Σελίδες

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τι λένε οι Αλβανοί σήμερα για το θέμα της Κορυτσάς


Alsat TV: «Οι αστοχίες των Ελλήνων με την Κορυτσά, τι έγινε το 1940»





Φεβρουάριος 14, 2011.
Οι προσπάθειες να ενσωματωθεί η Κορυτσά στην Ελλάδα απέτυχαν το 1940, αν και ο Έλληνας Φρούραρχος, Δημήτριος Θεοδωράκης, έφθασε ως απελευθερωτής της Κορυτσάς, από τους Ιταλούς, και δήλωσε ότι  αποτελεί μέρος της Ελλάδας.
Αλλά μετά από έντονη αντίδραση της Επιτροπής της Δημαρχίας αλλά και του λαού, ο ίδιος αναγνώρισε, γραπτώς, ότι η Κορυτσά είναι αλβανική.

Το γεγονός αυτό είναι τεκμηριωμένο, και συνέβη την 22α Νοεμβρίου 1940, όπως διακοινώνεται, σήμερα, από τον συγγραφέα Hysen Kobellari.

«Οι Έλληνες είχαν επίγνωση ότι ο ενθουσιασμός του λαού,  για την απελευθέρωση της πόλης,  ήταν προσωρινός, το γνώριζαν, άλλωστε, και οι εκπρόσωποι της Κορυτσάς και ποτέ δεν χαρακτήρισαν τον ερχομό των Ελλήνων στην Κορυτσά, ως επιδρομή αλλά ως μια νικηφόρα εξέλιξη, ως Απελευθέρωση», δήλωσε ο αναφερόμενος Αλβανός συγγραφέας.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τις αναφορές της εφημερίδας του Αργυροκάστρου «Elefteren Dhima”/ ‘Ελεύθερο Βήμα’ στον εορτασμό της 28 Νοεμβρίου του 1940 (σ.σ. 28 Οκτωβρίου μάλλον εννοεί ο συντάκτης), όπου περιγράφει  ότι «Ο λαός της Κορυτσάς γιορτάζει με την εθνική (ελληνική) σημαία και εμείς μαζί τους επευφημούσαμε».
Οι αντιδράσεις των διανοουμένων και η έρευνα στα αρχεία της Κορυτσάς, έρχονται ως απάντηση στις δηλώσεις του Έλληνα προξένου, τις οποίες έκανε πριν μια εβδομάδα, με αφορμή την καταγωγή των κατοίκων της περιοχής.

--
Τίτλος άρθρου: «Dështimet e grekëve me Korcëncfarë ndodhi në '40»
Δημοσίευση: Alsat tv, 13.2.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: