Σελίδες

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Καλά νέα για Ελλάδα, κακά για τράπεζες



Παπανδρέου: Κάνε τον δίχως ζάχαρη, όπως την Ελλάδα την πικρή και άχαρη
Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, υιοθέτησαν και επίσημα την χορήγηση της έκτης δόσης των δανείων στην Ελλάδα ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ η εκταμίευση θα γίνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως δοθεί το «πράσινο φως» και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
«Συμφωνήσαμε να υιοθετήσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους θα
δημιουργηθεί ένα δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής με τον κατάλληλο συνδυασμό επιπλέον χρηματοδότησης από τα επίσημο τομέα και εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.
Το Γιούρογκρουπ, σημειώνει ότι η μακροοικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε από την τέταρτη επιθεώρηση και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. «Καλωσορίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος που θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων για το 2012 και ειδικότερα καλωσορίζει τα μέτρα που ενέκρινε χθες το Ελληνικό Κοινοβούλιο». Τέλος, καλούνται οι ελληνικές αρχές να επιτύχουν περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ βαρύτερες εκείνων που προβλέπονταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
«Συμφωνήσαμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου.
Τρόικα: Μόνη λύση το μεγάλο κούρεμα
Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos αναφέρει πως Σαρκοζί και Μέργκελ συμφώνησαν για κούρεμα μεταξύ 50-60% στο ελληνικό χρέος. Για το ίδιο θέμα οι Financial Times αναφέρουν πως καθοριστικό ρόλο σ’ αυτήν την απόφαση έπαιξε η εμπιστευτική έκθεση της τρόικας σύμφωνα με την οποία μόνη λύση προκειμένου να μην απαιτηθεί δυσανάλογη αύξηση των πρόσθετων διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα, σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, είναι κούρεμα του χρέους σε ποσοστό 50% ή και 60%.  Sigma Live

Δεν υπάρχουν σχόλια: