Σελίδες

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

«Φωτιές» στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις



Αναστάτωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα Birgun, αποκάλυψε ότι, τουλάχιστον την εποχή της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ, το 1995-1997, Τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση.

Οι δηλώσεις Γιλμάζ «άναψαν "φωτιές" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ακόμα μεγαλύτερες, ίσως, από αυτές που έβαζαν στα ελληνικά δάση οι πράκτορες της ΜΙΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο, το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται, σε ότι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η παραδοχή του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού αποτελεί την πλέον... κατηγορηματική και επίσημη απόδειξη, εκ μέρους της Τουρκίας, για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στον ψυχολογικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδος, δήλωσε στο Sigmalive o Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ.

Πώς λειτουργούν οι «ψυχολογικές επιχειρήσεις»

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις είναι η σχεδιασμένη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η εκτέλεση ενεργειών με σκοπό την μετάδοση επιλεγμένων πληροφοριών και ενδείξεων σε ξένα ακροατήρια, ανέφερε ο κ. Ιακώβου. Πρόσθεσε ότι η μετάδοση αυτών των στοιχείων και οι συγκεκριμένες ενέργειες είναι σχεδιασμένες με σκοπό να επηρεάσουν το συναίσθημα, την αντικειμενική κρίση και τέλος την συμπεριφορά ξένων-εχρθικών κυβερνήσεων και κοινωνιών.

Ο ρόλος των ΜΜΕ

Ο συγκεκριμένος ψυχολογικός πόλεμος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έναντι της Ελλάδος με τις «ανεξήγητες» πυρκαγιές της δεκαετίας του 1980, έχει συγκεκριμένους στόχους, κρίνει ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ. Τεκμηριώνοντας τη θέση του, ανέφερε ότι η έκταση του πανικού και της απελπισίας – όπως προέβαλαν με υπέρμετρο ζήλο τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια – απετέλεσε άσκηση ψυχολογικής βίας στην Ελληνική κοινωνία, υπέσκαψε το ηθικό της, μετατρέποντάς την σε περιχαρακωμένο φρούριο.

Θέτοντας τις βάσεις για νέα…κτυπήματα

Επιπλέον, απετέλεσε χρήσιμο υλικό για ανάλυση, σχετικά με την αντίδραση του ελληνικού κράτους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί και η σχεδίαση παρόμοιων ψυχολογικών επιχειρήσεων και στο μέλλον, κατέληξε ο Χ. Ιακώβου.
http://www.sigmalive.com/news/greece/451088

Δεν υπάρχουν σχόλια: