Σελίδες

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ανοίγουν το κεφάλαιο «ανταλλάξιμες περιουσίες»!



Δρομολογούν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τις αυθαίρετες κατοικίες των νεοπροσφύγων, από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

Την απόφασή τους, αφού απευθύνουν μια ύστατη έκκληση, προς την Ελληνική Πολιτεία, και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, να δοθεί λύση στο ζήτημα των κατοικιών εκτός σχεδίου πόλεως, των Ποντίων, από την πρώην Σοβιετική Ένωση, και σε περίπτωση μη ευόδωσης της προσπάθειας, να ακολουθήσουν την οδό της Δικαιοσύνης, στην Ελλάδα και διεθνώς, γνωστοποίησαν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011, με συνέντευξή τους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ηΠαμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), ο Δήμος Ασπροπύργου, και η σχετική, Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε., Καθηγητής Καρδιολογίας, Γεώργιος Παρχαρίδης, παρουσίασε συνοπτικά τη «σύγχρονη οδύσσεια» των Ελλήνων νεοπροσφύγων και υπογράμμισε την απόφασή τους, να απαντήσουν με νομικό αγώνα, στα εγχώρια και σε διεθνή όργανα απονομής της δικαιοσύνης, στον επί δεκαετίες συνεχιζόμενο εμπαιγμό των ομογενών.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή της τοποθέτησής του για το ζήτημα της «ανταλλάξιμης περιουσίας»: «Ζητούμε, επιτέλους, να εφαρμοστούν οι αποκαταστατικοί νόμοι, και κυρίως ο ν. 2790/2000. Δηλαδή, καλούμε την... Ελληνική Πολιτεία, να εξαιρέσει πάραυτα, τους νεοπρόσφυγες, απ’ τις διατάξεις του ν. 4014/2011. Σε διαφορετική περίπτωση, κι επειδή έχουμε ολοκληρώσει τη σχετική προεργασία, δηλώνουμε ευθέως ότι, θα προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Πολιτεία.

Έσχατο, νομικό μας όπλο, το οποίο είμαστε προετοιμασμένοι να ασκήσουμε, θα είναι η προσφυγή μας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στους λοιπούς διεθνείς δικαιοδοτικούς οργανισμούς, όπου θα διεκδικήσουμε ό,τι απορρέει από την υποχρέωση που ανέλαβε η Ελλάδα, έναντι των νεοπροσφύγων, καθώς οτιδήποτε άπτεται της Συνθήκης της Λωζάννης, και αφορά στην ανταλλάξιμη περιουσία των συγκεκριμένων προσφύγων του 1923, οι οποίοι δικαιούνται αποκατάστασης.

Υπενθυμίζουμε, από τώρα, πως η Συνθήκη αυτή, που είναι υπέρτερη οιουδήποτε εσωτερικού διατάγματος, κι επιβάλλει, τα υπόλοιπα της ανταλλάξιμης περιουσίας, περίπου 10.000 ακίνητα, να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των νεοπροσφύγων, κι όχι να περιλαμβάνονται στη λίστα της -υπό ρευστοποίηση- δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να καλυφθεί τμήμα του δημόσιου ελλείμματος, και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τα μνημόνια με την «τρόικα». Γνωρίζουμε ότι, μια τέτοια πρωτοβουλία, θα εκθέσει την Ελληνική Πολιτεία, αλλά το ίδιο γνωρίζει και σύμπας ο πολιτικός κόσμος της Χώρας! Γι αυτό, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους!»

Απ΄ την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Αττικής, Νικόλαος Μελετίου, στάθηκε ιδιαίτερα, στην ανεκπλήρωτη υπόσχεση της Πολιτείας, στους αλλεπάλληλους νόμους που δεν εφαρμόστηκαν, για την έγκριση των Σχεδίων Πόλης, σε περιοχές όπου διαμένουν νεοπρόσφυγες από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πώς είναι δυνατόν, η Πολιτεία, να ψηφίζει νόμο, που εντέλλεται την κατεπείγουσα έγκριση εκείνων των πολεοδομικών σχεδίων των Δήμων, που αφορούν περιοχές νεοπροσφύγων, και κάποιοι κορυφαίοι φορείς της, το αρμόδιο Υπουργείο, να τα κρατούν, σε εκκρεμότητα, για 8, 9 ή και 10 χρόνια; Μια νέα συνοικία του Ασπρόπυργου, ονομάζεται «Γκορυτσά», φιλοξενεί πάνω από 15 χιλιάδες ψυχές, και κατοικείται, σχεδόν αποκλειστικά, από νεοπρόσφυγες. Ξέρετε, πόσα χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια των αρμοδίων, το Σχέδιο Πόλης, για την εν λόγω περιοχή; Εννιά (9) ολόκληρα χρόνια! Εννιά (9) χρόνια εκκλήσεων, απ’ την πλευρά του Δήμου μας, κι ακόμη να εξεταστεί, να εγκριθεί! Μια άλλη περιοχή του Ασπρόπυργου, η "Νέα Ζωή", φιλοξενεί διακόσιες (200) κατοικίες Νεοπροσφύγων, και είναι κατά βάση βιομηχανική. Ο Δήμος Ασπροπύργου προσπαθεί να την πολεοδομήσει από το 1997, προκειμένου να οργανώσει -κατ΄ αρχήν- τη ζώνη, και ή να μεταφέρει τις κατοικίες των νεοπροσφύγων, ή να δημιουργήσει οικιστικό θύλακα, για να τους σώσει. Για προσέξτε όμως, Δήμος και οι νεοπρόσφυγες Δημότες μας, επί 14 χρόνια, όχι μόνο δε βρήκαμε καμιά ανταπόκριση, αλλά, ζήσαμε και το εξής εκπληκτικό: Επειδή είχαμε την ατυχία, στη συγκεκριμένη περιοχή, να υπάρχουν συμφέροντα κάποιων βιομηχάνων, είδαμε να τους δίνεται πρόσφατα, η συγκατάθεση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να διαχειριστούν την περιοχή όπως θέλουν(!) ερήμην του Δήμου, ερήμην των νεοπροσφύγων!

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί, μεταξύ των νεοπροσφύγων, ήταν η αναφορά του κ. Μελετίου, στις απευθείας επαφές των κορυφαίων στελεχών των πολιτικών κομμάτων, και των αρχηγών τους, στον τόπο του: «από την κεντρική πλατεία της Γκορυτσάς, που ονομάζεται "Πλατεία Γενοκτονίας", απευθύνθηκαν στους νεοπρόσφυγες, Πολιτικοί Αρχηγοί, καθώς και Βουλευτές ή Εκπρόσωποι όλων των Κομμάτων. Όλοι τους, υπόσχονταν -προεκλογικά- λύση στο στεγαστικό πρόβλημα. Κανείς όμως, δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να τους λυτρώσει. Και φτάσαμε στο 2011, να τους ζητά το Κράτος, με το νόμο 4014, να πληρώσουν πάνω από 300.000 €, κατά μέσο όρο, για πρόστιμα, για άδειες και εισφορές προς το ΙΚΑ, όχι για να νομιμοποιήσουν άπαξ το σπίτι τους, αλλά για να το «τακτοποιήσουν», για 30 χρόνια».

Εξάλλου, ο νεοπρόσφυγας πτυχιούχος της Νομικής Σχολής της Οδησσού, Ηλίας Μετοικίδης, παρουσίασε τις έγγραφες προσκλήσεις που διένειμαν οι ελληνικές διπλωματικές αποστολές στην πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., από το 1988 και μετά, με τις οποίες, η Ελλάδα τους καλούσε να εγκαταλείψουν τις προσφυγικές τους εστίες και να γίνουν νεοπρόσφυγες, ερχόμενοι στην ιστορική τους Πατρίδα. Περαιτέρω ανέλυσε τη νομολογία στην οποία θα στηριχθεί, η προσπάθεια που ξεκινά, εστιάζοντας στην «ανταλλάξιμη περιουσία» όλων των προσφύγων του 1923, οι οποίοι δικαιούνται αποκατάστασης, οποτεδήποτε και αν ήρθαν στην Ελλάδα, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το οξυμμένο κοινωνικό πρόβλημα στις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, και των άλλων μεγάλων πόλεων της Χώρας, ανέλυσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων της Π.Ο.Ε., Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, ενώ ο δημοσιογράφος μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., Γαβριήλ Αβραμίδης, συνόψισε τα αιτήματα των νεοπροσφύγων και τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας, που ανοίγει, για πρώτη φορά, το ζήτημα της «ανταλλάξιμης περιουσίας».

Η «Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος», δια του Προέδρου της, Καθηγητή, κ. Γιώργου Παρχαρίδη, ο Δήμος Ασπροπύργου δια του Δημάρχου του, κ. Νικόλαου Μελετίου, και η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα, για τις κατοικίες εκτός σχεδίου, των νεοπροσφύγων, Ελλήνων με καταγωγή από τον Πόντο, που ήρθαν στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Πολιτείας, προερχόμενοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καλούν την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Τόπου, να αναλάβουν νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου:
1ον) Να εξαιρέσουν τους νεοπρόσφυγες, με την προσήκουσα νομική διαδικασία, από την υποχρέωση υπαγωγής στις διατάξεις του ν.4014/2011.
2ον) Να προβλέψουν, στη βάση της κείμενης νομοθεσίας, την κατεπείγουσα έγκριση των Σχεδίων Πόλεως, για τις περιοχές στις οποίες έκτισαν πρώτη κατοικία, οι νεοπρόσφυγες, Έλληνες με καταγωγή από τον Πόντο, οι προερχόμενοι από τη Σοβιετική Ένωση.
3ον) Να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις του ν.2790/2000, για την ατελή έκδοση αδείας, για την πρώτη κατοικία νεοπροσφύγων, έως 120 τ.μ.
4ον) Να διαγράψουν, όλα τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν για αυθαίρετες εκτός σχεδίου κατοικίες των νεοπροσφύγων, με δεδομένο ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελληνική Πολιτεία, για τη στεγαστική τους αποκατάσταση, ευθύνεται αποκλειστικά, για την επιλογή της αυθαίρετης δόμησης.
5ον) Να διαγραφούν, με την απαραίτητη νομική διαδικασία, οι απαιτήσεις περί ενσήμων, που αφορούν την πρώτη κατοικία νεοπροσφύγων, καθόσον αυτές χτίστηκαν κυρίως με ομαδική εργασία και αλληλοβοήθεια, χωρίς την παραμικρή συνδρομή της Πολιτείας.
6ον) Μέχρι τη ρύθμιση των ανωτέρω να ανασταλεί κάθε διοικητικό ή άλλης φύσεως μέτρο, σε βάρος των νεοπροσφύγων ιδιοκτητών αυθαίρετων, εκτός σχεδίου κατοικιών.

Σε περίπτωση που η Ελληνική Πολιτεία, δια των νομίμων οργάνων της, αρνηθεί να υλοποιήσει τα προαναφερθέντα, δίκαια μέτρα, που υπαγορεύονται από τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε, οι φορείς που είχαν την πρωτοβουλία της σημερινής ενημέρωσης, θα ενεργοποιήσουν όλες εκείνες τις νομικές διαδικασίες, στα εγχώρια και τα διεθνή όργανα απονομής δικαιοσύνης, στη βάση της Συνθήκης της Λωζάννης, με αφετηρία τόσο το ζήτημα της «ανταλλάξιμης περιουσίας», όσο και το γεγονός της τουλάχιστο αναποτελεσματικής διάθεσης των πόρων που αντλήθηκαν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, και προορίζονταν για τη στεγαστική αποκατάσταση των νεοπροσφύγων ομογενών.

Τη συνέντευξη παρακολούθησαν οι Βουλευτές: Σάββας Αναστασιάδης (Ν.Δ.), Ηλίας Πολατίδης (ΛΑ.Ο.Σ.), Βασίλης Οικονόμου και Παναγιώτης Κουρουπλής (ανεξάρτητοι), που δεσμεύτηκαν για την ανάληψη διακομματικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, καθώς και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, και Ποντιακών Σωματείων, που χαιρέτησαν την πρωτοβουλία και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, στη νομική μάχη, που ξεκινούν οι διοργανωτές της.

Το πλήρες κείμενο των τοποθετήσεων που έκαναν οι συμμετέχοντες στη Συνέντευξη Τύπου, καθώς κι ένα κείμενο με αποσπάσματα από πρόσφατες ομιλίες πολιτικών, που αναφέρονται στα ζητήματα που τέθηκαν, το οποίο διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, και σε όσους παρέστησαν στη Συνέντευξη θα τα βρείτε στο e-Pontos

Δεν υπάρχουν σχόλια: