Σελίδες

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αλβανία: ‘Πανικός’ για το κύμα αλλαγής ιθαγένειας



 


 Φεβρουάριος 14, 2011.
Ο Dato Spahiu ,με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου της Δικαιοσύνης, εντόπισε ίχνη νομικών παραβάσεων  στην αλλαγή της ιθαγένειας. Ανέφερε, μάλιστα, και μια ιδιάζουσα περίπτωση στους Άγιους Σαράντα, γράφει , χαρακτηριστικά η αλβανική εφημερίδα.
Και θα διευκρινίσει:

«Ο πρόεδρος του δικαστηρίου των Αγίων Σαράντα σε αίτημα για αλλαγή ιθαγένειας από αλβανική σε ελληνική, από δύο αδέλφια –ένας νέος με την αδελφή του- εξέδωσε απορριπτική απόφαση.

» Οι αιτούντες προσέφυγαν στο Δικαστήριο του Αργυροκάστρου, το οποίο εξέδωσε θετική απόφαση για αλλαγή ιθαγένειας στην αδελφή και όχι στον αδελφό. Αυτό είναι ένα στοιχείο για το πώς μπορεί να παραμορφωθεί  εθνικά μια οικογένεια», δήλωσε ο Σπαχίου (σ.σ. ή το μπάχαλο που γίνεται στα αλβανικά δικαστήρια…)
Σήμερα τα δικαστήρια εξετάζουν περίπου χίλιες αιτήσεις για αλλαγή ιθαγένειας  από αλβανική σε ελληνική.
Στην απογραφή του Μαρτίου είναι προαιρετική η δημοσιοποίηση της εθνικότητας και της θρησκείας, γιατί χαρακτηρίζονται ως προσωπικά δεδομένα.
Επιπρόσθετα, ο Σπαχίου αναφέρει ,ότι αυτό το είδος της καταγραφής των προσωπικών δεδομένων δεν εμπεριέχεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
«Αν δούμε τις απογραφές όλων των ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η Ελλάδα, σε κανένα κράτος δεν προβλέπεται η δήλωση της εθνικότητας ή της θρησκείας. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η καταγραφή αυτή γίνεται στα μητρώα γέννησης τα οποία αποτελούν επίσημο έγγραφο», είπε ο αντιπρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου.
Αυτοί όλοι, όσοι επικρίνουν την απογραφή,  με βάση την εθνικότητα, φοβούνται μια τεχνητή αύξηση του αριθμού της ελληνικής μειονότητας.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει πρόσθετες υποχρεώσεις στην Αλβανία, με ελληνικές απαιτήσεις για εφαρμογή των μειονοτικών  όρων, προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ.
Επίσης,  η κατάχρηση στο θέμα της ιθαγένειας,  πρέπει να τιμωρείται σύμφωνα με το αστικό δίκαιο, εκτός βέβαια από αυτούς που δίκαια  ζητούν την αλλαγή της.
--
Τίτλος: «Kombësia, Spahiu zbulon shkeljet ligjore»
Δημοσίευση: botasot, 14.2.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: