Σελίδες

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Θερμαίνονται επικίνδυνα οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας


 Το αιώνιο παιχνίδι του δεύτερου, που ενδυνάμωσε και εποφθαλμιά τη θέση του πρώτου, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι εξασθενεί, αλλά φυσικά γαντζώνεται στη θέση εξουσίας του
Picture 0 for Θερμαίνονται επικίνδυνα οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας
Κάθε φορά που αλλάζουν οι ισορροπίες στο διεθνές στερέωμα, δημιουργούνται καταστάσεις που δεν αφήνουν αδιάφορους τους αναλυτές. Και σήμερα, επανεμφανίζεται μια τέτοια κατάσταση, όπου δυο ισχυρές χώρες αντιπαρατίθενται. Η μία κατέχει την εξουσία και θέλει να την διατηρήσει, η άλλη ανέρχεται και θέλει να υποκαταστήσει την πρώτη.
Πρόκειται για το αιώνιο παιχνίδι του δεύτερου, που ενδυνάμωσε και εποφθαλμιά τη θέση του πρώτου, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι εξασθενεί, αλλά φυσικά γαντζώνεται στη θέση εξουσίας του για να μη την αποχωριστεί. Αυτή είναι σήμερα η σχέση Κίνας-ΗΠΑ.
Η αμερικανική ανησυχία είναι έντονη για την ολονέν αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, η οποία δεν περιορίζεται μόνον στον οικονομικό τομέα, αλλά άρχισε
δυναμικά να εισέρχεται στο χώρο των εξοπλισμών και του διαστήματος. Η οποία Κίνα, με τη σειρά της, δεν κρύβει κι αυτή την ενόχλησή της για τον εξοπλισμό που προμηθεύεται η Ταϊβάν από τις Η.Π.Α.
Οι δημόσιες αναφορές Αμερικανών αξιωματούχων τον περασμένο Αύγουστο, όταν απέπλευσε το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, κατέδειξαν την ενόχλησή τους. Μάλιστα, η ενόχληση στράφηκε και κατά των Ρώσων, διότι αυτό το σκάφος, μήκους 300 μέτρων, προοριζόταν αρχικά για το σοβιετικό Πολεμικό Ναυτικό.
Έμεινε όμως μισοτελειωμένη η ναυπήγησή του το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Επτά χρόνια αργότερα, ο Πούτιν το πούλησε στους Κινέζους μέσω μιας ουκρανικής εταιρείας, προκειμένου να γίνει… πλωτή ντισκοτέκ και καζίνο. Αυτό ήταν πρόσχημα.
Το αεροπλανοφόρο ταξίδεψε μέχρι την Κίνα ρυμουλκούμενο, χωρίς ραντάρ και οπλικά συστήματα, ως μαούνα, διότι από Στενά του Βοσπόρου ως γνωστόν δεν επιτρέπεται βάσει των Συνθηκών να περάσει πολεμικό πλοίο τέτοιου εκτοπίσματος. Μάλιστα, όταν άρχισε η ναυπήγησή του, όλοι απορούσαν με ποιο τρόπο θα βγει από τη Μαύρη Θάλασσα.
Τελικά, η «μαούνα» εξοπλίσθηκε με το φορτίο των οπλικών συστημάτων που έφθασε στην Κίνα με άλλα μεταφορικά μέσα, κι έκανε τον Αύγουστο την πρώτη του δοκιμή, χωρίς να πεισθούν οι Αμερικανοί ότι το αεροπλανοφόρο θα χρησιμοποιηθεί «για την επιστημονική έρευνα, πειράματα και εκπαίδευση», όπως ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση. (Έγινε γνωστό ότι η Κίνα ναυπηγεί στη Σαγκάη άλλα δύο μεσαίου μεγέθους μη πυρηνικά αεροπλανοφόρα).
Τα τελευταία γεγονότα στην Αφρική, έδειξαν επίσης ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την Κίνα να αποκτήσει επιρροή στις χώρες της Ηπείρου. Σε άρθρο των “Financial Times” αναφέρεται ότι έως το 2015 η Κίνα έχει προγραμματίσει επενδύσεις στην Αφρική ύψους πολλών δεκάδων δισ. δολαρίων ετησίως. Υπάρχει δε και μια πολυσέλιδη έκθεση (από το DailyNews) του World Economic Outlook για λογαριασμό του Δ.Ν.Τ., η οποία μπορεί να θεωρηθεί σενάριο συνωμοσιολογίας, αλλά δυστυχώς, αυτά τα περίεργα σενάρια που με καχυποψία για την εγκυρότητά τους αντιμετωπίζαμε, βγαίνουν αληθινά.
Γράφεται λοιπόν στην Έκθεση, ότι μέχρι το 2016 έρχεται το οικονομικό τέλος και η διάλυση των ΗΠΑ. Τη θέση αυτής ως υπερδύναμη του πλανήτη θα αναλάβει η Κίνα η οποία σύμφωνα πάντα με την έκθεση θα έχει αύξηση κερδών περίπου στα 8 τρισ. δολ. μέσα στη πενταετία 2011- 2016. Στο ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ θα έχουν μια ζημιά κάπου στα 18,8 τρις δολάρια που ουσιαστικά θα τις οδηγήσει σε πτώχευση.
Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις εξηγώντας πως τα στατιστικά κάποιες φορές μοιάζουν με τους μεθυσμένους που χρησιμοποιούν το φακό όχι για να δουν αλλά για να στηριχτούν επάνω του ώστε να μην πέσουν. Το έτσι και αλλιώς ανησυχητικό ως σενάριο τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρότατο κίνδυνο για ολόκληρο το πλανήτη μιας και οι σχέσεις των δύο χωρών (ΗΠΑ-Κίνας) επιδεινώνονται συνεχώς. Πρόσφατα η Κίνα έστειλε εκ νέου μήνυμα στις ΗΠΑ από τις οποίες ζητά να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα.
Πριν ελάχιστο χρονικό διάστημα αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου έστειλε έμμεσο μήνυμα στη Κίνα προειδοποιώντας την πως από εδώ και στο εξής όποια χώρα ξαναεπιτεθεί στον κυβερνοχώρο των ΗΠΑ θα υποστεί όχι αντίστοιχες, αλλά στρατιωτικές συνέπειες.
Την ίδια χρονική περίοδο η ρωσική «Pravda» σε δημοσίευμα της αναφέρθηκε στην ανησυχία των ΗΠΑ όσον αφορά την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ, πόσο μάλλον οικονομική της Κίνας. Η λογική ορισμένων στις ΗΠΑ, στηρίζεται στο παράδοξο… αφού στο μέλλον θα είμαι από “χέρι” χαμένος ας προκαλέσω τη ρήξη τώρα που ακόμη έχω πιθανότητες επιτυχίας, γράφηκε στο άρθρο.
Το άρθρο έφερε το τίτλο: «Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ», γιατί ξεκάθαρα ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας παραπέμπει σε Παγκόσμιο, ακόμη και αν δεν εμπλακούν άλλοι, μιας και τα τεκταινόμενα στις οικονομίες των δύο αυτών χωρών μπορούν να αναστατώσουν σε μηδέν χρόνο ολόκληρο το πλανήτη.

Ο Μακεδών στο VORIA.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: