Σελίδες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

“Είχα υποσχεθεί τον πόλεμο στον Μπους!”



Ο Τόνι Μπλερ είχε υποσχεθεί ότι θα υποστήριζε τις ΗΠΑ αν αναλάμβαναν δράση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν σχεδόν ένα χρόνο πριν από την εισβολή στο Ιράκ που πραγματοποιήθηκε το 2003, δήλωσε ο ίδιος, καταθέτοντας στην ειδική επιτροπή που εξετάζει τους λόγους εμπλοκής της χώρας του στον πόλεμο. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και εν μέσω αποδοκιμασιών πλήθους διαδηλωτών, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κατέθεσε χθες για δεύτερη φορά ενώπιον της επιτροπής.

Αν και δεν αποδέχτηκε τη μομφή ότι υποσχέθηκε, στις αρχές του 2002, στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ μια άνευ όρων στρατιωτική υποστήριξη, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές του, είπε πως ανέκαθεν συμφωνούσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έπρεπε να ανατραπεί.
“Αποδέχομαι πλήρως ότι θα ήμουν με την Αμερική στον χειρισμό του θέματος αυτού”, δήλωσε στην επιτροπή, περιγράφοντας τις συνομιλίες που είχε με τον Τζορτζ Μπους το καλοκαίρι του 2002.
“Αυτό που έλεγα στον πρόεδρο Μπους ήταν σαφές και απλό: Μπορείς να υπολογίζεις σε εμάς, θα είμαστε μαζί σου στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Όμως υπάρχουν δυσκολίες”, είπε.
Ο χρόνος κατά τον οποίο ελήφθη η απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι ένα σημαντικό θέμα για τους αντίπαλους του πολέμου, οι οποίοι κατηγορούν τον Μπλερ ότι αποφάσισε την εισβολή ανεξάρτητα από το κατά πόσον ήταν νόμιμη ή από το εάν είχε την υποστήριξη του ΟΗΕ.
Ο Μπλερ, ο οποίος έστειλε 45.000 βρετανούς στρατιώτες για να συμμετάσχουν στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή τον Μάρτιο του 2003, εμφανίστηκε χθες για δεύτερη φορά ενώπιον της επιτροπής, καλούμενος να αποσαφηνίσει στοιχεία που είχε δώσει σε ακροαματική συνεδρίαση πέρυσι τον Ιανουάριο.
Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμά του από την πρώτη εμφάνισή του, ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 άλλαξαν τον υπολογισμό του κινδύνου, πράγμα που σήμαινε ότι ο Σαντάμ έπρεπε να αντιμετωπιστεί επειδή αποτελούσε απειλή για τον κόσμο και αρνούνταν να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του ΟΗΕ.
Κατά τη χθεσινή κατάθεσή του ο Μπλερ είπε ότι η αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράκ ήταν ενδεχόμενη αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εκτός και εάν ο Σαντάμ άλλαζε πολιτική. Αποκάλυψε επίσης ότι είχε αγνοήσει τη συμβουλή του βρετανού γενικού εισαγγελέα Πίτερ Γκόλντσμιθ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2003 είχε προειδοποιήσει ότι μια εισβολή στο Ιράκ θα ήταν παράνομη χωρίς συγκεκριμένη απόφαση του ΟΗΕ.
Η διεξαγωγή της έρευνας, η οποία άρχισε τον Νοέμβριο του 2009 -επικεφαλής της είναι ο συνταξιούχος δημόσιος λειτουργός σερ Τζον Τσίλκοτ-, αποφασίστηκε από τον διάδοχο του Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν. Στόχο δεν έχει να αποδοθούν ευθύνες ή να κατηγορηθεί οποιοδήποτε πρόσωπο, αλλά να αντληθούν διδάγματα από ένα πόλεμο που είναι πλέον εξαιρετικά αντιδημοφιλής στη Βρετανία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Εθνικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: