Σελίδες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Στημένο το πρώτο ντέρμπι στην Ιστορία των αναμετρήσεων ΟΣΦΠ - ΠΑΟ; ("αιώνιοι" και στην διαπλοκή!)


 Κάποτε, όταν διαβάζαμε μια δυνατή είδηση, λέγαμε "θα μας πέσει η εφημερίδα από τα χέρια". Ο γράφων, λοιπόν, σας προειδοποιεί: "Προσέξτε, μην σας καεί το pc μ’ αυτό που θα διαβάσετε τώρα".

Ντοκουμέντο: Στημένο το πρώτο ντέρμπι ΟΣΦΠ - ΠΑΟ;
Πέσαμε με τα μούτρα στο πλούσιο αρχείο μας και τι ανακαλύψαμε; Ότι το πρώτο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στην ιστορία της Α’ εθνικής… βρώμαγε. Και πολύ, μάλιστα.
Γυρνάμε τον χρόνο μισό αιώνα πίσω. Στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Ήταν 24 Ιουλίου (!) 1960 όταν έγινε το ματς μέσα στο κατακαλόκαιρο. Οι πράσινοι κατατροπώνουν με 4-1 τον αιώνιο αντίπαλό τους στο παρθενικό τους ντέρμπι στην Α’ εθνική, που ξεκίνησε εκείνη τη χρονιά. Και μιλάμε πάντα με γηπεδούχους τους ερυθρόλευκους.
Στην εφημερίδα «Τα Νέα» της Δευτέρας 25 Ιουλίου 1960βλέπετε κι εσείς τον τίτλο στην σελίδα με τα αθλητικά: «Ο Πανιώνιος ενίκησε την ΑΕΚ 3-2 και ο ΠΑΟ τον Ολυμπιακόν 4-1».
Στην πρώτη παράγραφο, όμως, εντοπίζουμε κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο: «Δια την γνησιότητα του αποτελέσματος του αγώνος Ολυμπιακού – ΠΑΟ εκφράζονται αμφιβολίες. Και αιτία ορισμένες ενέργειες, η νωθρότητα και η έλλειψη αγωνιστικού πνεύματος πολλών παικτών της ηττηθείσας ομάδας στο β’ ημίχρονο». Φοβερό σχόλιο, που έβαζε ψύλλους στ’ αυτιά των φιλάθλων του Ολυμπιακού εκείνης της εποχής.
Πιο κάτω, όμως, υπάρχουν κι άλλα πιπεράτα σχόλια περί προσυνεννοημένου αποτελέσματος, ενώ γίνεται αναφορά και στον ΟΠΑΠ:
«Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 4-1 εις το Στάδιον Καραϊσκάκη! Ένα αποτέλεσμα που δίνει λαβή στους φιλάθλους να ομιλούν περί «προσυνεννοημένων αποτελέσματων», περί παραχωρήσεων, για περίεργες συμφωνίες και γενικά για ενέργειες που αν αποδειχθούν ως αληθείς, θα κλονίσουν από τα θεμέλιά του το ΠΡΟ-ΠΟ. Του μοναδικού οργανισμού στον οποίο στηρίζουν οι ελπίδες όλων για την αναδημιουργία του ελληνικού αθλητισμού».
Και συνεχίζει το ρεπορτάζ των Νέων:
«Χιλιάδες θεατές αποδοκίμασαν χθες παίκτες του Ολυμπιακού για την απόδοσή τους στο β’ ημίχρονο. Απόδοση ελεγχόμενη 100%. Μάλιστα κάποιος φανατικός φίλαθλος φώναξε στους παίκτες του Ολυμπιακού: «Φορέστε κι εσείς πράσινες φανέλες!». Και άλλοι, δίκαια αγανακτισμένοι φίλαθλοι, αναρωτιόνταν αν πρέπει να ανέχονται αυτή την κατάσταση ή αν θα ήταν υποχρέωσή τους να ζητήσουν ευθύνες από εκείνους που υποτιμούν τη νοημοσύνη των θεατών».
Τα Νέα γίνονται ακόμα πιο καυστικά στη συνέχεια:
«Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Μα, είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψεις ή να αποδείξεις την ύπαρξη της φωτιάς. Εδώ ομολογούμε την αδυναμία μας. Ποιος μπορεί να πει ξεκάθαρα πως ο Ολυμπιακός χάρισε το παιχνίδι στον Παναθηναϊκό; Είναι μια κατηγορία βαριά για τον πειραϊκό σύλλογο και κάτι που μειώνει τον νικητή Παναθηναϊκό, για τον οποίο πρέπει να ομολογηθεί πως αγωνίστηκε για να νικήσει και ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος. Κι αν υποστηριχθεί το πρώτο, ποιος δημοσιογράφος θα έχει στα χέρια του τις αποδείξεις; Τα δικαστήρια δεν δέχονται ταινίες μαγνητοφώνου για πειστήρια. Είναι, όμως, γεγονός αναμφισβήτητο ότι αν ζητηθεί από δικαστήριο, χιλιάδες θα είναι οι οπαδοί του Ολυμπιακού που θα ζητήσουν να εμφανισθούν και να μιλήσουν για σκευωρία, για κοροϊδία απαράδεκτη»!
Να δούμε, όμως, και τα αγωνιστικά παρουσιάζοντας μερικά αποσπάσματα από την περιγραφή των Νέων:
«Εις τα πρώτα πέντε λεπτά ο Ολυμπιακός είχε απωλέσει τρείς θαυμάσιες ευκαιρίες. Το σκορ άνοιξε ο Κ. Παπάζογλου στου 16ο λεπτό με σουτ από κοντά.
…Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο 23 με ισχυρότατο σουτ του Παπαεμμανουήλ έξω από την μεγάλη περιοχή. Για το τέρμα αυτό ευθύνη έχει ο Θεοδωρίδης που είχε όλο τον καιρό να κινηθεί για να αποκρούσει. Τρία λεπτά προ της λήξης του ημιχρόνου ο Λαιμός με ισχυρότατο σουτ εσημείωσε, λόγω λανθασμένης αποκρούσεως, τέρμα εις βάρος του Ολυμπιακού.
…Κατά το β’ ημίχρονο ο Ρωσίδης έκανε πέναλτι και ο Παπαεμμανουήλ έκανε το 3-1.
…Σημειωτέον ότι κατά την επανάληψη ο Ολυμπιακός ούτε κατά διάνοια θύμιζε τον Ολυμπιακό του α’ ημιχρόνου. Η απόδοσή του είχε μειωθεί στο ελάχιστο. Μάγια τού είχαν κάνει;».
Στο τέλος, μάλιστα, τα ακούει και ο διαιτητής από τα Νέα: «Ο Ιταλός διαιτητής κ. Λιβεράνι γιατί κλήθηκε; Διαιτητές της αξίας του έχουμε κι εμείς, πάρα πολλούς, μάλιστα».
Αξίζει να αναφερθεί και κάτι άλλο. Στο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ εκείνης της ημέρας, που μπορείτε να δείτε κι εσείς, διαπιστώνουμε ότι υπήρχαν από τότε ημίχρονα/τελικά. Και ήταν τόσες οι εκπλήξεις της αγωνιστικής που δεν βρέθηκε κανένας 13άρης! Υπάρχουν κάποιοι δύσπιστοι αναγνώστες; Δείτε τις φωτοτυπίες από το συγκεκριμένο δημοσίευμα των Νέων (μπορείτε να διαβάσετε και τις συνθέσεις) για το πρώτο ντέρμπι αιωνίων στο Καραϊσκάκη στην ιστορία της Α’ εθνικής. Και θα πειστείτε…









http://zeidoron.blogspot.com, Θέματα Ελληνικής Ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: