Σελίδες

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η Γαλλία προειδοποιεί εκ νέου το Ιράν – Η Δύση βάζει “φωτιά” στη Μέση Ανατολή!


Στη πρόσφατη Σύνοδο του ΟΗΕ η Γαλλίδα Πρέσβειρα στη Νέα Υόρκη Gerard Araud, προειδοποίησε ακόμη μία φορά το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι θέμα χρόνου να δεχτεί επίθεση από ξένη χώρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτή. Πέρα αυτού προέβλεψε πως η επιχείρηση εναντίον του Ιράν θα είναι ναι μεν πολύ καλά σχεδιασμένη αλλά συνάμα πολύ περίπλοκη με συνέπεια να υπάρχουν κίνδυνοι έντασης στην ευρύτερη περιοχή…

Πριν μερικές ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ali-Akbar Salehi, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει το ζήτημα στους κόλπους της ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, υπάρχουν κάποιες αλλαγές που πρέπει να επανεξεταστούν και να συζητηθούν, αναφερόμενος πάντοτε την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέσα στο Σεπτέμβριο ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Dick Cheney σε δηλώσεις του στο αμερικανικό NEWSMAX υπογράμμισε πως το Ιράν αποτελεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιτεθεί ώστε να καταστρέψει στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις του.
Αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Arabiya ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, προειδοποίησε με τη σειρά του πως οι διπλωματικές κινήσεις, αλλά και οι ειρημένες αποφάσεις από μεριάς Ιράν σχετικά με την εξωτερική του πολιτική το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργούν ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε, πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ”δοκιμάζει” στον υπέρτατο βαθμό τις αντοχές των Ισραήλ και ΗΠΑ.
Μετά τη συγκεκριμένη δήλωση προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα και σχετικές ανησυχίες:
Ποιος ο ρόλος της Γαλλίας σε μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν; Υπάρχει περίπτωση να επιχειρήσουν ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν και πριν το τέλος του Άσσαντ στη Συρία (έγραφα αρχές Σεπτεμβρίου); Ποια θα είναι η στάση της Άγκυρας, της Μόσχας και ποια η αντίδραση της Χεζμπολάχ σε μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν;
Στη περίπτωση που ολοκληρωθεί το σενάριο που διέρρευσε ο Γάλλος Πρόεδρος ως προειδοποίηση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης. Το Ιράν δεν είναι “εύκολη” υπόθεση και η Χεζμπολάχ παραμονεύει. Είτε στη περίπτωση που η “αραβική άνοιξη” μεταφερθεί στο εσωτερικό του Ιράν, είτε οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιχειρήσουν εναντίον του Ιράν με αεροπορικές και ίσως στο μέλλον με χερσαίες δυνάμεις κατά των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων, η κατάσταση λίαν επιεικώς θα κριθεί και μη…ελεγχόμενη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: