ενώ μέχρι τότε η παρούσα κυβέρνηση ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της. Εάν υπάρξει συνασπισμός, τότε στη συνεδρία τα συνεργαζόμενα κόμματα θα ορίσουν τον νέο Καγκελάριο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να χρήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Εάν δεν υπάρξει κατάληξη, τότε ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο καινούργιων εκλογών. Επιπλέον, θεωρητικά η Μέρκελ έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε νοητό ούτε ανθεκτικό σε βάθος χρόνου, αφού δεν θα έχει πλειοψηφία στη Βουλή.
Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο κόκκινου - πράσινου συνασπισμού, όπως ονομάζεται, δηλαδή συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστερών, πλην όμως οι πρώτοι δύο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνεργαστούν με την Αριστερά.

Τι έδωσαν και τι πήραν κόμματα
Στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου οι Χριστιανοδημοκράτες κατέγραψαν ποσοστό 41,5% (311 έδρες), οι Σοσιαλδημοκράτες 25,7% (192 έδρες), Αριστεροί 8,6% (64 έδρες) και Πράσινοι 8,4% (63 έδρες), ενώ Φιλελεύθεροι και Ευρωσκεπτικιστές κατέγραψαν 4,8% και 4,7% αντίστοιχα. Ενδιαφέρον είναι να δει κανείς τις εκροές και εισροές των κομμάτων τη μέρα των εκλογών. Συνολικά κέρδη κατέγραψαν οι Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και οι Ευρωσκεπτικιστές, ενώ αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν ως γνωστό Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστεροί. Η ανάλυση γίνεται με βάση τη δύναμη των κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές.
Οι Χριστιανοδημοκράτες λοιπόν έχουν αυξήσει τη δύναμή τους κατά 3.490.000 ψήφους με εισροή, κυρίως από τους Φιλελεύθερους, 2.110.000 ψήφων, 1.130.000 από νέους ψηφοφόρους και 420.000 από τους Πράσινους, ενώ έδωσαν 290.000 στους Ευρωσκεπτικιστές. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αυξήσει κατά 1.270.000 τη δύναμή τους με εισροές 500.000 αντίστοιχα από Φιλελεύθερους και Πρασίνους, ενώ οι Ευρωσκεπτικιστές μετρούν 2.060.000 ψηφοφόρους αφού κατέρχονται για πρώτη φορά σε εκλογές.
Συγκεκριμένα, 430.000 έχουν μετακινηθεί σε αυτούς από τους Φιλελεύθερους, 340.000 από τους αριστερούς και 290.000 από τους Χριστιανοδημοκράτες. Εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι αποτελούν το μοναδικό κόμμα το οποίο δεν κατέγραψε εισροές από κανέναν κομματικό χώρο. Συνεπώς, ο φόβος των Σοσιαλδημοκρατών ότι τυχόν συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ ενδεχομένως να τους πλήξει, επιβεβαιώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: