Σελίδες

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

«Η Ευρώπη, ίσως, ‘ξεχάσει’ την ένταξη των Σκοπίων»




Φεβρουάριος 14, 2011.

«Η Ευρώπη, ολοένα και λιγότερο, μιλάει για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ένωση», σημειώνει η εφημερίδα ‘Βρέμε’ επικαλούμενη τα λόγια του εισηγητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πΓΔΜ, Ζόραν Θάλερ.
«Η ανεπίλυτη διαφορά, που αποτελεί κύρια προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, οδήγησαν άλλες χώρες, όπως το Μαυροβούνιο και η Σερβία, συντομότερα στη συζήτηση για έναρξη των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο Σλοβένος ευρωβουλευτής σε συνέντευξή του στην σκοπιανή εφημερίδα.


 Ο Θάλερ θα τονίσει χαρακτηριστικά στην συνέντευξή του:
« Είμαι από τους λίγους βουλευτές που πιστεύουν  ότι το νόημα της ύπαρξή μας δεν είναι μόνον να είμαστε παρατηρητές. Οι περισσότεροι πολιτικοί και πολίτες δεν βλέπουν την λογική αυτή. Η παρούσα κατάσταση της πΓΔΜ μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις, όχι μόνον για τα Σκόπια,  αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται σε θέση να μπορεί να λύσει τα προβλήματα στα σύνορά της. Οι εκτιμήσεις είναι ότι το τελευταίο ψήφισμα για τα Σκόπια δεν είναι καθόλου φιλικό σε ό, τι συμβαίνει στη χώρα σας.
»Είναι αλήθεια ότι η πΓΔΜ κάνει βήματα προς τα πίσω. Επαναλαμβάνεται συνέχεια η κριτική για έλλειψη καταπολέμησης της διαφθοράς, του κομματισμού της Δικαστικής Εξουσίας και της παραβίασης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».
Ο εισηγητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Σκόπια, εξέφρασε, επίσης, το φόβο του πως αν η χώρα επιμένει να μην κάνει καμία πρόοδο, υπάρχει ο κίνδυνος...
να χάσει πολύτιμο χρόνο ο οποίος θα είναι σε βάρος του λαού της.
«Εξέφρασα τις ανησυχίες μου πριν από ένα χρόνο. Δυστυχώς δεν εδόθη καμία λύση στα βασικά προβλήματα  τα οποία επισημάνθηκαν, με αποτέλεσμα να κατέβει η συζήτηση για την πΓΔΜ στο χαμηλότερο επίπεδο της ημερήσιας διάταξης της ΕΕ».
Ο Θάλερ είπε ότι θα επισημάνει τις εξελίξεις αυτές στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, στην συνάντηση που θα έχει στις αρχές Μαρτίου.

--
Τίτλος άρθρου: «Европа може да ве симне од дневен ред»
Δημοσίευση: Време, 14.2.2011.


Δεν υπάρχουν σχόλια: