Σελίδες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η λύσις του προβλήματος χρέους της Ελλάδος



 από το « Στράβων Αμασεύς»

 Καταρχήν το δηλώνω. Οικονομολόγος δεν είμαι.

Έτσι εξάλλου δεν μας συστήθηκε και ο Παπαδήμου, ο νέος ημών πρωθυπουργός; Δεν ξεκίνησε με το «δεν είμαι πολιτικός» για να τον αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιείκεια;
Ξεκινάμε λοιπόν. Πολλά έχουν γραφτεί για τις γερμανικές αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο, την κλοπή του Ελληνικού χρυσού από τους Ναζί κλπ κλπ.
Δεν ξέρω καν πόσο είναι το ύψος του οφειλομένου ποσού, άλλοι ομιλούν για ένα ποσό αντίστοιχο του Ελληνικού χρέους άλλοι για πολλαπλάσιο αυτού.
Το θέμα είναι ότι δεν διεκδικούμε τις αποζημιώσεις. Γιατί; Μα γιατί είμαστε δειλοί ή...
ανίκανοι ή εξαρτημένοι από τους Γερμανούς.
Ωραία λοιπόν, εμείς είμαστε δειλοί. Κάποιοι άλλοι όμως δεν είναι. Κάποιοι άλλοι τους έχουν τους Γερμανούς για πρόγευμα, βλέπε ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία ακόμη και Ιαπωνία και δεν τους φοβούνται.
Τι λοιπόν μπορούμε να κάνουμε;
Μπορούμε να προεισπράξουμε τις αποζημιώσεις, όχι από τους γερμανούς αλλά από από επενδυτές.
Δηλαδή να εκδώσουμε ένα ομόλογο με με εγγύηση τις ίδιες τις αποζημιώσεις.
Είπαμε, οικονομολόγος δεν είμαι, αλλά νομίζω ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι σατανικό. Εμείς δεν αποζημιωνόμαστε γιατί δειλιάζουμε να τα βάλουμε ευθέως με το γερμανικό θηρίο.  Όμως υπάρχουν άλλοι που δεν δειλιάζουν και που καρτερούν πως και πως να βάλουν την Γερμανία στο στόχαστρο.
Με έναν σμπάρο λοιπόν δύο τρυγόνια. Και εισπράτουμε χρήματα από τους αγοραστές του/των ομολόγων, και απειλούμε ευθέως την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας.
Ο μόνος τρόπος αντιστάσεως των Γερμανών θα είναι να αγοράσουν οι ίδιοι το Ελληνικό ομόλογο, αφού εάν ένα τέτοιο προϊόν καταλήξει σε αντιπάλους των Γερμανών…θα τους πάρουν και τα σώβρακα, τα οποία εμείς δεν διεκδικούμε.
Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει τόλμη και βούληση.
Οι οικονομολόγοι δε ίσως να σκεφτούν να «δέσουν» το ομόλογο με κάποιο ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) οπότε ο αναγνώστης μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Θα χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα. Εκτιμώ ότι οι Γερμανοί θα το φυσάν και δεν θα κρυώνει.
Αυτή βεβαίως είναι σκέψη ενός μη οικονομολόγου, εάν είναι άτοπη δεν το γνωρίζω, μου φαίνεται όμως εφαρμόσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: