Σελίδες

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Διαπληκτισμός Ομπάμα - Ερντογάν

  18/10/2011 | Επιμέλεια: Ελένη Μαυρουδή

 

Η Ουάσιγκτον δίδει, πλέον, μεγάλη σημασία στην Άγκυρα, δήλωσε ο Μεχμέτ Νταβούτογλου.
Ιράν και Ισραήλ ανάμεσα στη διαφωνία τους
Έντονη συζήτηση είχαν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, με αφορμή τις σχέσεις Ιράν-Ισραήλ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή του Ιράν στη συνωμοσία για δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη.
Σε διαπληκτισμό μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στο χώρο συγκέντρωσης Κιζιλτζαχανάμ του κόμματος, έξω από την Άγκυρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική δύναμη και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι
τους τελευταίους 9 μήνες ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 11 φορές.
Σε μιαν από τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους πριν από τη σύνοδο των G20 στον Καναδά, είπε ότι Τούρκος ΥΠΕΞ, ο Αμερικανός Πρόεδρος επικρίνοντας τη στάση της Άγκυρας στο θέμα του Ιράν, είπε στον Τούρκο Πρωθυπουργό: «Προστατεύετε το Ιράν», για να απαντήσει ο Ερντογάν: «Κι εσείς κάνετε το δικηγόρο του Ισραήλ».
Παρόλα αυτά ο Νταβούτογλου είπε στους βουλευτές του ΑΚΡ ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ αυξάνονται κάθε ημέρα και η Ουάσιγκτον δίδει πλέον μεγάλη σημασία στην Άγκυρα. Παλαιότερα, είπε, «η Αμερική είχε στο ίδιο επίπεδο τις σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα. Υπουργοί των ΗΠΑ πρώτα πήγαιναν στην Ελλάδα και μετά έρχονταν στην Τουρκία. Όμως ο Ομπάμα ήρθε στην Τουρκία και από την Ελλάδα δεν πέρασε καν. Τους τελευταίους 9 μήνες ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ερντογάν 11 φορές».
Επίσημη καταγγελία στο Σ.Α.
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. παραπέμπει ο Μπαν Κι Μουν τις κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης για σχέδιο δολοφονίας από την Τεχεράνη τού Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον. Όπως δήλωσε χθες ο Μπαν, του διαβιβάστηκαν από τις ΗΠΑ στοιχεία που περιέχονται σε επιστολές για υποψίες ότι η Τεχεράνη εμπλέκεται σε σχέδιο δολοφονίας του συγκεκριμένου διπλωμάτη. Είπε ακόμη ότι στοιχεία ζήτησε από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον ενδέχεται να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν.
Την περασμένη Τρίτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δύο άνδρες που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον Adel al-Jubeir. Σύμφωνα με το σχέδιο, επρόκειτο να τοποθετήσουν βόμβα σε εστιατόριο της αμερικανικής πρωτεύουσας, στο οποίο θα δειπνούσε ο Πρέσβης.
Η Τεχεράνη απέρριψε τις κατηγορίες και τις απέδωσε σε σχέδιο για απομόνωση της χώρας. Μάλιστα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν έκανε λόγο για ανόητες και αβάσιμες κατηγορίες.
Ένας από τους φερόμενους ως δράστες συνελήφθη από τις αμερικανικές Αρχές, ενώ ο δεύτερος φέρεται να έχει διαφύγει στο Ιράν. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει διατρανώσει την ετοιμότητά του να ασκήσει πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: