Σελίδες

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Αμερικανικό casus belli στο Ιράν για τα Στενά του Χορμούζ…


Ο αμερικανικός Πέμπτος Στόλος είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε απόπειρα των Ιρανών να κλείσουν τα Στενά του Χορμούζ, το στενό θαλάσσιο σημείο που χωρίζει το Ομάν από το Ιράν, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στη διεθνή τροφοδοσία με πετρέλαιο.
Το «Δόγμα Κάρτερ» θεωρούσε εδώ και 40 χρόνια την ανεμπόδιστη ροή του μεσανατολικού πετρελαίου προς τη Δύση σε λογικές τιμές ως ζήτημα υψίστης εθνικής ασφαλείας για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό φαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει απόλυτα…
Τα Στενά του Χορμούζ είναι ένα από τα σημεία με τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία παγκοσμίως για μερικούς πολύ απλούς λόγους: Συνδέουν με τον Ινδικό Ωκεανό, άρα με τις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ, τις πετρελαιαγωγούς χώρες τις περιοχής, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως είναι επίσης γνωστό, από την περιοχή διέρχεται...
περί το 40% του παγκοσμίου εμπορίου πετρελαίου. Είναι λόγοι υπεραρκετοί ώστε να κινητοποιηθούν στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία του status quo… Χρησιμοποιείται από το 30-35% περίπου των τάνκερ παγκοσμίως. Η Κίνα γνωρίζει ότι το 50% του πετρελαίου της διέρχεται από το σημείο. Καθημερινά μεταφέρονται 15,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και άλλα δύο εκατομμύρια βαρέλια σε συναφή προϊόντα. Το στενότερο σημείο των Στενών έχει πλάτος 34 χιλιόμετρα. Είναι νομίζουμε αρκετά…
Άλλωστε και η πρώτη εισβολή στο Ιράν, ως αποτέλεσμα της απερισκεψίας – κακού υπολογισμού – του μακαρίτη πλέον Σαντάμ Χουσεΐν να εισβάλλει στο Κουβέιτ, είχε σε μεγάλο βαθμό αντικείμενο τους φόβους διατάραξης της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, αν και όχι μόνο… η γεωστρατηγική είναι μια έννοια η οποία στους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών τουλάχιστον, εμπεριέχει την παράμετρο της ενέργειας, όχι το αντίστροφο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: