Σελίδες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η Τουρκία καταγγέλλει την ισραηλινή έκθεση για την επίθεση ενάντια στο στολίσκο της Γάζας.


 


Ισραηλινοί στρατιώτες σταματούν τον «στολίσκο για τη Γάζα» την 31 Μαΐου 2010
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan απέρριψε την έκθεση της ερευνητικής ισραηλινής επιτροπής που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 23 Ιανουαρίου και που αθωώνει το Ισραήλ για την μοιραία επίθεση σε ανθρωπιστικό τουρκικό πλοίο το Μάιο στα ανοικτά της Γάζας. «Ποια αξία μπορεί να έχει μια έκθεση που ετοιμάστηκε και που διοικείται από την ίδια χώρα; (...), αναρωτήθηκε ο κ. Erdogan ενώπιον δημοσιογράφων στην Άγκυρα. Αυτή η έκθεση δεν έχει καμία αξιοπιστία.»
Η έκθεση της ισραηλινής Επιτροπής για την δολοφονική επίθεση της 31ης Μαΐου 2010 στα διεθνή ύδατα ενάντια σε μια φιλική προς τους Παλαιστίνιους πορεία,  όπου εννέα Τούρκοι υπήκοοι σκοτώθηκαν, αποφαίνεται ότι ο θαλάσσιος αποκλεισμός του παλαιστινιακού εδάφους και η  επίθεση των ισραηλινών καταδρομέων ήταν «σύμφωνοι με στο διεθνές δίκαιο».
Η Επιτροπή που ορίστηκε από τη Τουρκία σε απάντηση της  ισραηλινής κατήγγειλε την ισραηλινή έκθεση, και δηλώνει να είναι «έκπληκτη και τρομαγμένη» με το πόρισμα που αθωώνουν τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία. «Η επίθεση που διεξάχθηκε από το Ισραήλ παραβίασε όλες τις αρχές και όλους τους διεθνείς κανόνες σε καιρό ειρήνης ή πολέμου δήλωσε η επιτροπή, η οποία συνεδρίασε στην Άγκυρα.
Η έκθεση της τουρκικής επιτροπής, της οποίας ένα αντίγραφο παραδόθηκε και στο γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΓΠΕ) κατηγορεί το Ισραήλ για την "υπερβολική" και "δυσανάλογη" χρήση της δύναμης. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά πορίσματα της παρούσας έκθεσης, "η δύναμη που χρησιμοποιήθηκε για να σταματήσει το Marmara Mavi ξεπερνά τα όρια του τι είναι κατάλληλο και αναγκαίο." (...) "Η χρήση της βίας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο ως ύστατο μέσο".
 Ο ΟΗΕ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΠΡΊΛΙΟ
 Σύμφωνα με τους επιβάτες που κατάθεσαν, οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ αμέσως μετά τη εναέρια έλευση τους από τα ελικόπτερα στο κατάστρωμα του οχηματαγωγού. Η επιτροπή έρευνας, στη οποία κατάθεσαν Τούρκοι και αλλοδαποί ακτιβιστές από τη νηοπομπή, πιστεύει ότι το εβραϊκό κράτος θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, "σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο". Αλλά σύμφωνα με την εκδοχή των Ισραηλινών αρχών, οι στρατιώτες έκαναν χρήση των όπλων τους μετά από την επίθεση με μαχαίρια που δέχτηκαν από τους ακτιβιστές του Mavi Marmara.
Το Ισραηλινό κομάντος είχε σταματήσει συνολικά έξι πλοία που προσπαθούσαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Η επίθεση είχε δημιουργήσει ένα κύμα Διεθνούς κατακραυγής και προκάλεσε μια σοβαρή κρίση στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις. Ο Πρόεδρος Abdullah Gul δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, “μία φορά και έναν καιρό” σύμμαχες, δεν θα είναι " ποτέ πια οι ίδιες".
 Οι δύο εκθέσεις πρέπει να αποσταλούν στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon, που όρισε μια τετραμελή επιτροπή, ανάμεσα τους ένας Τούρκος και ένας Ισραηλινός αντιπρόσωπος,για να διερευνήσει την θανατηφόρα επίθεση. Διάφορες συνεδριάσεις της επιτροπής αυτής με προεδρεύοντα τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Geoffrey Palmer προγραμματίζονται για να εξετάσουν αυτές τις εκθέσεις, μέχρι τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα γνωμοδοτήσουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ινφογνώμων Πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: