Σελίδες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Απαιτείται εγρήγορση


ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ στις υπό τουρκική κατοχή περιοχές ανέρχονται αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του 1974 σε μερικές χιλιάδες. Σήμερα είναι ζήτημα να ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες, οι πλείστοι υπερήλικες που κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια στην πατρώα γη. Η συμφωνία της Τρίτης Βιέννης δυστυχώς δεν βελτίωσε ποσώς τις συνθήκες διαβίωσής τους, αφού η κατοχή δύναμη ποτέ δεν τίμησε την υπογραφή της. Ποτέ δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της είτε για τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων, είτε το δικαίωμα της εκπαίδευσης των λιγοστών παιδιών- παρά μόνο μετά από πιέσεις και αγώνες κι αυτό μερικώς-. Ή ακόμα και το δικαίωμα τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 
Το απαίσιοπρόσωπο της κατοχής το βιώνουν οι εγκλωβισμένοι σε καθημερινή βάση. Όμως έμαθαν να αντέχουν. Η βίαιη διακοπή της Ακολουθίας των Χριστουγέννων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα, προκάλεσε την έντονη ανησυχία των Καρπασιτών. Κι όχι άδικα. Γιατί απλούστατα οι κατοχικές δυνάμεις έχουν αποθρασυνθεί και κάνουν ό,τι μπορούν για να τρομοκρατήσουν ποιους; Τους λιγοστούς υπερήλικες που μένουν στη γη τους, που πηγαίνουν στον Απόστολο Ανδρέα, που επιμένουν να εκκλησιάζονται έστω και με δυσκολίες… Τις τελευταίεςβδομάδες οι Αττίλες ασκούν τρομοκρατία με κάθε τρόπο και μέσο για να εκφοβίσουν τους εγκλωβισμένους που κατάγγειλαν την αποτρόπαια πράξη τους την ημέρα των Χριστουγέννων. Η απάντησή τους στην κριτική που πανταχόθεν δέχονται αλλά και στην ευρωπαϊκή καταδίκη τους ήταν η βεβήλωση της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Για πρώτη φορά μετά την εισβολή επέτρεψαν την είσοδο κοπαδιών στο νάρθηκα του ναού. Προφανής ο στόχος τους: Να κάμψουν το θρησκευτικό φρόνημα των εγκλωβισμένων και να προκαλέσουν τα αισθήματα των προσκυνητών που θεωρούν τον Απόστολο Ανδρέα φάρο καθοδήγησης.
Ασφαλώςοι νέες προκλήσεις δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει παρά να θέσει το ζήτημα ευθέως στις απευθείας διαπραγματεύσεις, στα Ηνωμένα Εθνη. Η παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια φάση που δοκιμάζονται τα πάντα σε σχέση με την προοπτική επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, τι μηνύματα στέλνει; Ότι η άλλη πλευρά επιμένει να κτίζει στη διαίρεση, στην επιβολή των όπλων, στη δημιουργία χωριστικών καταστάσεων, στην καλλιέργεια ακόμη και θρησκευτικών διαφορών σε ένα Μοναστήρι, το οποίο επισκέπτονται για λατρευτικούς σκοπούς ακόμη και Τουρκοκύπριοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: