Σελίδες

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

που ‘σαι νειότη που έλεγες… (Από το θαυμάσιο 24γράμματα)



Προστέθηκε από 24grammata
24grammata.com/ οικονομία
Κάποτε ήταν αγωνιστής στην Τιεν Αν Μεν*.
Υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τώρα  μεγάλωσε, το παιδί, και εκμεταλλεύεται αυτούς που υπεράσπιζε
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Τον λένε Λι Λου και είναι Kινέζος, 44 χρόνων. Ήταν ένας από τους ηγέτες της εξέγερσης της Τιεν Αν Μεν το 1989. Πρόβαλε και αυτός τα στήθη του μπροστά στα τανκς του σάπιου κινέζικου κομμουνιστικού καθεστώτος (το οποίο είναι ακόμα ακμαιότατο) γλύτωσε το θάνατο και μπήκε στις καρδιές των σκεπτόμενων ανθρώπων ως το παλικαράκι που είχε τη δύναμη να χτυπηθεί με το πανίσχυρο καθεστώς. Αμέσως μετά, ο Λι Λου φυγαδεύεται στο Παρίσι και μετά στις ΗΠΑ (κερδίζει υποτροφία, σπουδάζει και δραστηριοποιείται για την προστασία των Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα του και γενικά στον πλανήτη). Κερδίζει για άλλη μια φορά τη συμπάθεια των σκεπτόμενων ανθρώπων “ο νέος που θα αλλάξει, τελικά, την Κίνα και τον πλανήτη” , ” Θα αγωνιστεί για μια Κίνα, που θα σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”, σκεφτόταν κάποιος αφελής κάθε φόρα που έβλεπε το αθώο μουτράκι του Li Lu.
Είχα χρόνια να ακούσω για τον Li Lu και τον “συνάντησα” ξανά μια Κυριακή. Τώρα, όμως, ήταν στo ροζ οικονομικό ένθετο κάποιας κυριακάτικης εφημερίδας....
  Δε μίλαγε για Ανθρώπινα Δικαιώματα αλλά για hedge funds, management, deal, low coast, optimum, business και πολλά άλλα. Βοήθησε, λέει, το αφεντικό του, τον Γουόρεν Μπάφετ, να επενδύσει στην κινέζικη εταιρεία μπαταριών BYD και να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη (1,2 δισ. δολάρια). Κουβέντα δεν έκανε ο λαλίστατος Λι Λου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των εργαζομένων της ΒYD, για τις συνθήκες εργασίας (μισθό, ωράριο, ασφάλεια, υγιεινή), ή  την οικολογική καταστροφή που προκαλεί η εν λόγω βιομηχανία. Τώρα δεν πρωτεύει ο Λόγος αλλά οι business και τα investments. Μάλιστα, τώρα που ο 80χρόνος δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ σκέφτεται να αποχωρίσει από την ηγεσία της εταιρείας συμμετοχών Berkshire hathaway  holding company, o Λι Λου προαλείφεται ως διάδοχος του. Κατάλαβε γρήγορα, το παιδί, ότι είναι πιο εύκολο να διοικείς τον κόσμο με τις αρπαχτές και όχι με το Δίκαιο.
Υ.Γ. Λέτε να έχουμε και στην Ελλάδα ανάλογες περιπτώσεις με τον Λι Λου; Λέτε;

*Τιεν Αν Μεν
Στις 4 Ιουνίου του 1989, το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες του: ο στρατός βγαίνει με τανκς στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας και ανοίγει πυρ αδιακρίτως στους συγκεντρωμένους φοιτητές της πλατείας Τιανανμέν. Τα τανκς είχαν βγει στους δρόμους του Πεκίνου από το βράδυ της 3ης Ιουνίου του 1989 και κατέληξαν στην πλατεία της “Ουράνιας Γαλήνης” από διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι διαδηλωτές, φοιτητές στην πλειονότητά τους, είχαν καταλάβει την πλατεία αρκετές εβδομάδες πριν, αρνούμενοι να απομακρυνθούν χωρίς να έχει ικανοποιηθεί το αίτημά τους για δημοκρατική μεταρρύθμιση του καθεστώτος. Οι διαδηλώσεις στην Πλατεία Τιανανμέν, εκατομμύρια άνθρωποι εξαγριωμένοι από την επικρατούσα εκτεταμένη διαφθορά που ένωσαν τη φωνή τους με τους φοιτητές, έχουν χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη πρόκληση κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας από την επανάσταση του 1949 (δες περισσότερα εδώ κι εδώ). Σύμβολο της εξέγερσης υπήρξε ο άγνωστος διαδηλωτής που στάθηκε μπροστά στο επελαύνον τανκ, γνωστός ως “the Tank Man”, η φωτογραφία του οποίου κάνει ακόμα το γύρω του κόσμου κι έχει πλέον μείνει στη συλλογική μνήμη. Εκατοντάδες και ενδεχομένως χιλιάδες σκοτώθηκαν κατά τη “σφαγή της Τιανανμέν”, με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων να εξακολουθεί να παραμένει έως σήμερα άγνωστος .
nikosblogout.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: