Σελίδες

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Χρειάζεται ο ηγέτης να είναι και διανοούμενος;

                                                                                                                                                                   

Υπάρχει μια γενική συζήτηση σε εξέλιξη, αναφορικά με το επίπεδο γνώσης που θα πρέπει να έχει κάποιος υποψήφιος για κάποιο δημόσιο αξίωμα, και πιο συγκεκριμένα για την προεδρία των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει κάποιο τεστ νοημοσύνης (I.Q. test), γράφτηκε όμως σε μια εποχή που οι περισσότεροι από τους ιδρυτές των ΗΠΑ διάβαζαν και μιλούσαν αρχαία ελληνικά και λατινικά, ήταν προϊόντα του διαφωτισμού, γνώριζαν ιστορία, και στη περίπτωση του Jefferson, μια πλειάδα από επιστημονικά και άλλα ζητήματα. Υπήρχε δηλαδή μια υποβόσκουσα  μόρφωση και νοημοσύνη, που  όμως δεν αναφέρονταν.
Σήμερα, το κάθε δημόσιο αξίωμα απαιτεί σαφώς  πιο πολλά, και πιο
πολύπλοκα προσόντα.  Τα οικονομικά, τα δημοσιονομικά, και τα νομισματικά θέματα είναι παγκόσμια και διασυνδεόμενα. Σε αντίθεση με το άσπρο-μαύρο της εποχής του ψυχρού πολέμου, η εξωτερική πολιτική σήμερα είναι πολυεπίπεδη, και γκρίζα. Η ασφάλεια δεν αφορά απλά στη καταμέτρηση πυραύλων, αεροσκαφών, και αρμάτων, ούτε στην αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Σύμφωνα με την αποδεκτή άποψη, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα, οπότε ας επιλέγουμε κάποιον που έχει σωστή κρίση, και που επιλέγει σωστούς συμβούλους.
Αυτή είναι μια σωστή άποψη. Όλοι όμως γνωρίζουμε, ότι για κρίνει κάποιος σωστά, και να γνωρίζει ποιους να εμπιστεύεται σε ευαίσθητα και καίρια ζητήματα, απαιτείται οξύνοια, μελέτη, ταξίδια, εμπειρίες, και ανοιχτό μυαλό.
Ούτε ο Franklin Roosevelt, ούτε ο Harry Truman, αλλά ούτε και ο John Kennedy ήταν «γίγαντες της σκέψης». Η οξύνοια τους όμως, αποδεικνύονταν καθημερινά. Και πάνω απ όλα, δεν αισθάνονταν απειλή από τους έξυπνους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.
Ένας καλός ηγέτης θα πρέπει να βλέπει πιο μακριά από τους άλλους, να γεννά καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες και πολιτικές, και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στους καιρούς. Παράλληλα, θα πρέπει να μπορεί να πείσει και όλους εμάς τους υπόλοιπους  να αποδεχτούμε αυτές τις καινοτομίες.
Ένας καλός ηγέτης θα πρέπει να είναι ψαγμένος, και να εξερευνά με το μυαλό του. Οι ηγέτες δεν πρέπει να είναι από αυτούς που μετατρέπουν έναν σύνθετο κόσμο σε κάτι το απλοϊκό μέσα στο μυαλό τους, και στη συνέχεια αρνούνται να κοιτάξουν προς τα έξω.
Πάνω από όλα χρειάζεται ένας συνδυασμός δέσμευσης σε ιστορικές αρχές και ιδανικά, σαν αυτά που αποτελούν τον πυρήνα του Δυτικού πολιτισμού και του αμερικανικού Συντάγματος.
Χρειάζεται ανοιχτό μυαλό που να μπορεί να λαμβάνει υπόψη τις καινοτόμες λύσεις που προκύπτουν έναντι των συνεχών προκλήσεων.
Εναπόκειται λοιπόν στον ψηφοφόρο, να αποφασίσει ποιος από τους εκάστοτε υποψηφίους είναι και ο πιο κατάλληλος.
Του Gary Hart Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια: