Σελίδες

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Τα ήξερε όλα ο Παπανδρέου

Μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνώριζαν εδώ και χρόνια το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας, γίνεται φανερό πως και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου είχε πλήρη γνώση της κατάστασης και της προοπτικής της εθνικής οικονομίας όταν πίεζε για πρόωρες εκλογές, υποσχόμενος παροχές.
Η βασική πολιτική θέση της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι δήθεν αιφνιδιάστηκε από τις διαστάσεις της ελληνικής κρίσης και γι’ αυτό υποχρεώθηκε στη λήψη των μέτρων που αναφέρονται στο μνημόνιο δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική.
Στην Ευρωζώνη τους είχαν ενημερώσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους είχε προειδοποιήσει, ξένοι παράγοντες τους το είχαν αναλύσει...
Πολιτική απάτη με τη μέθοδο του 2004
Αλλά, κι αν δεν ήταν σε θέση ο κ. Παπανδρέου να αντιληφθεί τις παραινέσεις και τις παρεμβάσεις των ξένων ηγετών, σίγουρα θα είχε διαβάσει το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» στα τέλη του 2008) με το οποίο προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θα έπρεπε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου να παρακολουθεί τα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις των περισσότερων έγκυρων ελληνικών ΜΜΕ που έκαναν λόγο για σοβαρή πιθανότητα δημοσιονομικού εκτροχιασμού και για αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους.
Ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του ήξεραν τα πάντα, απλώς επέλεξαν να μπλοφάρουν το 2009, όπως ακριβώς το έκανε ο κ. Καραμανλής το 2004. Υποσχέθηκαν προεκλογικά τα πάντα στους πάντες, για να διαπιστώσουν αμέσως μετά την εκλογική νίκη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των επίσημων στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα και της πραγματικότητας.
Το ίδιο ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004, για να απαλλαγεί η ΝΔ από βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις. Διαπίστωσε ότι το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχε δηλωθεί και ξεκίνησε τη διαδικασία της λεγόμενης δημοσιονομικής απογραφής, που κατέληξε στην πρώτη δημοσιονομική επιτήρηση από τις Βρυξέλλες.
Η επανάληψη της γνωστής πολιτικής μπλόφας έγινε το 2009 σε πολύ πιο σύνθετες για την οικονομία συνθήκες. Το 2004 η αναθεώρηση των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα υπονόμευσε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επανάληψη της ίδιας μεθόδου το 2009 τίναξε στον αέρα ό,τι είχε απομείνει από τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας και μετέτρεψε την κρίση του ελλείμματος και του χρέους σε κρίση δανεισμού.
Το μαγείρεμα των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα έγινε το 2004 και το 2009 και από αυτούς που παρέδωσαν την εξουσία αλλά και από αυτούς που την παρέλαβαν. Όλοι ικανοποίησαν τις εκλογικές, πολιτικές τους ανάγκες, συμβάλλοντας με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις τους στην εκδήλωση της κρίσης του 2010, από την οποία θα χρειαστούμε τουλάχιστον μία δεκαετία λιτότητας και σκληρής προσπάθειας για να βγούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: