Σελίδες

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ο Παπαδήμος θέλει “νέα εντολή”...


Όσοι δημοσιογράφοι συνάντησαν το Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είδαν έναν άνθρωπο που μιλά ως «μεταβατικός». Και όσοι τον άκουσαν την Παρασκευή και στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, αλλά και το βράδυ, στο ελληνογερμανικό επιμελητήριο, επίσης έμειναν με την εντύπωση ότι ο κ. Παπαδήμος ουδόλως βιάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στον επόμενο, προκηρύσσοντας εκλογές.
Αντιθέτως, το κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως, θα γίνουν μεν κάποια στιγμή εκλογές –σε μερικούς μήνες- αλλά…
κανείς δεν πρέπει να σκέφτεται με όρους κάλπης. «Οι διαπραγματεύσεις για το PSI είναι δύσκολες και χρονοβόρες, οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση θα είναι μακρές, στην Ευρώπη επικρατεί αβεβαιότητα. Όταν ξέρεις όλα αυτά, πώς μπορείς να συζητάς στα σοβαρά για συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών;», διερωτάται στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, που εκτιμά ότι «τώρα πρέπει να βγει η δουλειά. Όταν αυτό γίνει, θα τα συζητήσουμε όλα τα άλλα».


Πλήρεις αρμοδιότητες
Αυτό ακριβώς φαίνεται πως είναι το σκεπτικό και του πρωθυπουργού, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει προσηλωμένος στη δουλειά του, χωρίς να σκέφτεται πως η κλεψύδρα του εκλογικού χρόνου αδειάζει ή ότι κάποιος κυβερνητικός εταίρος θα προβάλει εμπόδια στην υλοποίηση κάποιου μέτρου. Εξ ου και ήδη, ο Λουκάς Παπαδήμος ξεδιπλώνει τη στρατηγική της πίεσης προς τους αρχηγούς που τον στηρίζουν, προκειμένου να πάρει μια… νέα εντολή. Με «πλήρεις αρμοδιότητες», αυτή τη φορά. Και, μάλιστα, βιάζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ήταν να ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του με τους αρχηγούς το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός επέσπευσε τις εξελίξεις και είδε τον Γιώργο Παπανδρέου αργά το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει μια συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Εκεί, ο κ. Παπαδήμος θα ζητήσει και επισήμως το «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ενώ θα ζητήσει «ουσιαστική στήριξη» από τους κυβερνητικούς εταίρους, «χωρίς προαπαιτούμενα και αστερίσκους», όπως επαναλαμβάνουν στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού. Άλλωστε, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού επικρατεί πια η άποψη ότι η σύνθεση της παρούσης κυβέρνησης δεν βοηθά από πλευράς αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον στα λεγόμενα «μνημονιακά» υπουργεία, όπου ο Λουκάς Παπαδήμος θα ήθελε να τοποθετήσει τους δικούς του ανθρώπους.
Εξελίξεις λόγω… ΠΑΣΟΚ
Την ίδια στιγμή, στο Μαξίμου ήδη έχουν παρατηρήσει με ικανοποίηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς –που θεωρείται ο πιο «δύσκολος» από τους τρεις αρχηγούς- έχει ημέρες να επαναλάβει την «κόκκινη γραμμή» περί εκλογών πριν το Πάσχα, αφού όλα αυτά εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα, αλλά και από τις συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Εξάλλου, στη Νέα Δημοκρατία τηρούν στάση αναμονής και για άλλο λόγο: γιατί, στο ραντεβού που θα έχει με τους «τροϊκανούς» την ερχόμενη –μάλλον- εβδομάδα ο πρόεδρος της ΝΔ, μπορεί να ακούσει τους εκπροσώπους των δανειστών να θέτουν ως προϋπόθεση για τη νέα σύμβαση… τα πάντα. Δηλαδή, όλα τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση: και τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των δώρων, αλλά και το «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων… Και ουδείς στη Συγγρού είναι βέβαιος ότι σε αυτή τη φάση θα χρησίμευε να «τα σπάσει» με την τρόικα ο πρόεδρος της ΝΔ, με δεδομένο ότι, βάσει των δημοσκοπήσεων, φιγουράρει ως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, τα σπουδαία αναμένονται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. «Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», σημειώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, που αναμένουν πως, όταν οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του Κινήματος, τότε θα ζητηθεί από τους «δελφίνους»-υπουργούς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Γιατί, μπορεί οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να έχουν προαναγγείλει ότι θα παραμείνουν στα υπουργεία τους, όμως ο πρωθυπουργός έχει… άλλη άποψη. Συνεργάτες του διαμηνύουν ότι η φράση «δεν υπάρχουν περιθώρια για υπουργούς μερικής απασχόλησης» ισχύει περισσότερο παρά ποτέ. πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: