Σελίδες

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το δημοψήφισμα «έδιωξε» ξένες επενδύσεις από την κτηματαγορά της Β. Ελλάδας



Ποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχασαν σχεδόν «κλεισμένες» επενδύσεις σε ακίνητα, ακριβώς μετά την αναγγελία δημοψηφίσματος από τον Γ.Παπανδρέου
22 Νοε 2011 - 06:14
Picture 0 for Το δημοψήφισμα «έδιωξε» ξένες επενδύσεις από την κτηματαγορά της Β. Ελλάδας
του Γιώργου Χατζηλίδη στην VORIA.gr

Το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη βαριά τραυματισμένη αξιοπιστία της χώρας μας φαίνεται πως έδωσε η αναγγελία δημοψηφίσματος από τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Οι επιπτώσεις, μάλιστα, δεν περιορίζονται στις θεσμικές σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της(ενδεικτικές οι ασφυκτικές απαιτήσεις για ενυπόγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών), αλλά έχουν μεταθοδεί για τα καλά και στο ευαίσθητο πεδίο των επενδύσεων, που άπαντες περιμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» για να επανεκκινηθεί η παραπαίουσα ελληνική οικονομία.
Ενδεικτικό της ζημιάς που έχει γίνει είναι ότι, όπως πληροφορεί τη Voria.gr ο αντιπρόεδρος
της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας Κώστας Γεωργάκος, κατά το διάστημα των τριών τελευταίων εφιαλτικών εβδομάδων, πάγωσαν τουλάχιστον πέντε επενδύσεις στην κτηματαγορά της Βόρειας Ελλάδας, ύψους περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Και είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι σημαίνει η απώλεια αυτών των επενδύσεων από την κυριολεκτικά παγωμένη αγορά ακινήτων της περιοχής.
«Πρόκειται για εξαγορές ακινήτων από Ρώσους και Βαλκάνιους επενδυτές, σεΧαλκιδική και Πιερία, που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι ήταν “κλεισμένες”. Η μία μάλιστα εξ αυτών αφορούσε την αγορά έκτασης με απώτερο στόχο την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Αυτό όμως που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν πρωτοφανές. Οι εν δυνάμει επενδυτές, επηρεασμένοι από όσα λέγονταν τότε στην διεθνή Τύπο, άρχισαν ο ένας μετά τον άλλον να αποσύρονται από τις επενδύσεις, μέχρι νεωτέρας...», τονίζει ο κ.Γεωργάκος.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι μεσίτες κάνουν «τιτάνιο αγώνα» για να πείσουν ξένους συνεργάτες και επενδυτές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί, αλλά, την τελευταία στιγμή, κάτι συμβαίνει και ανατρέπει προς το χειρότερο τα δεδομένα. «Η συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας, υπό τον Λ. Παπαδήμο ήταν θετική κίνηση, αλλά δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη ζημιά που έγινε στην εικόνα της χώρας-αυτή η πληγή χρειάζεται πολύ χρόνο για να γιατρευτεί. Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν συνεχώς ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι ξένοι επενδυτές να λαμβάνουν το μήνυμα ότι δεν έχει μπει πάτος στο βαρέλι. Έτσι, όλοι τηρούν στάση αναμονής για να αγοράσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έναντι πινακίου φακής», προσθέτει  χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: