Σελίδες

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Κίνα και Τουρκία αγνοούν το δολάριο

Τουρκία και Κίνα στρέφουν την πλάτη τους προς το δολάριο, καθώς από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, κατά τον τελευταίο σταθμό του στην ευρωπαϊκή περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού.

Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε οκτώ εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, οι ηγέτες των οποίων δεσμεύθηκαν για τριπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Τουρκίας στα πενήντα δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία και στα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020. «Προχωρούμε σε μια στρατηγική, οικονομική συνεργασία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν την Παρασκευή, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη. «Σε όλες τις συναλλαγές, συμφωνήσαμε να χρησιμοποιούμε τη λίρα και το γιουάν», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

Το Πεκίνο καταβάλλει σταθερές προσπάθειες για μεγαλύτερη ανάδειξη του γιουάν, με την ελπίδα ότι μια ημέρα θα διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κίνα είχε υποστηρίξει ρωσική πρόταση για την έναρξη άμεσης διαπραγμάτευσης μεταξύ γιουάν και ρουβλίου, ενώ έχει συνάψει ανάλογη συμφωνία με τη Βραζιλία.
Όμως παρά τις προσπάθειες, το δολάριο παραμένει η βασική επιλογή στις περισσότερες διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, καθώς και το βασικό νόμισμα στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Κίνας. Το γιουάν δεν χρησιμοποιείται ευρέως από άλλες χώρες, ούτε η αγορά κινεζικών στοιχείων ενεργητικού μπορεί να συγκριθεί με το μέγεθος των αγορών ενεργητικού σε δολάρια, ευρώ ή γιεν.

Από την πλευρά του, ο κ. Γουέν δεσμεύθηκε για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία.


Κίνα και Τουρκία ήταν στο δεύτερο τρίμηνο οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες μεταξύ των χωρών-μελών του G20, με ρυθμούς ανάπτυξης 10,3%.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν από ένα δισ. δολάρια το 2000 σε 12,6 δισ. δολάρια το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Η τουρκική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές της προβλέψεις, κάνοντας λόγο για ρυθμούς 6,8% φέτος και 4,5% την επόμενη χρονιά
από το hellenicrevenge

Δεν υπάρχουν σχόλια: