Σελίδες

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Έλληνας κροίσος (με πόσα γράμματα το... ψάχνει το ΣΔΟΕ) κρύβει ολόκληρο FALKON από την Εφορία!



Falcon αγνώστου «πατρός»!


 Ελληνας κροίσος έχει στη διάθεσή του αεροσκάφος τύπου Falcon 900 και το κρύβει από την Εφορία! Με πόσα γράμματα; Αυτό ψάχνει το ΣΔΟΕ. Ο κροίσος φροντίζει μάλιστα να εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες δύο έμποροι και να μην έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση κανενός εκ των δύο. Πρόκειται για υπόθεση φοροδιαφυγής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αφού ξαφνικά εμφανίστηκε ένα υπερσύγχρονο ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Χίου, χωρίς να μπορούν φυσικά να δικαιολογηθούν η αγορά και η συντήρησή του από το εισόδημα που εμφανίζεται να έχουν οι δύο -φαινομενικοί- ιδιοκτήτες του. Μόνο η αγορά ενός τέτοιου δικινητήριου Falcon στοιχίζει περίπου 15.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ελέγχους του ΣΔΟΕ, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το...
συγκεκριμένο πολυτελές ιδιωτικό τζετ εισήλθε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2011 και από τότε βρίσκεται «παρκαρισμένο» σε αεροδρόμιο του ακριτικού νησιού. Ζητήθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και προκύπτει ότι εισήχθη από τη Γαλλία, χωρίς όμως να μπορεί να διαπιστωθεί ποιος είναι ο αρχικός αγοραστής του· φαίνεται μόνο ποιοι είναι οι σημερινοί ιδιοκτήτες του, ενώ στη συνέχεια τα ίχνη του αεροσκάφους χάνονται... Από το ΣΔΟΕ γίνεται λόγος για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ και για ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με πιθανότερο σενάριο την ύπαρξη offshore εταιρίας, πίσω από το εν λόγω αεροσκάφος.

Το συγκεκριμένο... λαβράκι προέκυψε ύστερα από το «ξεσκόνισμα» των ιδιωτικών αεροσκαφών που βρίσκονται στην Ελλάδα και που έχει ξεκινήσει το τελευταίο δίμηνο από το ΣΔΟΕ. Στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται ήδη όλα τα αρχεία της ΥΠΑ, από τα οποία προκύπτει ότι τα αεροσκάφη που είναι καταγεγραμμένα στο νηολόγιό της είναι 104. Ο έλεγχος διεξάγεται στα αεροδρόμια και στις αερολέσχες που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Χίο, Καβάλα και Κέρκυρα.

Από τα πρώτα «ευρήματα» εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέσα σε μία διετία τα ιδιωτικά αεροσκάφη που βρίσκονται στο ελληνικό νηολόγιο μειώθηκαν σχεδόν στο μισό. Το 2009 είχαν βρεθεί 220 ιδιωτικά αεροπλάνα στις λίστες της ΥΠΑ για VIP ιδιοκτήτες. Επίσης, βρέθηκαν άλλα 70 ιδιωτικά ελικόπτερα, 40 μικρά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικές δουλειές, όπως είναι ψεκασμούς ή αεροφωτογραφίσεις, και άλλα 140 μικρά εμπορικά αεροπλάνα, που εξυπηρετούν τις δημόσιες μεταφορές. Ο έλεγχος που πραγματοποιείται επεκτείνεται και στο νέο νηολόγιο, όπου φαίνεται να μεταφέρθηκαν πάνω από 100 ιδιωτικά τζετ, για να διαπιστωθεί εάν πραγματοποιήθηκε η όποια μετακίνηση με διαφανείς διαδικασίες και αν καταβλήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι.

Επίσης ελέγχεται και η διαδικασία συντήρησης και στάθμευσης των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Οπως έγινε γνωστό από την ΥΠΑ, το κόστος που προκύπτει από την ενοικίαση χώρου στάθμευσης και τη συντήρηση τέτοιων αεροσκαφών για καύσιμα, φόρους και μισθοδοσία πιλότων κυμαίνεται από 900.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ τον χρόνο. Ξεσκονίζεται συνεπώς συνολικά εάν καταβλήθηκαν τα αντίστοιχα ποσά από τους ιδιοκτήτες τους ή εάν και εκεί υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής...

Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν στοιχείο πρεστίζ για τους κατόχους τους, αφού είναι ιδιαίτερα πολυτελή και πανάκριβα. Διαθέτουν τέτοια πολυτέλεια σε σαλόνια, υπνοδωμάτια, γραφεία και έπιπλα, που θα τη ζήλευαν και πεντάστερα ξενοδοχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ορισμένα μοντέλα αεροσκαφών, όπως το διάσημο Gulfstream G650, υπάρχει έως και λίστα αναμονής για την αγορά τους, αφού έως το 2020 οι πωλήσεις του έχουν εξαντληθεί. Η συγκεκριμένη Ferrari των VIP αεροσκαφών κοστίζει περίπου 60.000.000 δολάρια.


Βασίλης Αγγελόπουλος στην «δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: