Σελίδες

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα, στις χώρες με «ανελεύθερη οικονομία»...


Η Ελλάδα είδε μεγάλη μείωση του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας το 2012 χάνοντας 4,9 μονάδες και πέφτοντας στην ομάδα των "κυρίως μη ελεύθερων" οικονομιών
15 Ιαν 2012 - 06:19
Picture 0 for Η Ελλάδα, στις χώρες με «ανελεύθερη οικονομία»
Ο κοινός Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας 2012 των Wall Street Journal και The Heritage Foundation, κατέταξε την Ελλάδα ως την 119η πιο ελεύθερη οικονομία του κόσμου, σε σύνολο 184 χωρών.
Σύμφωνα με την Έκθεση, η Ελλάδα, η οποία εφάρμοσε αμέτρητα μέτρα λιτότητας για να αποφύγει τη χρεοκοπία, είδε τη μεγαλύτερη μείωση βαθμολογίας στην έκθεση. Έχασε 4,9 μονάδες σε κλίμακα 100 μονάδων, πέφτοντας στην ομάδα των "κυρίως μη ελεύθερων" οικονομιών, και κατατάχθηκε 119η πιο ελεύθερη οικονομία στον κόσμο.
Η οικονομική ελευθερία μειώθηκε επίσης σε επτά άλλα κράτη (από τα 12) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Αλβανία και τα Σκόπια να βελτιώνουν...
τη σειρά κατάταξής τους, ενώ η Κύπρος επέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι έχασε βαθμούς σε σύγκριση με το 2011. Κατατάχθηκε 20η στον κόσμο, με βαθμολογία 71,8, και ήταν το μοναδικό κράτος στην περιοχή που πέτυχε "κυρίως ελεύθερη" κατάταξη.
Από πού προήλθε η πτώση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης; Διότι «Κατέφθειραν πλεονεκτήματα που αποκτήθηκαν με δυσκολία στην οικονομική ελευθερία σε προηγούμενa έτη, και το αυξανόμενο φορτίο των αστόχαστων κυβερνητικών δαπανών έχει σε πολλές περιπτώσεις κατασυντρίψει τα πλεονεκτήματα της οικονομικής ελευθερίας, που επιτεύχθηκαν σε άλλους τομείς πολιτικής», ανέφεραν οι δυο οργανισμοί που εδρεύουν στις ΗΠΑ.
Στην πρώτη τριάδα των χωρών του κόσμου με το πιο ελεύθερο οικονομικό σύστημα έχουν περιληφθεί το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία. Την Αυστραλία ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία (4η θέση). Οι Η.Π.Α. βρίσκονται στη 10η θέση και η Ρωσία στην 144η  θέση. Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι η  παγκόσμια οικονομική ελευθερία μειώθηκε το 2011, με βασικό παράγοντα την έντονη αύξηση στις κυβερνητικές δαπάνες σε πολλές χώρες.
Ως βάση για την αξιολόγηση ελήφθησαν 10 κριτήρια: δικαιώματα ιδιοκτησίας, ελευθερία από διαφθορά, δημοσιονομική ελευθερία, κυβερνητικές δαπάνες, επιχειρηματική ελευθερία, εργασιακή ελευθερία, νομισματική ελευθερία, εμπορική ελευθερία, επενδυτική ελευθερία και οικονομική ελευθερία.
Για τις χώρες που μετέβησαν από τον κομμουνισμό στην ελεύθερη οικονομία, υπάρχει και πρόσθετη εξήγηση, από την παραπάνω αναφερόμενη. Στους Southeast European Times, ο κ. Τζόελ Ανάντ Σάμι, συνιδρυτής αμφότερων των Adriatic Institute for Public Policy και International Leaders Summit, αφού θεωρεί ότι η οικονομική ελευθερία που έχει μειωθεί στις περισσότερες χώρες της Νοτυιοανατολικής Ευρώπης το τελευταίο έτος αποτέλεσε ζήτημα "σοβαρής ανησυχίας", σημείωσε επίσης:
«Δυστυχώς, αυτό που έχουμε δει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι το γεγονός πως στην πραγματικότητα δεν έχει υπάρξει μετάβαση από τον κομμουνισμό σε μεταρρυθμίσεις αγοράς, οι οποίες βασίζονται στο κράτος δικαίου. Και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν πολιτικοί με σημαντικό ανεξήγητο πλούτο και δικαστήρια τα οποία επηρεάζονται πολιτικά, και αυτό είναι που εξαλείφει την εμπιστοσύνη μεταξύ των επενδυτών τόσο εγχώρια όσο και από το εξωτερικό, καθώς δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν τα κεφάλαιά τους σε αβέβαια περιβάλλοντα».
Ο κ. Σάμι τόνισε περαιτέρω πως «οι χώρες που δεν αφοσιώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα δουν τους πολίτες και τους φορολογούμενούς τους στη μεριά των χαμένων».
Να σημειωθεί φυσικά, ότι οι φορείς που διεξήγαν την έρευνα και δημοσίευσαν την Έκθεση, είναι καταφανώς υπέρ της πλήρους ελευθερίας της αγοράς και θα μπορούσε κάποιος να τους τοποθετήσει στο χώρο των νέο-φιλελευθέρων. Φυσικό είναι επομένως, να τάσσονται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της οικονομίας από το κράτος.

Ο Μακεδών στην VORIA.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: