Σελίδες

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

"Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου"! Αυρτό μας έλειπε!!!

Σφοδρή κριτική κατά του πρωθυπουργού
εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ καταλογί-
     ζοντάς του μεθόδευση για είσοδο της χώρας
     σε προεκλογική περίοδο.
Ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου ο Α. Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Γ Παπανδρέου «παίζει με τους θεσμούς» και ότι έχει βάλει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ παράλληλα του καταλόγισε και τάσεις «βοναπαρτισμού».
«Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει τα οικονομικά δεινά της χώρας «με αίσθηση ευθύνης».
Αναλυτικά ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε:
«Ο κ. Παπανδρέου για μια ακόμη φορά παίζει με τους θεσμούς και εξακολουθεί να ενεργεί όχι ως υπεύθυνος πρωθυπουργός αλλά με γνώμονα τα στενά κομματικά του συμφέροντα αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα. Απαιτεί από τα κόμματα να σιωπούν και από τους πολίτες αδιαμαρτύρητα να συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις του ακόμα και αν πληρώνουν βαρύτατο τίμημα. Επιμένει να στέλνει, με εκβιαστικό περιεχόμενο, μηνύματα στους πολίτες χωρίς να δέχεται κανένα μήνυμα από εκείνους, ακόμα και όταν θεσμικά είναι τώρα η δική τους ώρα να μιλήσουν. Φαίνεται όμως να αγνοεί ότι μπορεί μεν η οικονομία μας να είναι γονατισμένη από την οικονομική κρίση και από τις επιλογές του κ. Παπανδρέου αλλά η Δημοκρατία στην Πατρίδα μας παραμένει όρθια απέναντι σε τέτοιου είδους βοναπαρτισμούς και λεονταρισμούς. Η Δημοκρατία μας δεν εκβιάζεται, τα κόμματα δεν φιμώνονται και οι πολίτες δεν χειραγωγούνται. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς να επιβάλουμε εκλογές δεν μπορούμε, το Σύνταγμα άλλωστε δίνει αυτή την αρμοδιότητα στον πρωθυπουργό. Αν κάναμε το αντίθετο γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές θα δημιουργούσαμε κλίμα αναστάτωσης και αναταραχής. Και ιδιαίτερα όταν στη χώρα έχουμε το δυσκολότερο πρόβλημα των τελευταίων πενήντα ετών με την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η στάση αυτή της Νέας Δημοκρατίας είναι στάση ευθύνης και στάση σοβαρότητας .Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου. Η ΝΔ θα παραμείνει η κατ εξοχήν δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και η παράταξη της ανάπτυξης για τον τόπο. Σε αντίθεση με αυτή την πρωτοφανή τακτική του κ. Παπανδρέου να αποσταθεροποιεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός την κατάσταση της χώρας. Αυτό που ζητά η ΝΔ μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι να στείλουν οι πολίτες μήνυμα αποδοχής ή απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής όπως έχουν δικαίωμα οι πολίτες να κάνουν και όπως γίνεται επί δεκαετίες τώρα στη χώρα μας αλλά και σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Αν όμως ο κ. Παπανδρέου θέτει θέμα εθνικών εκλογών σε περίπτωση δυσάρεστου μηνύματος για εκείνον στις περιφερειακές εκλογές, εμείς εδώ είμαστε. Ήδη βέβαια με την ανεύθυνη στάση του έχει βάλει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ορατές ήδη τις συνέπειες, όπως είδατε τελευταία, με την ξαφνική μετά τη δήλωσή του, άνοδο των spreads. Εμείς τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα και προκλητικούς, επαναλαμβάνω, λεονταρισμούς, δεν δεχόμαστε. Αν ο κ. Παπανδρέου πάρει την ευθύνη και πάει τη χώρα σε εκλογές, εμείς είμαστε έτοιμοι. Αλλά εκείνος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το συμφέρον της χώρας, μακριά από σκοπιμότητες μικροκομματικές και επικίνδυνους πολιτικούς καιροσκοπισμούς.
Θα ήθελα επίσης να πω κάτι για τη δήλωση του κ Πεταλωτή. Όπως ξέρετε μέσα σε ένα χρόνο η ΝΔ έχει ήδη ψηφίσει 30 από τα 60 νομοσχέδια που μπήκαν στη Βουλή. Όταν το ΠΑΣΟΚ 5,5 χρόνια είχε ψηφίσει μόνον 7. Ο κ. Παπανδρέου δια του κ. Πεταλωτή, μας είπε προ ολίγου, αν είναι δυνατόν, ότι άλλα λέω εγώ μέσα και άλλα λέω όταν βρίσκομαι έξω από τον τόπο. Αυτό δεν είναι καν προπαγάνδα. Είναι ντροπή. Αλλά ταυτόχρονα φοβάμαι ότι τους κάνει και γραφικούς και θα το αποδείξω. Τι είπα χθες μετά τη συνάντηση με τον κ. Μάρτενς ως και σήμερα μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ρομπάι. Ότι η ΝΔ έχει στηρίξει αποφασιστικά μέτρα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές για την επίτευξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εμείς έχουμε πει ναι σε χρηματοπιστωτικά μέτρα. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν το ξέρει. Εμείς έχουμε πει ναι στις ενέσεις ρευστότητας για τις τράπεζες, έχουμε πει ναι στο Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έχουμε πει ναι σε διαρθρωτικά μέτρα, όπως είναι η νέα εθνική στατιστική αρχή που και εμείς ψηφίσαμε, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που και εμείς ψηφίσαμε, η απελευθέρωση των μεταφορών, το τεράστιο πρόβλημα του ΟΣΕ που και εμείς ψηφίσαμε, το «φαστ τρακ» που και εμείς ψηφίσαμε μόλις προχθές. Πότε επί 5,5 χρόνια τέτοιες βασικές επιλογές τις είχε ψηφίσει η τότε η Αξιωματική Αντιπολίτευση του κ. Παπανδρέου; Ποτέ. Πού είπαμε όχι. Είπαμε όχι στο βασικότατο ζήτημα που είναι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής . Είπαμε όχι σε νέες αυξήσεις φόρων, ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές, αντικειμενικέ αξίες, είπαμε όχι σε μειώσεις μισθών και συντάξεων που είναι άδικες και που προκαλούν μεγάλο κόστος στην οικονομία, είπαμε όχι στο ασφαλιστικό, είπαμε όχι σε αυτή την ασφυξία που έχει προκαλέσει στην αγορά ο κ. Παπανδρέου με τα μέτρα του. Δηλαδή είπαμε όχι στην ανεργία, είπαμε όχι σε αυτή την εθνική κατάθλιψη που έχει σήμερα επιβάλει το ΠΑΣΟΚ. Και αν θέλουν να μας πουν ότι εμείς δήθεν λέμε άλλα μέσα και άλλα έξω, εγώ έχω να τους πω ότι η πρώτη πρόταση που είπε ο κ. Παπανδρέου μόλις έφθασε απόψε στις Βρυξέλλες ήταν ότι η δική του πολιτική έχει την προοπτική της ανάπτυξης. Εάν ο ελληνικός λαός και όσοι παρακολουθούν την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης μετά το μνημόνιο έχουν δει τα οποιαδήποτε ψήγματα ανάπτυξης στην οικονομική τους πρόταση, ας το πουν και εμάς. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη πρόταση που είπε ο κ. Παπανδρέου μόλις έφθασε απόψε στις Βρυξέλλες».
Είμαστε αντίθετοι στην ελεγχόμενη χρεωκοπία
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Μιλήσαμε για τα προβλήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αλλά και για τις προτάσεις της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.
Ειδικά για την Ελλάδα τον ενημέρωσα ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Έχουμε, όμως, σοβαρό πρόβλημα με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονομικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειμμα.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και για τους στόχους της ανασυγκρότησης, που σήμερα συζητούνται, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τέσσερις αρχές: την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Βρήκα, επιπλέον, την ευκαιρία να δηλώσω στον κ. Ρομπέι ότι θα είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Και υπεστήριξα με θέρμη ότι μία ελεγχόμενη πτώχευση, είναι πτώχευση για τη χώρα που την υφίσταται και ελεγχόμενη για όλες τις υπόλοιπες. Μπορεί να λειτουργήσει, όχι ως μηχανισμός διάσωσης των αδύναμων χωρών, αλλά ως μηχανισμός που τις διαχωρίζει, τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, τις ισχυρότερες. Και, αντί να καθιστά έτσι ισχυρότερη, γενικά, την Ευρωζώνη, αποδυναμώνει την ενότητα της Ευρωζώνης. Και θα ήταν μεγάλο λάθος».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: