Σελίδες

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Μια επιπλέον σχολική χρονιά μπορέι να αυξήσει το IQ των παιδιών




Μια επιπλέον σχολική χρονιά φαίνεται να αυξάνει το IQ των μαθητών έως και 4 μονάδες, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, στην Νορβηγία.
Οι ερευνητές μάλιστα προσδιόρισαν ότι ο ένας επιπλέον σχολικός χρόνος είχε σημαντική επίδραση στο IQ των μαθητών κατά την περίοδο της ενηλικίωσης επιβεβαιώνοντας ότι η σύνδεση μεταξύ υψηλότερου IQ και περισσότερης εκπαίδευσης είναι γεγονός.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της μελέτης δεν κάνουν σαφές αν... ο περισσότερος χρόνος στο σχολείο κάνει τα άτομα εξυπνότερα ή άτομα που έχουν ήδη υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης επιλέγουν να περνούν περισσότερο χρόνο σπουδάζοντας.

Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Νορβηγίας και εξέτασαν την επίδραση του εκπαιδευτικού συστήματος σε 107 χιλιάδες άτομα μέσα σε διάστημα περίπου 20 χρόνων, από το 1955 έως το 1972 οπότε και άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα αυξάνοντας την υποχρεωτική εκπαίδευση σταδιακά κατά 2 χρόνια.

Η επίδραση της παραπάνω εκπαίδευσης μετρήθηκε στην ηλικία των 19 όταν ο στρατός του έδωσε σε όλους τους άντρες ένα ερωτηματολόγιο με το οποίο υπολογίστηκε ο δείκτης νοημοσύνης. Αυτό που συμπέραναν ήταν ότι ένας επιπλέον χρόνος στο σχολείο αύξησε το νοητικό επίπεδο των ατόμων κατά 3, 7 μονάδες.ΒΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: