Σελίδες

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Χάθηκε το "μπισκότο" των κωδικών πυρηνικών

Ένας πρώην ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού υποστηρίζει σε βιβλίο που έγραψε ότι οι κωδικοί που απαιτούνται για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων είχαν χαθεί από τον Λευκό Οίκο την εποχή που ήταν Πρόεδρος ο Μπιλ Κλίντον. Ο απόστρατος στρατηγός Χιου Σέλτον γράφει στα απομνημονεύματά του, που τιτλοφορούνται "Χωρίς Δισταγμό: Η Οδύσσεια ενός Αμερικανού Πολεμιστή" ότι η κάρτα που περιείχε τους κωδικούς ήταν "εξαφανισμένη" για πολλούς μήνες, μέχρι που ένας σύμβουλος παραδέχτηκε τελικά πως είχε χαθεί.
Η κάρτα, που την αποκαλούν και "μπισκότο", αναγράφει τον κωδικό που χρειάζεται για να ανοιχτεί ο χαρτοφύλακας όπου φυλάσσονται άλλοι κωδικοί, απαραίτητοι για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων. Ο χαρτοφύλακας πρέπει να βρίσκεται πάντα κοντά στον Πρόεδρο και να φρουρείται από έναν αξιωματικό του στρατού.
Ο Σέλτον υποστηρίζει ότι η κάρτα χάθηκε κάποια στιγμή το 2000.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι κωδικοί της κάρτας πρέπει να ανανεώνονται. Σε δύο περιστάσεις υπάλληλοι του Λευκού Οίκου είπαν στους στρατιωτικούς ότι δεν μπορούσαν να αλλάξουν την κάρτα επειδή την είχε ο Πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν σε μια συνάντηση και δεν μπορούσαν να τον διακόψουν. Αργότερα, όμως, παραδέχτηκαν ότι η κάρτα είχε χαθεί.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: