Σελίδες

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

«Χαστούκι» από την Ευρωβουλή στην Τουρκία για casus belli και Κυπριακό



Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2010 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, βουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στις δηλώσεις της μετά το πέρας της ψηφοφορίας η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε τα εξής: “Η Έκθεση που ψήφισε σήμερα το ΕΚ για την πορεία της Τουρκίας ως υποψηφίας προς ένταξη χώρας ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και αποτυπώνει με ακρίβεια το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αποτελούν προαπαιτούμενο για την ένταξη οποιασδήποτε χώρας στην ΕΕ. Η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται σε ζητήματα όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, οι θρησκευτικές ελευθερίες, η τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, δικαιώνουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η Τουρκία καλείται σήμερα να λειτουργήσει ως ευρωπαϊκή χώρα, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, να σταματήσει τις υπερπτήσεις εντός του ελληνικού χώρου και να κυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι βέβαιο ότι εάν η Τουρκία δεν αναθεωρήσει τη σημερινή της στάση η ευρωπαϊκή της πορεία θα τεθεί εν αμφιβόλω”.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: “Είναι μια αυστηρή για την Τουρκία και θετική για τις ελληνικές και κυπριακές προτεραιότητες έκθεση.Συγκρατώ ιδιαίτερα και με ικανοποίηση την ξεκάθαρη αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει, να κυρώσει και να εφαρμόσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας χωρίς άλλη καθυστέρηση. Είναι η πρώτη φορά που υιοθετείται μια τέτοια θέση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μια επιτυχία που ήρθε ως αποτέλεσμα μιας χαμηλών τόνων αλλά καλά σχεδιασμένης και συντονισμένης προεργασίας. Η συνεργασία όλων, Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων συναδέλφων, ήταν πολύτιμη”.
Στο φετινό ψήφισμα του ΕΚ κατακρίνεται για μία ακόμη φορά η άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας, ενώ  γίνονται σαφείς  αναφορές τόσο για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Ως προς το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της από την Κύπρο, διευκολύνοντας τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το οποίο όπως αναφέρεται αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο. Η υιοθέτηση για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιας τόσο σαφούς αναφοράς στην υποχρέωση αυτή της Τουρκίας είναι μια σημαντική εξέλιξη ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που τόση συζήτηση γίνεται για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
 Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: