Σελίδες

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΑΝΕ Μας υποσκάψανε και κλονίσανε τις βασικές αξίες της ζωής μας.



από «lefana@shaw.ca»


Πολυ αξιόλογη ομιλία.
Αξιζει να την παρακολουθήσουμε.
Δ. Αλευρομαγειρος,  Στρ. Ε.Α.
=========================================================

ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΑΝΕ
Μας υποσκάψανε και κλονίσανε τις βασικές αξίες της ζωής μας.

Την αγάπη στην Ιστορία  την είπαν "ρατσισμό".
Την αγάπη στην Πατρίδα την είπαν "εθνικισμό".
Την αγάπη στην Πίστη την είπαν "σκοταδισμό", "διαπλοκή", "διαστροφή".
Την αγάπη μας για τη Ζωή, μας την αντικατέστησαν με την επιθυμια για πλουτισμό (επαχθη χρεη).

Ο Υπ. εξωτερικών της Τουρκίας μας λέει χαμογελώντας ειρωνικά:
"Αν ένας λαός δεν έχει αίσθηση ιστορίας και συγκρότηση εθνικής συνοχής, δεν υπάρχει"...

=========================================================================

(Παράφραση από ομιλία στις 14.11.2011 του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου στην Ιερατική Σύναξη Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως)

Τι φταίει για την κατάρρευση και την αδυναμία αντίδρασης του Λαού.
 
΄Εγινε έντονη προσπάθεια ισοπέδωσης των πιο πολύτιμων αξιών, όπως η Πατρίδα, Ιστορία, Πίστη, η Παιδεια, η Οικογένεια (μιας βαθειάς Ελληνικής ζωντανής παράδοσης).

Πρίν από τήν άλωση της Κωνσταντινούπολης, την επικράτηση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία,  και τη Βαβυλώνιο αιχμαλωσία είχαν ισοπεδωθεί και παρήκμασαν οι ίδιες αξίες.  Είχε ξεθεμελιωθεί όλο αυτό που αποτελούσε τη μαγιά τη ζωής, η ιστορική συνέχεια και υπόσταση (ίσως από παρόμοια αίτια και σκοπούς όπως τώρα).

Αυτή η υπερφυσική δύναμη που λέγεται Λαός, θ' αφυπνιστεί με την αναμόχλευση της Εθνικής συνείδησης, συσπείρωσης και πίστης.  Η αναμόχλευση αυτών των αξιών θα ενδυναμώσει το λαό ν' αντιδράσει με επιτυχία.

Να καθαρίσουμε ("μετανόηση") τη νοοτροπία μας από τα εμφυτευμένα ζιζάνια των ψεμάτων και των αρνητικών σκέψεων ( "ανομήματα", "αμαρτίες") και να επαναποκτήσουμε θέσεις λιτότητας, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη (πίστη) που είχαν οι προηγούμενοι μας και να καλλιεργήσουμε την ελπίδα.   Ν' αξιοποιήσουμε το κρυμμένο δυναμικό αγάπης σχέσεων στο λαό.   Εκκλησία και ενορία σημαίνει ομάδα συνοχής που έχει τη δυνατότητα να μας υποστηρίξει, να βοηθήσει, ν' αναδείξει. 

΄Ενας Μπροστάρης θα ξεφυτρώσει όταν οι υπόλοιποι είμαστε έτοιμοι μέσα μας με την αναστύλωση των παραδοσιακών μας αξιών σαν μια σωστή βάση επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: