Οκτωβρίου 2011 — Λουκάς
Σύμφωνα με το αμερικανικό REUTERS, ανώτατος αξιωματούχος του Ιράν διέρρευσε μέσω συνεργάτη του πως η Τουρκία θα πρέπει να επαναξετάσει τη στάση της στο θέμα της Συρίας, όπως επίσης στις αποφάσεις της για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Παράλληλα προειδοποίησε πως αν δεν το κάνει σύντομα θα έχει σοβαρό πρόβλημα γενικότερα με τον Αραβικό κόσμο αλλά κυρίως με τις γειτονικές της χώρες…
Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr, στρατιωτικός σύμβουλος του Ayatollah Ali Khamenei περιγράφει την περιοδεία Ερντογάν στον αραβικό κόσμο ως …απροσδόκητη αλλά και αδιανόητη. “Το Ιράν και η Τουρκία είναι οι δύο χώρες που συναγωνίζονται
όσον αφορά την επιρροή τους στον αραβικό κόσμο, καθώς μέσω αυτής οι μεν Τούρκοι έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν μέρος του σχεδίου τους σχετικά με την αναγέννηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ το δε Ιράν θα στείλει σαφέστατα μηνύματα στις χώρες της Δύσης”, επισημαίνει.
“Οι επευφημίες έδιναν και έπαιρναν από τα πλήθη κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Ερντογάν στις χώρες της Βορείου Αφρικής, ωστόσο η Τεχεράνη τον κατηγόρησε ανοιχτά πως ουσιαστικά εξυπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα. Στη περίπτωση της Συρίας και του καθεστώτος Μπάσαρ αλ Άσσαντ, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι λανθασμένη” τονίζει ο Ιρανός Υποστράτηγος, Yahya Rahim-Safavi. “Αν η Τουρκία δεν αλλάξει στρατηγική, συντομα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της αλλά και με τις γειτονικές της χώρες, Συρία, Ιράν και Ιράκ”, ολοκληρώνει.
Άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως οι εξεγέρσεις έχουν “κοσμικό” χαρακτήρα. Πως είναι δυνατόν να θέλει να της χρεωθεί υπέρ του ο …Ισλαμιστής Ερντογάν, ενώ ο Rahim-Safavi προειδοποιεί με τη σειρά του: “Νομίζω πως οι Τούρκοι διαβαίνουν το λάθος δρόμο. Η συγκεκριμένη πορεία που ακολουθούν δεν είναι δική τους, αλλά σχέδιο των αμερικάνων”.
“Την ώρα που το Ιράν δηλώνει ξεκάθαρα πως η Συρία είναι συμμαχικό κράτος, ο Ερντογάν διαμηνύει πως η πτώση του Σύρου Προέδρου Άσσαντ είναι θέμα χρόνου, αγνοώντας τη στάση της Μόσχας και του Πεκίνου στο ψήφισμα του ΟΗΕ”, δηλώνει άλλος Ιρανός αξιωματούχος.
“Η απόφαση της Τουρκίας να φιλοξενήσει σε εδάφη της τα ραντάρ της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, εξοργίζει τη Τεχεράνη και αποδεικνύει πως ακόμη και η διαφωνία της με το Ισραήλ είναι ένα τέχνασμα. Ένα Ισραήλ που περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία ώστε να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, υπό την προστασία των ΗΠΑ”.
“Στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ιράν και Τουρκίας θα επέλθει σοβαρή κρίση. Η Τουρκία εισάγει φυσικό αέριο από το Ιράν και το εξάγει σε τρίτες χώρες. Αν δεν αλλάξει τη στάση της, σύντομα θα έρθει σε αδιέξοδο”, διαμηνύει ο Rahim-Safavi.
“Εάν η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν αλλάξει την εξωτερική πολιτική της, το μήνυμα είναι σαφέστατο. Σύντομα θα έχει πρόβλημα. Στη περίπτωση που ισχύει το σενάριο που οι Τούρκοι ισχυρίζονται, πως σκοπεύουν να αυξήσουν τις οικονομικές συμβάσεις με το Ιράν στα 20 δισ. δολάρια, καλό είναι πρωτίστως να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, αλλιώς δεν θα έχει νόημα να συζητήσουμε”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου