Σελίδες

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Το ανθελληνικό Bloomberg θα στοιχίσει στην Ελλάδα μερικά δις €!

Θέμα χρόνου και μάλιστα σύντομου, είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές, εκτιμά ο Bloomberg σε δημοσίευση το πρωί της Τρίτης. Το οικονομικό πρακτορείο εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads βαδίζουν προς την αποκλιμάκωση, μετά τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ ότι μπορεί να δώσει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο εξόφλησης των δανείων, αλλα και τη θέση που διατυπώθηκε από την Κίνα για στήριξη τόσο της ελληνικής, όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Ελλάδα προχωρά σήμερα, σε δημοπρασία για την άντληση 900 εκ. ευρώ σε έντοκα ομόλογα διάρκειας έξι μηνών και το γεγονός ότι δεν έχει σταματήσει να αντλεί χρήμα από τις αγορές - επισημαίνει ο Bloomberg- έχει επιτρέψει στη χώρα να δανείζεται με κόστος και επιτόκιο στο 4,82% μικρότερο από αυτό του Προγράμματος Στήριξης που φθάνει το 5%. Μάλιστα επισημαίνει, ότι στην τελευταία δημοπρασία εξάμηνων ομολόγων στις 17 Σεπτεμβρίου όπου το επιτόκιο ήταν 7,64% , η πτώση είναι αισθητή.
Ο Στρος Καν είχε δηλώσει προχθές στον Bloomberg ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να παρατείνει το χρόνο αποπληρωμής του μέρους του δανείου που του αναλογεί,μέσω του Προγράμματος Στήριξης, εάν σε αυτό δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής, η μόνη χώρα που προβάλει αντιρρήσεις στην ρύθμιση είναι η Γερμανία, που δηλώνει ότι θα πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα η συμφωνία που θέτει χρονοδιάγραμμα στην αποπληρωμή του χρέους. Μάλιστα, ήδη από το πρωί της Τρίτης παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads και στα 10ετή ομόλογα, το οποίο διαμορφώθηκε στις 725,5 μονάδες βάσης.
Τα ελληνικά ομόλογα πάντως, ιδιαίτερα αυτά μικρής διάρκειας, θεωρούνται πλέον στις αγορές ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προϊόν, καθώς προσφέρει πολύ καλό επιτόκιο και από την άλλη, οι εγγυήσεις του Προγράμματος Στήριξης καθιστούν απίθανη οποιαδήποτε πιθανότητα παράτασης εξόφλησης, με αποτέλεσμα την πτώση των ασφαλίστρων κινδύνου που έγιναν αντικείμενο κερδοσκοπίας τους προηγούμενους μήνες.
από το ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: