Σελίδες

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ναι, ρε, είμαστε ωραίοι Έλληνες! Και υπερήφανοι γι’ αυτό!

Αντιστάσεις
Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Θα το έχετε προσέξει: Όταν οι Αμερικανοί ίστανται προσοχή, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου τους, βάζουν το δεξί χέρι στην καρδιά τους. Με αυτό εννοούν ότι έχουν την πατρίδα τους στην καρδιά τους. Οι ΗΠΑ είναι η κατ’ εξοχήν χώρα εποίκων - όπως και η Αυστραλία. Όμως, από όποια φυλή και αν κατάγονται, οι πολίτες των ΗΠΑ δηλώνουν υπερήφανοι Αμερικανοί.
Οι Βρετανοί εκστράτευσαν δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στα νησιά Φόκλαντ, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους και με επικεφαλής την σιδηρά Θάτσερ, ήταν υπερήφανοι που έπραξαν το καθήκον τους. Οι Ισραηλινοί είναι από τους πιο υπερήφανους λαούς. Μπορεί να σκοτώνονται μεταξύ τους για τα πολιτικά αλλ’ όταν πρόκειται για το Ισραήλ, γίνονται μια γροθιά. Οι Ισραηλινοί δεν αποτελούνται μόνο από τις 12 φυλές, κατά την βιβλική παράδοση, αλλά από μια πανσπερμία Εβραίων απ' όλον  τον κόσμο. Είναι υπερήφανοι για την εβραϊκή καταγωγή τους.
Επισημαίνουμε αυτά επειδή πριν από λίγες ημέρες («Σ», 12.1.2012) δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα 20ετούς έρευνας για τη γενετική κληρονομιά των Κυπρίων. Σύμφωνα με την έρευνα, τα γονίδια των Ελλήνων της Κύπρου έχουν εμβολιαστεί με γονίδια πολλών λαών, όπως υποστήριξε ο καθηγητής του...
Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ Κωνσταντίνος Δέλτας. Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας που, όπως αντιλαμβανόμαστε, ενείχε περισσότερο ιατρικές διαστάσεις παρά… εθνολογικές, κάποιοι, χαιρεκακούντες και κακεντρεχώς, έσπευσαν να υποβάλουν ότι δεν είμαστε… καθαρόαιμοι Έλληνες. Και, άρα, όσοι λέμε ότι είμαστε ωραίοι Έλληνες και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, περίπου να βγάλουμε τον σκασμό, επειδή εννοούν ότι είμαστε… μπάσταρδοι. Τι να πούμε σε ανιστόρητους και αμαθείς… Να τους πούμε ότι όλοι οι λαοί σε όλες τις εποχές είχαν προσμίξεις με άλλους λαούς; Ας μας πουν έναν λαό που δεν έχει δημογραφικά δάνεια από άλλους λαούς, ιδιαίτερα και περισσότερο σήμερα, με τις μαζικές μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων.
Διερωτώμεθα: Η έρευνα μελέτησε το DNA των Κυπρίων, το ανέλυσε και κατέληξε ότι δεν είμαστε… καθαρόαιμοι; Οι ερευνητές θα το σύγκριναν, ας πούμε, προς το DNA του Σωκράτη; Του Πλάτωνα, μήπως; Του Σόλωνα; Του Αισχύλου; Ή μήπως του Αριστοτέλη; Διότι για να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τα εθνολογικά γονίδιά μας, λογικά θα έπρεπε να τα συγκρίνουν και προς τους ευκλεείς προγόνους μας για να διαπιστώσουν αν πράγματι είμαστε γνήσιοι Έλληνες. Δεν θα αμφισβητήσουμε την επιστημονικότητα της έρευνας. Για μας τα πράγματα είναι απλά: Είμαστε Έλληνες όλοι όσοι μετέχουμε της ελληνικής γλώσσας και παιδείας, της ιστορίας και του πολιτισμού, της ατίμητης λαϊκής παράδοσης και των ακένωτων πηγών ηρωισμού, ανδρείας, αξιοπρέπειας, φιλότιμου, αυτοθυσίας, αλληλεγγύης, προσφοράς, αγάπης προς την πατρίδα. Είμαστε Έλληνες όλοι όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία, στην ελευθερία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ανοχή, στις αρχές και αξίες, που πρώτοι διασάλπισαν οι πρόγονοί μας.
Είμαστε Έλληνες όλοι όσοι πιστεύουμε στην οικουμενικότητα και παγκοσμιότητα του Ελληνισμού και της ιστορικής και πολιτιστικής λάμψης και συνέχειάς του. Γι’ αυτό και δεν δεχόμαστε το αμερικανικό εφεύρημα περί «πολυπολιτισμικότητας», που στοχεύει στην εθνολογική και δημογραφική αλλοτρίωση και ισοπέδωση των λαών. Είμαστε Έλληνες όλοι όσοι διδασκόμαστε από τους Έλληνες φιλόσοφους, τους τραγικούς, τους ιστορικούς, τους ποιητές, τους διανοητές και καταυγαζόμαστε από το ανέσπερο φως της Ακρόπολης και το γαλανό του ουρανού και των θαλασσών μας. Είμαστε Έλληνες όλοι όσοι λαλούμεν Ελληνικά! Και, ναι, είμαστε γι’ αυτά και πολλά άλλα πάρα πολύ υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες

Δεν υπάρχουν σχόλια: