Σελίδες

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Κίνδυνος μποϊκοταζ των ελληνικών ομολόγων

 Κίνδυνο μποϊκοτάζ από τους επενδυτές των ομολόγων της Ελλάδας και των υπόλοιπων αδύναμων οικονομιών της περιφέρειας της ευρωζώνης, διαπιστώνει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, εφόσον υιοθετηθούν τα σχέδια της Γερμανίας για τη δημιουργία μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων χρέους.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, οι Γερμανοί προτείνουν τη λύση της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης σε περίπτωση κρίσης χρέους για μια χώρα μέλος της ευρωζώνης.
Αυτό καθιστά πιθανές μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα της Eυρωζώνης, κάτι που θα κάνει τα ομόλογα αυτά λιγότερο ελκυστικά.
Οι συντάκτες θεωρούν μάλιστα πιθανό το ενδεχόμενο οι δυσμενείς κινήσεις των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας τις τελευταίες ημέρες να οφείλονται στη νευρικότητα των επενδυτών λόγω των γερμανικών σχεδίων.
Όπως σημειώνεται, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι οι προτάσεις θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο για τις χώρες με υψηλά χρέη να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές, με το ρίσκο μιας «αυτοεκπληρούμενης κρίσης».
Στο τέλος του δημοσιεύματος, η Telegraph επισημαίνει ότι η διάσωση της Ελλάδας κινδυνεύει με αποτυχία καθώς θα αφήσει τη χώρα με ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 150% του ΑΕΠ, «κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: