Σελίδες

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Διπλό «όχι» της Κάθριν Άστον στη Λευκωσία για τις τουρκικές απειλές.


Απέρριψε αίτημα της Κύπρου για συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 10:45 πμ


Η βαρόνη Άστον απέρριψε αίτημα της Λευκωσίας προκειμένου να αποφύγει «δυσάρεστες εκπλήξεις» σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.Βρυξέλλες: Διπλό «όχι» είπε σύμφωνα με πληροφορίες η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βαρόνη Κάθριν Άστον σε αίτημα που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για συζήτηση των τουρκικών απειλών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Φ» στις Βρυξέλλες, Παύλος Ξανθούλης, η Βρετανίδα αξιωματούχος του Συμβουλίου και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δεν ικανοποίησε αίτημα που υπέβαλε γραπτώς η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία απολύτως αιτιολογημένα είχε ζητήσει όπως εγγραφεί επισήμως στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων το ζήτημα των τουρκικών απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αυτόνομο θέμα προς συζήτηση.

Η κ. Άστον παρέκαμψε το αίτημα της Λευκωσίας και, ως αποτέλεσμα, οι τουρκικές απειλές απουσίαζαν από την ατζέντα των πρόσφατων συνόδων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (μέσα Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και μέσα Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο).


Ο εκπρόσωπος Τύπου της βαρόνης Άστον, Μάικλ Μαν, όταν κλήθηκε από τον «Φ» να τοποθετηθεί, επιβεβαίωσε ότι απεστάλησαν δύο επιστολές από τη Λευκωσία προς την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι το θέμα των τουρκικών απειλών «δεν συζητήθηκε στο Συμβούλιο». Απέφυγε όμως να αναφέρει ποιοι είναι οι λόγοι οι οποίοι υπαγόρευσαν στη Βρετανίδα αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει την πόρτα στο αίτημα της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στα ανώτατα δώματα του Συμβουλίου και της Κομισιόν κυριαρχεί η αντίληψη ότι «η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πρέπει να σωθεί και να αναζωογονηθεί με κάθε μέσο, με κάθε θυσία, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό ή των οποιωνδήποτε φραστικών απειλών». Θέση την οποία ενστερνίζεται τόσο η Κάθριν Άστον όσο και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, έχοντας την πλήρη στήριξη και κατανόηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

Αυτή ακριβώς η πολιτική προσέγγιση οδήγησε τη βαρόνη Άστον να απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση των τουρκικών απειλών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων προκειμένου να αποφύγει «δυσάρεστες εκπλήξεις» σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Κυρίως από τη Γαλλία, η οποία εισέρχεται σε τροχιά εκλογών και ως εκ τούτου εκφράζονται φόβοι ότι ο Νικολά Σαρκοζί «ενδέχεται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του» έναντι της υποψήφιας χώρας.

Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, ως αποτέλεσμα της πολιτικής προσέγγισης για «διάσωση της Τουρκίας», η βαρόνη Κάθριν Άστον διεμήνυσε προς την κυπριακή κυβέρνηση να επιδιώξει, εάν επιθυμεί, τη συζήτηση του θέματος των τουρκικών απειλών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Κίνηση η οποία αφενός υποβάθμισε το θέμα και αφετέρου «έριξε το μπαλάκι αλλού», με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και το θέμα των τουρκικών απειλών να «ξεθωριάσει» από τη σκέψη των Βρυξελλών, οπότε η οποιαδήποτε συζήτησή του να θεωρείται πλέον δήθεν «υπερβολική και χωρίς πολιτική σημασία».

Η πολιτική προσέγγιση της βαρόνης Άστον αλλά κυρίως του Στέφαν Φούλε για διάσωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας «με κάθε μέσο, με κάθε θυσία», δεν είναι μια μεμονωμένη συμπεριφορά δύο αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση υπολείπονται πολιτικής βαρύτητας και εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να ηγηθούν ενός σχεδιασμού για διατήρηση της Άγκυρας σε ευρωπαϊκή τροχιά και για αναζωογόνηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Αντίθετα, η βαρόνη Άστον και ο Στέφαν Φούλε αποτελούν δύο από τους πολλούς κρίκους της αλυσίδας ενός σχεδιασμού ο οποίος χαράσσεται από τη Βρετανία με την απόλυτη στήριξη και συμμετοχή της Σουηδίας, καθώς και τη σύμπλευση μεγάλου αριθμού κρατών-μελών, με βασικούς υποστηρικτές την Ιταλία, την Ισπανία και τη Φινλανδία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η «παρασυναγωγή» που απεκάλυψε την περασμένη Κυριακή ο «Φ», με τη συμμετοχή των πέντε προαναφερθέντων κρατών-μελών και «γκεστ σταρ» τον επίτροπο Στέφαν Φούλε, οι οποίοι συναντήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να συζητήσουν τρόπους διάσωσης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Σε «ύποπτο χρόνο», 48 μόλις ώρες πριν από την έγκριση της Έκθεσης Προόδου και του Εγγράφου Στρατηγικής από το Κολέγιο των Επιτρόπων στις 12 Οκτωβρίου, γεγονός που παραπέμπει σε εύλογους συνειρμούς γύρω από την πρακτική και τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται, χωρίς καν να τηρούνται πλέον τα προσχήματα. Η συνάντηση των «5» και του κ. Φούλε έγινε στο Λουξεμβούργο, με οικοδεσπότη τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ενώ μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν το κυπριακό πρόβλημα και η αποενοχοποίηση της Τουρκίας.

Τι λέει η Άστον για το αίτημα της υπουργού Εξωτερικών 

Ο «Φ» έθεσε ενώπιον του εκπροσώπου της βαρόνης Κάθριν Άστον τις πληροφορίες για το αίτημα που υπέβαλε υποβάλει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας την εγγραφή των τουρκικών απειλών ως αυτόνομου θέματος στην επίσημη ατζέντα συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, είτε στα μέσα Σεπτεμβρίου, είτε στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος Μάικλ Μαν επιβεβαίωσε ότι «η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών απέστειλε δύο επιστολές» προς την Κάθριν Άστον, προσθέτοντας ότι «δεν έγινε καμιά συζήτηση στο Συμβούλιο» γύρω από τις τουρκικές απειλές και ότι «η ύπατη εκπρόσωπος μίλησε στην υπουργό και υπήρξαν και άλλες επαφές σε διάφορα επίπεδα».

Σημειώνεται ότι η κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε τοποθετηθεί στο άτυπο Συμβούλιο Gymnich στις αρχές Σεπτεμβρίου και είχε αναφερθεί στις τουρκικές απειλές. Ωστόσο, οι προσπάθειες που ορθώς κατέβαλε για την αυτόνομη καταγραφή του θέματος στην ημερήσια διάταξη τακτικής συνεδρίας του Συμβουλίου, προκειμένου να γίνει μια γενική πολιτική συζήτηση των «27» επί των τουρκικών απειλών, προσέκρουσε στην Κάθριν Άστον και σε αυτούς βεβαίως που οργανώνουν «παρασυναγωγές» και προσβλέπουν στη διάσωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας «με κάθε μέσο και με κάθε θυσία»… Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: