Σελίδες

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Απόψεις του Δρ. Αθανάσιου Δρούγου στην έγκυρη εφημερίδα "SETimes"



Απόψεις του Δρ. Αθανάσιου Δρούγου φιλοξενήθηκαν στη γνωστή και έγκυρη εφημερίδα "SETimes» (South Eastern European Times,)


Βαλκανικές χώρες να συμβάλουν στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία της εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν

Με Tzvetina Borisova (10/20/2011)

Τα υπουργεία άμυνας της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) έχουν ενώσει τις Κροατία και τη Σλοβενία ​​σε μια υπόσχεση να παρέχει συγκεκριμένη στήριξη σε δραστηριότητες κατάρτισης από το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία της αποστολής στο Αφγανιστάν, της ISAF.
Η συμφωνία, η οποία ήρθε με τη μορφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Αδριατικής Χάρτας Εθνών, επιτεύχθηκε σε μια συνάντηση στο
αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 6 Οκτωβρίου. Β-Ε εκπροσωπήθηκε επίσης στην εκδήλωση και δεσμεύτηκε να προσθέσετε την υπογραφή του στο έγγραφο που μόλις καταφέρνει να σχηματίσει μια κατάσταση σε επίπεδο κυβέρνησης.
Η αποστολή θα συμβάλει στην αφγανική Στρατιωτική Σχολή της Αστυνομίας στην Καμπούλ, όπου οι εκπαιδευτές από τα βαλκανικά κράτη θα βοηθήσει αξιωματικοί αναπτύξει εξειδικευμένες δεξιότητες. Αυτό αρχικά θα περιλαμβάνει περίπου 40 μέλη, αν και ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον.
«Ένα έργο αυτού του είδους καταδεικνύει σαφώς την πλήρη υποστήριξή μας για τη νέα στρατηγική της Allied στο Αφγανιστάν μέσω επιτρέποντας κρίσιμες ικανότητες και την τεχνογνωσία για την επιτυχή υλοποίηση της διαδικασίας μετάβασης," Κροάτης υπουργός Άμυνας Νταβόρ Bozinovic, η χώρα του οποίου είναι ένα mentoring έθνος στο στρατιωτική αστυνομία σχολείου στην Καμπούλ, δήλωσε κατά την τελετή.
"Αυτή η συνεργασία μεταξύ Κροατίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σλοβενίας, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο με την υποστήριξη των ΗΠΑ συνεργάτη μας στέλνει ένα μήνυμα που αναφέρει ότι έχουν πρόσφατα το αντικείμενο των διεθνών ειρηνευτικών επιχειρήσεων σήμερα μπορούν να εργαστούν από κοινού σε περιοχές συγκρούσεων στον κόσμο, και αυτό είναι το μήνυμα προς τους Αφγανούς ότι οι επενδύσεις στην ειρήνη και την ασφάλεια πληρώνει μακριά ", πρόσθεσε.
Οι αναλυτές σχολίασαν την κοινή πρωτοβουλία είναι μια απόδειξη της προθυμίας των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών για να δείξουν ότι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο παρελθόν τους και να αναζητούν από κοινού ευρω-ατλαντική το μέλλον τους.
"Νομίζω ότι αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα όσον αφορά τη συνεργασία των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών, και ταυτόχρονα προωθεί την ενσωμάτωσή τους στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρω-ατλαντικές δομές», αναλυτής Ιωάννης Michaletos, ο οποίος συντονίζει την Southeast European Office του Δικτύου της παγκόσμιας ασφάλειας, είπεστους SETimes .
"Όλες αυτές οι χώρες θέλουν να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι σε θέση να συνεργάζονται μεταξύ τους, και κατά μία έννοια, να απαλλαγούμε από κακές πλευρές του παρελθόντος», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές Δρούγος Αθανάσιος, τις εμπειρίες του παρελθόντος των χωρών αυτών θα είναι μεγάλη βοήθεια σε δραστηριότητες κατάρτισης στο Αφγανιστάν.
"Όλες οι παραπάνω χώρες έχουν εξοικειωθεί με ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις και την ανοικοδόμηση κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας? ... Πέρα από κάθε αμφιβολία σχετικά με την εμπειρία τους θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στο Αφγανιστάν", δήλωσε στους SETimes .
Η Σερβία δεν έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία, αν και οι συμμετέχοντες είπε ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή. Σύμφωνα με Michaletos, "Η Σερβία είναι μια ειδική περίπτωση, διότι δεν είναι στο ΝΑΤΟ και φαίνεται πιθανό ότι θα παραμείνει έτσι για το βραχυπρόθεσμο."
"Είναι πιθανό όμως ότι η Σερβία μπορεί να στείλει τελικά μια ομάδα στο Αφγανιστάν ως ειρηνευτική δύναμη, αλλά εγώ δεν κερδοσκοπούν σε συνεργασία με άλλες χώρες, αλλά και σόλο σε μια διμερή συμφωνία, είτε με το ΝΑΤΟ ως σύνολο ή με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε Ειδικότερα, "πρόσθεσε.
Δρούγος πιστεύει ότι το Βελιγράδι θα μπορούσε να προσθέσει μεγάλη αξία στις κοινές προσπάθειες. «Με την πάροδο των ετών, είχαν την αυξανόμενη εμπειρία με το ΝΑΤΟ / KFOR από τη συνεργασία τους με όλα τα συμμαχικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε στουςSETimes .
Συμβολή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ISAF ήταν επίσης συζητήθηκε σε μια διάσκεψη στο Ζάγκρεμπ στις 12 - 14 Οκτώβριος συν-φιλοξενείται από το Κέντρο Marshall, η MC Συλλόγου Αποφοίτων της Δημοκρατίας της Κροατίας και της Konrad Adenauer Stiftung Ιδρύματος.
Η εκδήλωση, που συγκέντρωσε 130 συμμετέχοντες από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και το Αφγανιστάν, με στόχο να βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και να αναλύσει τη συμβολή των Βαλκανικών χωρών για τη σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη.
"Η συναίνεση είναι ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσει να στηρίζει την ISAF ως μια« ευγενή και καθαρό «ειρηνευτική αποστολή πέρα από το 2014,« διοργανωτής του συνεδρίου, LTC Arne Lossmann, επικεφαλής της Ομάδας Εκτέλεσης Νότιο-Ανατολική Ευρώπη με τη Μη Κάτοικος Διεύθυνση Προγραμμάτων στην Μάρσαλ Κέντρου, δήλωσε στους SETimes .
Tags: Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: