Σελίδες

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Όλα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών...


 

Η επέκταση των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης και η ενδεχόμενη παράταση του βίου της, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ένα σύνολο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, τέθηκε επί τάπητος στη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη συζήτηση μεταξύ των αρχηγών υπήρξε συμφωνία στο 80% των θεμάτων, όμως θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη, προκειμένου να...
διαμορφωθεί μία συνολική, νέα συμφωνία στήριξης της κυβέρνησης από τα τρία κόμματα. 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε περί τις δυόμισι ώρες και υπήρξε συναντίληψη σχεδόν σε όλα τα «μνημονιακά» θέματα, ο κ. Παπαδήμος έδωσε στους τρεις αρχηγούς ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει να έχουν επεξεργαστεί και να έχουν συμφωνήσει το συντομότερο δυνατόν. 
Λ. Παπαδήμος: «Επιβεβαιώθηκε η στήριξη στην κυβέρνηση»
Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, ο κ. Παπαδήμος τόνισε: «Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σημαντική και ουσιαστική. Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της».
Παπανδρέου: παράταση για όσο χρειαστεί και ευρεία ατζέντα
Μεταξύ των άλλων, από πλευράς του προέδρου του ΠαΣοΚ τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει το χρόνο και την αρμοδιότητα να αποφασίσει, με συμφωνία των κομμάτων.
Σε αυτά συγκατελέγονται, πέραν των όσων σχετίζονται με την νέα δανειακή συμφωνία, ζητήματα όπως: το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα, αλλά και ζητήματα όπως μία πρώτη συμφωνία για την συνταγματική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Ειδικότερα ως προς το τελευταίο στοιχείο, αξιόπιστες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει μία συνολική συζήτηση για κατάργηση π.χ. του σταυρού, όμως θα μπορούσε να συζητηθεί η κατάτμηση των περιφερειών, με την οποία δεν θα είχε αντίρρηση η ΝΔ. 
Σαμαράς: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται»
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από πλευράς κκ. Παπανδρέου και Καρατζαφέρη τέθηκε ευθέως ζήτημα παράτασης του βίου της κυβέρνησης.
Πέραν αυτού συζητήθηκε η στάση των κομμάτων, με τον κ. Παπανδρέου να επαναλαμβάνει πως δεν είναι δυνατόν το ΠαΣοΚ να φέρει το σύνολο του βάρους της ψήφισης των νομοσχεδίων και την ΝΔ να μην επιβεβαιώνει εμπράκτως τη στήριξή της.
Ο κ. Σαμαράς πάντως υπογράμμισε πως ό,τι είναι να κάνει η ΝΔ θα το κάνει και θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. 
Η ΝΔ διαψεύδει ότι τέθηκε ζήτημα έγγγραφων δεσμεύσεων για τη στήριξη της κυβέρνησης, αν και από τη συζήτηση φάνηκε ότι επιβεβαιώωθηκε πως και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να στηρίζουν την προσπάθεια του κ. Παπαδήμου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι δεν μπορεί να ψηφίζουμε εμείς και εσεις να στηρίζετε στα λόγια. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «συγκυβέρνηση δεν υπάρχε, αλλά πέχουμε κυβέρνηση για συγκεκριμένη αποστολή» και τόνισε ότι τα προβλήματα υπάρχουν μόνο μέσα στο ΠαΣοΚ».
Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δεν έγινε σε βάθος συζήτηση, αλλά υπήρξε συναντίληψη πως πρέπει να συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος. «Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη ύφεση και αυτός πρέπει να είναι οι οδηγός», φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς.
Eπίσης, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην ανάγκη να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα ενώ οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης προέκριναν το «πάγωμα» των μισθών. Σε κάποια φάση ετέθη και το ζήτημα του ανασχηματισμού, μία εξέλιξη για την οποία δεν έχουν αντίρρηση οι τρεις αρχηγοί. 
Καρατζαφέρης: Εφυγε ικανοποιημένος
Ζήτημα παράτασης του βίου της κυβέρνησης τέθηκε προς το τέλος της συζήτησης από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, με τον οποίο όμως διαφωνεί ο κ. Σαμαράς, για τον οποίο παραμένει η 8η Απριλίου ως ημερομηνία εκλογών. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε πάντως ότι έφυγε από τη συνάντηση περισσότερο ικανοποιημένος απ' ό,τι προσήλθε σε αυτήν και είπε κατά την αποχώρησή του: «δεν θα στηρίζαμε τον πρωθυπουργό που επιλέξαμε;»
Από την ΝΔ έλεγαν μετά τη συνάντηση ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με το χρονοδιάγγραμμα των εκλογών, απ' ό,τι συμφωνήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, όταν έπεσε στο τραπέζι το θέμα των εκλογών, είπε χαρακτηριστικά: «Θα γίνουμε περίγελως. Πρέπει να μείνουμε πιστοί στα όσα συμφωνήσαμε».πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: