Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Στην Λιβύη οι φόβοι για λουτρό αίματος γίνονται όλο και οι έντονοι, καθώς ο Καντάφι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εύκολα την εξουσία.



Βομβάρδισαν την Τρίπολη, 160 οι νεκροί! – Φήμες πως ο Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα



- Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών
- Παραιτήθηκε σύσσωμη η διπλωματική αποστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ - Κατήγγειλε γενοκτονία
- Διαψεύδει η Βενεζουέλα ότι κατευθύνεται στο Καράκας ο Λίβυος ηγέτης
- Πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας αυτομόλησαν στη Μάλτα, αρνούμενοι να σκοτώσουν διαδηλωτές

Χάος και πανικός στην πρωτεύουσα της Λιβύης, με αυτόπτες μάρτυρες να καταγγέλλουν στο Αλ Τζαζίρα πως στρατιωτικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τους διαδηλωτές! Την ίδια ώρα, εντείνεται η φημολογία πως ο Μοαμάρ Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα και κατευθύνεται στη Βενεζουέλα, φήμη όμως που διαψεύδει η κυβέρνηση του Καράκας αλλά κα...ι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης.

Η πληροφορία προήλθε από τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ. Όμως η κυβέρνηση του Καράκας διαψεύδει και κάνεις δεν είναι σε θέσει να διασταυρώσει τις πληροφορίες αυτές, αφού ξένοι δημοσιογράφοι δεν υπάρχουν στη Λιβύη!
Η μη εμφάνιση του Λίβυου ηγέτη δημοσίως, από τις 15 του μήνα, πάντως, δίνει τροφή για ποικίλα σχόλια...

Οι
 εξέγερση κατά του Μοαμάρ Καντάφι έφτασε μέχρι την πρωτεύουσα - ΦΩΤΟ 
REUTERS
Οι εξέγερση κατά του Μοαμάρ Καντάφι έφτασε μέχρι την πρωτεύουσα - ΦΩΤΟ REUTERS
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς και δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, από τις σημερινές διαδηλώσεις μόνο στην Τρίπολη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 160 άνθρωποι, ενώ 10 Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν από πυρα μυδραλιοβόλων στο Τομπρούκ.

Οι φόβοι για λουτρό αίματος γίνονται όλο και οι έντονοι, καθώς ο Καντάφι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εύκολα την εξουσία. «Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί. Όποιος κινείται, ακόμη και αν βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο, θα τον χτυπήσουν», δήλωσε κάτοικος της Τρίπολης στο Αλ Τζαζίρα, καθώς η πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της βομβαρδίζονται ανηλεώς!
Άνδρες, 
γυναίκες, όλοι ζητούν την απομάκρυνση Καντάφι από την εξουσία - ΦΩΤΟ 
REUTERS
Άνδρες, γυναίκες, όλοι ζητούν την απομάκρυνση Καντάφι από την εξουσία - ΦΩΤΟ REUTERS
Η Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχει ήδη περάσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών, μετά τις αυτομολήσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού.
Συγκρούσεις 
άρχισαν από νωρίς - ΦΩΤΟ REUTERS
Συγκρούσεις άρχισαν από νωρίς - ΦΩΤΟ REUTERS
Εκτός από την Βεγγάζη, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), πολλές άλλες πόλεις όπως το Τομπρούκ στα ανατολικά, καθώς και η Μιζουράτα, Χομς, Ταρχούνα, Ζέιτεν, Ζαουΐα, Ζουάρα, που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Συγκεχυμένες είναι και οι πληροφορίες αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των νεκρών από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Η FIDH έκανε λόγο για 300 με 400 νεκρούς, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ανέφερε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 233.

«Αυτομόλησαν» στη Μάλτα!
Δυο πολεμικά αεροσκάφη της Λιβύης, με δύο χειριστές το καθένα και δύο πολιτικά ελικόπτερα που μεταφέρουν συνολικά επτά άτομα, έφθασαν αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Δευτέρας στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαλέτας. Οι πιλότοι δήλωσαν ότι αυτομόλησαν ενώ είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές!

Τα δύο αεροσκάφη αναχώρησαν από τη στρατιωτική βάση στη Βεγγάζη, η οποία έχει καταληφθεί από διαδηλωτές, σύμφωνα με τους τέσσερις επιβαίνοντες. Οι πιλότοι της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας ζήτησαν να ανεφοδιαστούν σε καύσιμα.
Ένα από τα 
μαχητικά της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Μάλτας - 
ΦΩΤΟ REUTERS
Ένα από τα μαχητικά της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Μάλτας - ΦΩΤΟ REUTERS
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις αρχές της Μάλτας, τα δύο ελικόπτερα είχαν λάβει άδεια προσγείωσης στη Βαλέτα, αλλά δεν είχαν άδεια εξόδου από τον εναέριο χώρο της Λιβύης. Οι επτά επιβαίνοντες σε αυτά δήλωσαν ότι είναι Γάλλοι, αλλά μόνον ένας εξ αυτών είχε διαβατήριο. Εργάζονταν, είπαν, σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη Βεγγάζη και ζήτησαν την προστασία των αρχών της Μάλτας. Όλοι κρατούνται στο αεροδρόμιο.

Εξαιτίας αυτού, η Ιταλία έθεσε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας όλες τις αεροπορικές βάσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό γιατί αρνήθηκε να δώσει εντολή στο στράτευμα να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι οι στρατιώτες που αρνούνται να υπακούσουν, εκτελούνται!

Μαζί τους και δυο ελικόπτερα που 
μετέφεραν εκτός της Τρίπολης επτά άτομα - ΦΩΤΟ REUTERS
Μαζί τους και δυο ελικόπτερα που μετέφεραν εκτός της Τρίπολης επτά άτομα - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο υιός Καντάφι συστήνει έρευνα για το μακελειό 


Τη δημιουργία επιτροπής έρευνας για τα βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, της οποίας θα προΐσταται ένας Λίβυος δικαστής, ανακοίνωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι.

Η επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη λιβυκών και ξένων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ερευνήσει τις συνθήκες και τα γεγονότα που προκάλεσαν πολλά θύματα.

Την ίδια ώρα, η προπαγάνδα των κρατικών μέσων ενημέρωσης, καλά κρατεί. «Δολιοφθορείς και τρομοκράτες» χαρακτηρίστηκαν από την κρατική τηλεόραση οι διαδηλωτές. Όπως μεταδόθηκε, επιχείρηση που διεξήχθη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης εναντίον «των δολιοφθορέων και όσων σπέρνουν τον τρόμο ωθημένοι από το μίσος τους για τη Λιβύη» προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων. Δε διευκρινίστηκε όμως το που έγινε η επιχείρηση και το πόσοι έχασαν τη ζωή τους.
Διαδηλωτής 
επιδεικνύει έναν από τους κάλυκες των αρχών ασφαλείας... ΦΩΤΟ  REUTERES
Διαδηλωτής επιδεικνύει έναν από τους κάλυκες των αρχών ασφαλείας... ΦΩΤΟ REUTERES
Κάλεσε μάλιστα τους Λίβυους να συνεργαστούν με τις αρχές για να «αποκατασταθεί η ασφάλεια» και ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί απέναντι στις συμμορίες που κάνουν δολιοφθορές και να συνεργαστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία σε όλη τη Λιβύη.

Στη συνέχεια μετέδωσε «απευθείας» εικόνες από διαδηλώσεις υπέρ του Καντάφι που πραγματοποιούνταν στην Πράσινη Πλατεία, στο κέντρο της Τρίπολης.

«Σώστε μας από τους μισθοφόρους του Καντάφι»

Σπαρακτική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει απηύθυνε μέλος της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, που βοήθησε τους εξεγερμένους να καταλάβουν τον έλεγχο της Βεγγάζης.

Ο αντισυνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάμπερ, με αποκλειστικές δηλώσεις του σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο ζήτησε βοήθεια από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα. «Ενα πράγμα ζητούμε, παρέμβετε και σώστε μας, πριν βομβαρδιστούμε αεροπορικώς. Παρέμβετε να σώσετε τα πετρελαϊκά συμφέροντά σας στην περιοχή. Μετά τη Βεγγάζη, όλη η Λιβύη θα απελευθερωθεί».
Χιλιάδες 
διαδήλωσαν στη Βεγγάζη - ΦΩΤΟ REUTERS
Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Βεγγάζη - ΦΩΤΟ REUTERS
Στην πόλη-προπύργιο των αντικαθεστωτικών, ο Καντάφι έχει στείλει μισθοφόρους να αντιμετωπίσουν τους εξεγερμένους, πρόσθεσε ο αντισυνταγματάρχης. «Οι μισθοφόροι έχουν αποστολή να καταστρέψουν πετρελαιαγωγούς, να δηλητηριάσουν το πόσιμο νερό και να καταστρέψουν κτίρια». Υπάρχουν μαρτυρίες ότι έχουν στρατολογηθεί από τον Καντάφι μισθοφόροι από το Μάλι, το Τσαντ, τη Σενεγάλη και τη Ζιμπάμπουε, που αντιμετωπίζουν ήδη του εξεγερμένους.

Στο μεταξύ, πολλές εκατοντάδες Λίβυοι ζητούν μετ' επιτάσεως να παραλάβουν, από το εξωτερικό, κινητά τηλέφωνα και βασικά είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Φάτουα εξέγερσης 

Θρησκευτικό διάταγμα με το οποίο καλεί τους Μουσουλμάνους να εξεγερθούν εναντίον της ηγεσίας της Λιβύης εξέδωσε το Δίκτυο των Ελεύθερων Ουλεμάδων της Λιβύης, ενώ ζητά και την απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που έχουν φυλακιστεί.

Στο Δίκτυο μετέχουν περισσότεροι από 50 μουσουλμάνοι λόγιοι, που τόνισαν ότι η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της "έχουν επιδείξει απόλυτη αλαζονική ατιμωρησία και συνεχίζουν, με μεγαλύτερη ένταση, τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας"..

newsit, armageddon

Δεν υπάρχουν σχόλια: