Σελίδες

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Της απαγόρευσαν τον γάμο επειδή είναι Τ/Κ υπήκοος Κύπρου

Απαγόρευσαν σε Τ/κυπρία να παντρευτεί Τούρκο

| Εκτύπωση | 18/11/2010 | Του Κωστάκη Αντωνίου

Σε μια έξαρση εθνικού φανατισμού και ρατσισμού, και τη στιγμή που η χώρα τους διεκδικεί ένταξη στην πολιτισμένη Ευρώπη, οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν γάμο μεταξύ Τούρκου και Τουρκοκυπρίας: Αιτία, η Τουρκοκυπρία είναι υπήκοος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτος το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει!
Το πρωτοφανές γεγονός αποκαλύπτει ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την Άγκυρα. Σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Ακσάμ", γράφει ότι πρόκειται για την Τουρκοκυπρία Γκιουνσέλ Τζεμάλ, η οποία μετά το 1974 εγκατέλειψε τα κατεχόμενα και εγκαταστάθηκε στις ελεύθερες περιοχές. Αφού εργάστηκε ως μεταφράστρια στο Υπουργείο Εσωτερικών, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και άρχισε να γράφει ποιήματα, τα οποία εξέδωσε.
Το 2004, η Γκιουνσέλ γνωρίστηκε, μέσω διαδικτύου, με τον Τούρκο Ατίλα Εργκιούν, που ζει στην Τουρκία. Το ζευγάρι αποτάθηκε στο δήμο Πέραν στην Κωνσταντινούπολη, για να πάρει άδεια για την τέλεση πολιτικού γάμου. Της λέχθηκε ότι έπρεπε να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα και η Γκιουνσέλ επέστρεψε στο Λονδίνο, για να πάρει τα έγγραφα από την πρεσβεία της Κύπρου.
Όταν πήγε στο δημαρχείο, συνάντησε νέα άρνηση. Όταν οι αρμόδιοι είδαν ότι τα έγγραφα προήρχοντο από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρέπεμψαν το ζεύγος στο ληξιαρχείο. Εκεί, ο διευθυντής του Ληξιαρχείου τούς είπε ότι η βεβαίωση ελευθερίας σύναψης γάμου, πρέπει να ληφθεί από χώρα με την οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις η Τουρκία. Το ζεύγος απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διατηρεί πρεσβεία στην Τουρκία, αλλά ο διευθυντής απάντησε ότι κατόπιν τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία με τα συγκεκριμένα έγγραφα και πως χρειάζονται και άλλα. Ζήτησε βεβαίωση των γονιών του ζευγαριού. Η Γκουνσέλ και ο Ατίλα απάντησαν πως είναι 50 χρονών, αλλά ο διευθυντής τούς δήλωσε κοφτά: "Δεν μπορείτε να παντρευτείτε".
Δεύτερη απόπειρα
Σύμφωνα με την "Ακσάμ", μετά την πρώτη ανεπιτυχή απόπειρα, το ζευγάρι έκαμε, στις 4 Νοεμβρίου, δεύτερη προσπάθεια. Αποτάθηκε στη διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης, αλλά ούτε εκεί τους επετράπη να παντρευτούν.
Τελικά το ζευγάρι επέστρεψε στο Λονδίνο και εκεί τέλεσε τους γάμους του, δίνοντας τέλος σε μια οδύσσεια που επέβαλε ο τουρκικός ρατσισμός.
Το ζευγάρι δήλωσε ότι οι τουρκικές Αρχές τούς πρότειναν να τελέσουν τους γάμους τους στην Ελλάδα.
sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: