Σελίδες

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Διπλό «μπλόκο» Σαμαρά σε Παπούλια και Παπαδήμο



Στις έξι και μισή το απόγευμα ο Πρόεδρος της ΝΔ θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για το κρίσιμο ραντεβού του με τον Πρωθυπουργό στο οποίο σύμφωνα με επιτελείς της Λ. Συγγρού θα ξεκαθαρίσουν μία σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν στην πορεία και στη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Το κλίμα κάθε άλλο παρά καλό είναι ιδιαίτερα έπειτα από τα όσα έγιναν στα πρόσφατα υπουργικά συμβούλια όπου μεταξύ άλλων καταγράφηκε η έντονη δυσαρέσκεια των υπουργών της ΝΔ για το γεγονός ότι κανείς υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν διαβουλεύεται τουλάχιστον με τα κόμματα που... στηρίζουν την κυβέρνηση πριν παρουσιάσει κάποιο σχέδιο νόμου αλλά αντίθετα άπαντες επιχειρούν να καλλιεργήσουν συνθήκες για παράταση του βιου της κυβέρνησης.

Η κατάσταση φορτίστηκε χθες ακόμη περισσότερο έπειτα από την πρωτοβουλία που πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δηλώνοντας την ετοιμότητά του να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εάν αυτό κριθεί αναγκαίο μετά τις επαφές του κ. Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για πρώτη φορά η ΝΔ προχώρησε σε έναν έμμεσο σχολιασμό της κίνησης Παπούλια. «Τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν. Δεν καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα μιας νέας τέτοιας συνάντησης» σημείωναν στη Λ. Συγγρού βάζοντας έτσι νωρίς – νωρίς «μπλόκο» σε κάθε ενδεχόμενη απόφαση να συναντηθούν και πάλι οι πολιτικοί αρχηγοί αυτή τη φορά για να πάρουν ουσιαστικά πίσω οι κύριοι Παπανδρέου και Καρατζαφέρης την αρχική συμφωνία που έγινε ενώπιον του κ. Παπούλια, όπως εκτιμούν στη ΝΔ.

Στην απογευματινή συνάντηση ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το θέμα των εκλογών και των μέτρων που φούντωσε εκ νέου με το σχέδιο Κουτρουμάνη για περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Σε ότι αφορά στις εκλογές, στο επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ επισημαίνουν ότι κατ’ επανάληψη ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει πως «η μόνη καθαρή λύση είναι οι εκλογές» που όπως εκτιμούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκτονώσουν εν πολλοίς την πίεση του εκλογικού σώματος έπειτα από δυο χρόνια σκληρών μέτρων.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από το τι θα πει ο κ. Παπαδήμος για την παράταση του βιου της κυβέρνησής του αφού ο κ. Σαμαράς δεν είναι αρνητικός να υπάρξει παράταση κάποιων εβδομάδων ανάλογα με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σε καμία περίπτωση όμως πέραν τα μέσα του Μαρτίου.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός από το νέο μπαράζ δηλώσεων κατά των εκλογών κυρίως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι αυτές οι θέσεις αφορούν περισσότερο στα εσωκομματικά του κόμματος και όχι στη συμφωνία που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο επιτελείο του σημειώνουν πως ισχύει απόλυτα η φράση του ότι «η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται από μία κυβέρνηση όπου τα κόμματα που τη στηρίζουν δεν έχουν συμφωνήσει σε τίποτε μακροχρόνιο και χωρίς καμία νομιμοποίηση γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ακυβερνησία και κοινωνική ένταση».

Στο τραπέζι όπως όλα δείχνουν θα μπει και το θέμα της λήψης μέτρων με τον κ. Σαμαρά να επαναλαμβάνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει πολιτικές περικοπών για να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα του προϋπολογισμού του 2011 όπου καταγράφεται και νέα μείωση των εσόδων με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών.  Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: